Ekonomik, sektörel, bölgesel kriz ve zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki çalışma süresi azalan çalışanlara İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenen kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) uygulaması sona erdi.
info@karadenizekonomi.com / 4.04.2021
Ancak iş dünyasının tüm kesimlerinde kısa çalışma ödeneğinin uzatılması yönünde talep ve beklentiler oluştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu
“Tam anlamıyla normalleşinceye kadar bu desteğe ihtiyaç var”
Hisarcıklıoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kısa çalışma ödeneği desteğinin 31 Mart’ta son bulduğunu hatırlatarak, firmaların normal çalışma düzenine geçene kadar, bu desteğin sürdürülmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclisi üyeleriyle geçen hafta yaptığı toplantıdan sonra da üyelerin ortak taleplerinin kısa çalışma ödeneğinin uzatılması olduğunu söylemişti.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken
“Devletimizi zor günlerde yanımızda görmek istiyoruz”
“Türkiye Esnaf Ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, doğrudan gelir desteği olan bin liralık ödeme ve Kısa Çalışma Ödeneği’nin (KÇÖ) bu ay sona ereceğini hatırlatarak, “Esnaf ikinci ramazanı da buruk geçirecek. Esnaf perişan. Borç üstüne borç alıyor. Ayakta kalabilmesi için yeni kaynakların yaratılması lazım. Her taraf kırmızı oldu, sağlık önemli evet ama hem çalışanımız hem de esnaf olarak bizler çok zor durumdayız. Devleti yanımızda görmek istiyoruz. Verilenlere teşekkür ediyoruz ama yeterli değil”
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran
Salgın sonuna kadar destek devam etmeli
ATO Başkanı Baran, pandemi döneminde vatandaşların sosyal hayata katılma çekingenliklerinin devam ettiğini belirterek, işletmelerin mali dengesinin sağlanmasının zaman alacağını ifade ederken salgından etkilenen sektörlerin belli olduğunu söyledi. ATO Başkanı, “Bu sektörlere, kısa çalışma ödeneği başta olmak üzere teşvik ve istihdam artırıcı desteklerin salgın süreci tamamıyla son buluncaya kadar devam etmesi hem çalışanlara hem işverene sonuç olarak ülkemize fayda sağlayacaktır” dedi.
Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu
"Zor günler bitmedi"
Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, pandemi döneminde istihdamı korumak adına atılan en önemli adımlardan biri olan kısa çalışma ödeneğinin normal çalışma düzenine geçinceye kadar sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle iş dünyasının, oldukça zor bir dönemeçten geçtiğini ifade eden Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Murzioğlu, “Neredeyse son bir yılımızı pandemi koşulları çerçevesinde yönetmek durumunda kaldık. Zor günler devam ediyor. Getirilen kısıtlamalar ticari ortamı olumsuz ölçüde etkiliyor. Üyelerimizin büyük bir çoğunluğu günlerce işletmelerini kapatmak zorunda kaldı, bir kısmı da faaliyetlerini kısıtladı. Hayatımıza ilişkin duyduğumuz haklı kaygı ve endişe çerçevesinde pek çok şeyden vazgeçmek ertelemek durumundayız. Zira koronavirüsün mutant varyantları bilinmezliği ve endişelerimizi artırıyor” Açıklamasında, pandemi döneminde istihdamı korumak adına atılan en önemli adımlardan birisinin kısa çalışma ödeneği olduğunu ifade eden Başkan Murzioğlu, “Pandemiyle birlikte pek çok alanda önlemler devreye alınarak mücadeleye devam ediyoruz. Alınan her önlem, kısıtlama ekonomik anlamda firmalarımızın sürdürülebilirliğini olumsuz etkiliyor. Firmalarımıza destek olmak adına gelen talep ve beklentileri ilk günden bu yana ilgili yerlere iletmeye devam ediyoruz. Bu çerçevede ortaya konulan çözümler bir nebze olsun işletmelerimize nefes aldırmaya destek oluyor. Şüphesiz bu desteklerden en önde geleni kısa çalışma ödeneği olmuştu. Ancak, kısa çalışma ödeneğinin Mart ayı sonunda bitirilecek olması, zaten zor durumda olan işletmelerimizin yükünü artıracaktır.”
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu
“Sayın cumhurbaşkanı kararı yeniden değerlendirecektir”
İş dünyası olarak taleplerinin Kısa Çalışma Ödeneğinin süresinin uzatılması olduğunu belirten Hacısalihoğlu, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ekonomi yönetimimizin 31 Mart tarihinde sona erecek olan Kısa Çalışma Ödeneğini yeniden değerlendirmeye alacağına inanıyoruz" dedi. Trabzon TSO Başkanı, “pandemi sürecinde hem işverenler hem de çalışanlar için az da olsa maddi rahatlama sağlayan kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatılması yanında destek miktarının da en az asgari ücret seviyesine çekilmesinde toplumsal fayda bulunmaktadır" diye konuştu.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu;
“Toparlanma zaman alacak”
“Dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi sürecinden en fazla etkilenen sektör olan hizmet sektörü tarihinin en zor dönemini yaşamaktadır. Covid-19 salgını belirsizliği devam ederken, iş dünyası olarak olağan şartlara ulaşmamız ve toparlanmamızın zaman alacağı bir gerçektir. Bu kapsamda kısa çalışma ödeneğinin devamı, yeme-içme ve turizm sektörlerimiz için hayati önem taşımaktadır. İstihdamda oluşacak olumsuz etkilerin minimuma indirilmesi adına ve pandemi sonrası ülkemiz ekonomisine yine en büyük katkı sağlanabilmesi, işletmelerimizin ayakta kalabilmesi ve tecrübeli, donanımlı, yetişmiş insan kaynağının korunabilmesine bağlıdır. Bu nedenlerle kısa çalışma ödeneği desteğinin 2021 yılı sonuna kadar devam ettirilmesini bekliyoruz.”
Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç
“Pandemi sürdüğü sürece kısa çalışma ödeneği de devam etmeli”
“Salgından en çok etkilenen hizmet sektörünün lokomotifi kafe ve lokantalar neredeyse bir yıldır kapalı. Dayanma gücü kalmayan bu işletmeler için devlet adım atmalı. İşletmelerin zararının karşılanması sektör çalışanlarının maaşlarının tam ödenmesi için bir şeyler yapılması gerektiği düşünceyiz. Pandemi devam ettiği sütrece kısa çalışma ödeneği de devam etmelidir.”