Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Üç ay önce yapılsaydı çok şey değişirdi

Türkiye'de fiyatlarının aniden yükselmesiyle uzun süre gündemi meşgul eden ayçiçek yağı hakkında flaş gelişmeler yaşanıyor. Artan yağ fiyatlarını düşürmek için ayçiçeği, kanola ve aspirde hem tohum olarak hem de yağ olarak yapılacak ithalatta 1 Temmuz 2021 tarihine kadar gümrük vergileri sıfırlandı.

info@karadenizekonomi.com / 30.03.2021

Üç ay önce yapılsaydı çok şey değişirdi

Başta gıda olmak üzere 8 ayrı sektörde faaliyet gösteren Altaş Şirketler Grubu’nun Yağ Sanayi Genel Müdürü Uğur Altaş, konuya ilişkin olarak “geç kalındı. Üç ay önce yapılsaydı çok şey değişirdi” sözleriyle yapılan uygulamayı eleştirdi.

Geç kalınmış bir uygulama

Eleştirilerine “Dünyada hammaddenin en az olduğu döneme girdik. Üç ay önce yapılmış olsaydı çok şey değişirdi. Çünkü hammadde boldu. Şimdi aspir ve kanola yok denecek kadar az, yani bu durum halka yine olumlu yansımayacak. Yapılan doğrudur ama geç kalınmış bir uygulamadır. Keşke birinci ayda yapılsaydı. Çok istedik ama olmadı! Dünya sizi beklemiyor… Avrupa da… Çin gibi devasa bir ülke gıdalık ve yağlık ürün çekiyor. Şimdi dünyanın karşısında ciddi bir sorun var’’ sözleriyle açıklık getiren Altaş, “vergi indiriminin yanında zeytinyağında dökme ihracatını da yasaklayan hükümet ihracatçıların tepkisi ile karşı karşıya kaldı. Bende ihracat yapıyorum ve ülkemize güvenerek iş yapmayı taahhüt ettik ve satış yaptık. Şimdi biz ülkem izin vermiyor kusura bakmayın mı? diyelim. Böyle bir uygulama çok saçma. Bu yağ fiyatlarını geri düşürmez, hatta alevlendirir. Türkiye’deki fabrikalar gelecek yıl yok mu?  Yeni sezon olmayacak mı? 2022’de 20223 senesinde olmayacak mı? Kim bize itibar eder de bağlantı yapar artık! Dünya ülkelerinde tedbirler alınıyor ama böyle yasaklarla hiçbir yere varmayız. Keşke bunu uygulamasalardı. Suriye’den geçmiş yıllarda yüklü miktarda yağ geliyordu Türkiye’ye, bizim ülkemiz alıyordu bunu tarım krediler aracılığıyla. Bildiğim kadarıyla bu sene almadılar, başka ülkelere gitti. Bunu alabilseydik bu bile çözüm olurdu boşuna ihracatı durdurmak zorunda kalmazdık’’ diyerek karara tepkisini dile getirdi.

Son olarak fındıkta yeni sezonu değerlendiren Altaş ‘’Fındıkta dâhil, ülke gereken yağışlarını aldı. Barajlar doluyor. Bu tarımsal üretimde önemli bir durumdu. Yani yağmur ve kar konusunda sıkıntımız yok. Geçmiş yıllarda atalarımız kar yağdığı zamanlarda tarımın çok bereketli geçtiğini görmüşler. Bu yıl için benim öngörüm şu; fındıkta  hava şartlarından dolayı birzarar oluşmaz ise geçmiş 10 yılın en iyi rekoltesi olma şansı var. Tahıl ürünlerde ve yağlık tohumlarda geçen sene para ettiği için pandemide insanlar köylerine biraz daha çekildi. Köylü olmaktan ziyade çiftçi pozisyonuna  geçtiler ve profesyonelce ilgileniyorlar. Herhangi bir doğal afet olmadığı takdirde yağlık tohumlarda ve hububatta rekoltenin iyi olacağını düşünüyorum” dedi. ASEL GÜRSOY / KARADENİZ EKONOMİ