Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Tükenmişlik sendromu

Türkiye’de hizmet sektörünün en önemli sacayaklarından biri olan ve yaklaşık 120 bin işletmenin faaliyet gösterdiği yeme içme sektörü ikinci ramazan ayını da buruk geçiriyor. Doğrudan gelir desteği ve Kısa Çalışma Ödeneği’nin sona ermesi ile birlikte zaten zor bir dönemden geçen lokanta-restoran ve kahvehanelerin ayakta kalabilmesi için yeni kaynaklara olan ihtiyaç bir kez daha gündeme geldi.

info@karadenizekonomi.com / 25.04.2021

Tükenmişlik sendromu

Türkiye Esnaf Ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, doğrudan gelir desteği olan bin TL’lik ödeme ve Kısa Çalışma Ödeneği’nin (KÇÖ) sona erdiğini hatırlatarak, “Perişan halde olan esnaf belli ki ikinci Ramazanı da buruk geçirecek. Borç üstüne borç alan esnafın ayakta kalabilmesi için kamunun yeni kaynaklar yaratması lazım. Biliyoruz haritada her taraf kırmızı oldu ve elbette sağlık çok önemli. Ama öte yandan hem çalışanımız hem de esnaf olarak bizler de çok zor durumdayız. Devleti yanımızda görmek istiyoruz. Verilenlere teşekkür ediyoruz ama yeterli değil. Ayrıca sayısı 100 bini aşan kahvehanelere yönelik herhangi bir destek açıklanmamasını da eleştiriyorum” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği(TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl

“Tükenmişlik sendromu yaşıyoruz”

TÜRES başkanı Ramazan Bingöl de yaptığı açıklamada “bundan sonraki dönemde kanun hükmünde kararname ile sadece kendilerine yönelik destek çıkarılması gerektiğinin” altını çizerken faizsiz kredi seçeneğini dillendirdi. Bingöl, “ödemelerimizin faturası karşılığında bize faizsiz kredi versinler. Binlerce işletmenin birbirine bağlı olduğu bir sektörün temsilcileri olarak tükenmişlik sendromu yaşıyoruz. Paket servisin ciro boyutu sanıldığı kadar yüksek rakamlarda değil. 120 bin işletmenin sadece yarısı bundan faydalanabiliyor. Belki pizza ve hamburgerciler iş yapıyor. Ama Ramazan ayında paket servis yapmak daha zor. Siparişleri iftar saatinde yetiştirmek daha da zor” diye konuştu.

 

 

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği(TURYİD) Başkanı Kaya Demirer

“Her dört restorandan biri iflas etti”

“Yeme içme sektöründe istihdam edilen iki milyona yakın çalışan salgından en fazla etkilenen kesimlerin başında geliyor. Pandemi döneminin başlangıcından bu yana işletmelerin çoğu iflas etti. Bir yıldır devam eden kısmi süreli kapatmaların sektörde iflas ve kapanmaları daha da artıracağı kesin. Ramazan ayı ve bayram sürecinde kapalı kalınmasıyla iflas ve temelli kapanmalar, yüzde 25 bandının üzerine çıkacak. Bir başka sorun da şu: artık kalifiye elemanlar sektörü terk ediyor. Çünkü günlük 50 lira geçim desteği, ileriye yönelik iyimser bakışları engelliyor.”

Ordu Lokantacılar ve Aşçılar Odası Başkanı Mehmet Kaya

Paket servisle ayakta kalmak mümkün mü?

“Tabi ki bütün lokantacı esnafı mağdur. Paket servisi ile bu çarkın dönmesi zaten mümkün değil. Bir restoran veya lokantanın sadece paket servisle ayakta kalmasını düşünmek mümkün değil. Aslında insanlar hes kodları ile AVM’lere girebiliyor. Aynı uygulama bizim için de olabilir. Zaten yüksek maliyetle çalışan işletmeleriz bir de kapalı kalınca binlerce işletme ve çalışan işsiz kalacaktır.”

 

 

 

 

Yaşar Dursun-Duruşehir Kebap Samsun

Daha ne kadar dayanırız bilmiyorum

 "Özellikle son altı aylık dönem bizim için çok zor geçti. 17 olan çalışan sayımız şu anda 8'e düştü. Pandemi döneminde en ağır darbeyi alan sektörlerin başında geliyoruz.  Daha ne kadar dayanırız bilemiyorum."