Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Tarım alanındaki teşvikler iyi planlanmalı

“Devlet, üretim planlamasının her aşamasında varlığını hissettirmeli ve yöresel farklılıkları göz önüne alarak teşvik vermeli” diye konuşan Bentaş-Bentonit CEO’su Ömür, sektör lideri olarak ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken yatırımdan üretime ve tarım politikalarına yeni açılımların gerekliliğine dikkat çekti.

info@karadenizekonomi.com / 19.04.2021

Tarım alanındaki teşvikler iyi planlanmalı

Kedi kumu üretimi ve pazarlamasında dünya sıralamasında üçüncü, Türkiye’de ise ilk sırada yer alan Bentaş-Bentoit’in CEO’su Turgay Ömür ile üretim bağlamında Türkiye ekonomisini konuştuk. Yıllar önce Türkiye’ye özgün bir ürün kazandırmak için yola çıkan ve tam 66 ülkeye kedi kumu ihraç eden bir işletmenin başındaki isim olarak devletin üretim planlamasının her aşamasında olması gerektiğinin altını çizen Ömür’ün öncelikle sektörün gelişimine ilişkin tespitlerini yansıtalım…

Üretime destek anlayışı değişmeli

Başarılı işadamına göre evcil hayvan sektörünün gün geçtikçe büyüdüğü dünyamızda ve tabi ki ülkemizde üretim ve pazarlama dışında yoğun bir şeklide istihdamdan da söz etmek olası; “Dünya’da ve Türkiye’de evcil hayvan sektörü gün geçtikçe büyüyor. Evcil hayvanların ihtiyaçlarının üretiminden pazarlanmasına kadar geçen evrede önemli bir katkı da istihdama yönelik oluyor. Bir başka ifadeyle Türkiye ekonomisine sağladığı katkıdan bahsedebiliriz. Buradan yola çıkarak devletimizin yatırım olarak büyük projelere imza attığını görmekle birlikte aynı desteğin üretime de verilmesi gerekmektedir. Özellikle tarım alanında yatırımların hızlanması gerekiyor ki eşzamanlı olarak tarım sanayisi de kalkınsın.”

Gübrede ağır metaller ağır zararlar

Ülke tarımında kullanılan kimyasal gübrelerin toprağı ağırlaştırdığını ileri süren Ömür, ağır metallere maruz kalan toprağın hala salma sulama yöntemiyle sulanmasının çağ dışılığına dikkat çekerken damla sulama tekniğinin önemine vurgu yaptı ve ekledi: “Damla sulama vb. teknikleri kullanmaya başladık ama kullanımını daha da yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bizim özellikle toprağı zenginleştiren daha doğal gübrelere ihtiyacımız var. Böyle projeleri devletimizin bize sunması lazım.”

Teşvik planlamasındaki yanlışlıklar

Her yörenin farklı tarımsal kaynakları ya da madenleri olduğu halde bölgesel teşviklerin iyi planlanamamasından kaynaklı sorunlar yaşandığını ileri süren Ömür, “eğer fındık Ordu, Giresun veya Trabzon’da yetişiyorsa yurdun başka bölgelerine fındık yetiştiriciliği için teşvik verilmemeli. Çay veya elma için de aynı şeyleri söyleyebilirim. Rize, Giresun ve Amasya dururken başka illere bu konuda teşvik pek efektif gelmiyor bana. Veya neden tekstilci geliyor da Ordu’daki 6. bölgede tekstil fabrikası kuruyor. Bunun altyapısı yok ki. Oraya her şey yine İstanbul’dan geliyor” dedi.