Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Normalleşme planı açıklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan normalleşme planını açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 5.05.2020

Normalleşme planı açıklandı

Salgın sürecinde örnek bir başarı elde edildiğini vurgulayan Erdoğan, Bilim Kurulu'nun tavsiye ve önerileri doğrultusunda mayıs, haziran ve temmuz aylarını kapsayan normalleşme planının ayrıntılarını şöyle sıraladı;

• AVM'ler 11 Mayıs itibariyle hizmet vermeye başlayacak. Temizlik şartlarının sağlanması, randevu sistemi ile çalışılması ve koltuk sayısının yarısı kadar müşteriye hizmet verilmesi şartıyla berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler de aynı tarihte faaliyete geçebilecek.

• Cerrahi maske ve bez maske satışına üst fiyat sınırlaması ile izin verilecek.

• İstanbul, Ankara ve İzmir’deki ticari taksiler için tek-çift plaka uygulaması bugün itibarıyla sona erdirildi.

• 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı vatandaşlar, kısıtlama günlerinin birinde 4 saat için sokağa çıkabilecek.

Buna göre, 10 Mayıs günü 11:00-15:00 saatleri arasında 65 yaş üstü vatandaşlar, 13 Mayıs’ta 11.00 ile 15.00 saatleri arasında yürüme 14 yaşına kadar olan çocuklar, 5 Mayıs Cuma günü, 15-20 yaş grubu gençler yürüme mesafesiyle dışarı çıkabilecek.

• Şehirler arası giriş-çıkış sınırlandırması ilk etapta dün geceden itibaren 7 il (Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla) için sonlandırıldı. Kalan 24 il için ise sınırlandırma 15 gün süreyle uzatıldı.

• Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak merkezi sınavı 20 Haziran’da yapılacak. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ise 27-28 Haziran’da yapılacak.

•Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs’ta başlayacak. Milli Savunma Bakanlığının atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran’da, celp işlemleri 5 Haziran’da, bedelli askerlik işlemleri 20 Haziran’da yeniden başlayacak.

“Sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetilmesi ile ilgili düzenlemeleri genel olarak mayıs, haziran ve temmuz aylarına yayarak yapıyoruz” diyen Erdoğan, “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasına yapılan bağışların 1 milyar 910 milyon lirayı bulduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Bu hafta sonu da sokağa çıkma sınırlaması uygulamamızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Çiftçiler için tarım desteklerinide dile getiren Erdoğan, ‘’ “Toprak Mahsulleri Ofisimizin sert ekmeklik buğday alım fiyatını ton başına 1.350 liradan 1.650 liraya yükseltiyoruz” dedi. “Çiftçilerimize, hububatta ton başına 230 lira prim ve destek ödemesi yapıyoruz" diyen Erdoğan “Ton başına bakliyat alım fiyatlarını da kırmızı mercimekte 3 bin 500 lira, yeşil mercimekte 3 bin 200 lira, nohutta 3 bin 350 lira olarak belirledik” açıklamasında bulundu. Erdoğan, bakliyata ayrıca ton başına 800 lira prim ödemesi yapılacağını bildirdi.