Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

KOBİ’ler küresel oyuncu olmaya aday

Marka, patent ve endüstriyel tasarımlar gibi fikri mülkiyetin önemini gündeme taşımak için her yıl yeni bir tema belirleyen Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu’nun (WIPO) bu yıl gündemine alacağı konu başlığı “Fikirler ve Kobiler” olacak.

info@karadenizekonomi.com / 17.03.2021

KOBİ’ler küresel oyuncu olmaya aday

Belirlediği bir temayı her yıl 26 Nisan’da gündeme taşıyan Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu (WIPO) bu yıl “fikirleri pazara taşımayı” amaçlıyor. “Her iş bir fikirle başlar” sloganının karşılığı olarak her gün dünya çapında faaliyet gösteren milyonlarca KOBİ’nin her biri, birinin zihninde şekillenen ve pazara giren bir fikir ile işe koyulmuştur. Bu anlamda küçük ve orta ölçekteki işletmelerin küresel oyuncu olmaya aday olduğunu belirten Markiz Patent kurucusu Orhan Eriman, “yenilik, know-how ve yetenekle beslenip zenginleştirilen bir fikir, mülkiyet hakkına dönüştürüldüğünde gelişmeye, ekonomik iyileşmeye ve ilerlemeye katkı sağlayacaktır. Dünyanın dört bir yanındaki yaratıcı beyinler – mimarlar, sanatçılar, tasarımcılar, mühendisler, girişimciler, araştırmacılar, bilim insanları ve diğerleri -  her gün yeni fikirler üretiyor. Sanattan yapay zekâya, modadan tarıma, yenilenebilir enerjiden perakendeye, televizyondan turizme ve sanal gerçeklikten video oyunlarına, bunlardan sadece birkaçıdır”  sözleriyle geleceğe projeksiyon tuttu.

 

 Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Eriman, “fikirlerden bazıları satın almak istediğimiz ürün ve hizmetlere dönüşüyor. Diğerleri ise başarılı olamıyor. Amazon ve Apple gibi markaların bir araba garajında başladıkları yolculukları global marka olmaları ile sonuçlanmıştır. Başarıya giden yol kolay değil. Ancak fikri haklara odaklanan işletmeler başarıya giden yolu açan birçok kıvrım ve dönüşü önceden tahmin edebilir ve daha iyi yönetebilirler” dedi.

 

2021 Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nün, KOBİ’lerin ekonomideki kritik rolüne ve daha güçlü ve daha rekabetçi işletmeler kurmak için fikri mülkiyet haklarını nasıl kullanabileceklerine ışık tuttuğuna işaret eden Eriman, uluslararası marka tescili alanında faaliyet gösteren Markiz Patent Şirketi olarak konuya verdikleri önemi şu sözlerle anlattı: “KOBİ’ler ulusal ekonomilerin bel kemiğidir. Her gün ihtiyacımız olan mal ve hizmetleri sağlıyorlar. Bazıları yarının önde gelen şirketleri haline geliyorlar. Örneğin, Elazığ’da bir butik ile başlayan Damat-Tween günümüzde bir dünya markası olmuştur. Aynı şekilde 1945 yılında kurulan Sultanlar Holding, Cam-Sil, Kenton, Ernet gibi güçlü markaları ile dünyanın dört bir yanına ihracat yapmaktadır. Marka, patent ve tasarım tescilleri ile bir fikri iş fırsatına dönüştürebilir, katma değer üretebilir, istihdam oluşturabilir ve tüketicilere sunulan ürün seçeneklerini zenginleştirebilirsiniz.” HABER MERKEZİ