Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

İSO Başkanı Bahçıvan: Reform yapacaksak önce KDV'den başlamamız lazım

Bahçıvan, gelecek yıl Türk sanayisinin en önemli gündem konusunun yine finansman olacağını ifade ederek, "Eğer bir reform yapacaksak belki önce KDV reformundan başlamamız lazım, Uzun yılardan beri hayatımızda olan ama giderek bir üretim vergisine dönüşen KDV'nin de artık mevcut bu olumsuzluk teşkil eden halinden güçlü bir reformla dönüştürülmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

info@karadenizekonomi.com / 22.12.2020

İSO Başkanı Bahçıvan: Reform yapacaksak önce KDV'den başlamamız lazım

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, 2021'de Türk sanayisinin en önemli gündem konusunun finansman olacağını ifade ederek, "2021'in önemli bir döneminde yüksek finansman maliyetlerinin ve daralan finans kaynaklarının, Türk sanayicisinin hem mevcut işletmelerin döndürülmesi açısından hem de bizi bekleyen yeni yatırımların oluşturulabilmesi açısından elindeki en önemli stres kaynaklarından birisi olacağını düşünüyorum." dedi.

2020 yılı ile ilgili değerlendirmelerini ve beklentilerini paylaşan Bahçıvan, Covid-19 salgınının, ‘yeniden dengelenme ve toparlanma’ diye ümit edilen bir başlangıcın hemen akabinde gelmesinin büyük talihsizlik olduğunu ifade etti. Sanayi sektörünün, salgının en ağır olduğu günlerde dahi alınan önlemlerle üretimini aksatmayarak sürdürdüğünü kaydeden Bahçıvan, "Sektör, lojistiğinden istihdamına, tedarik zincirinden ihracat noktasına, her boyutunda üretimin dinamizmini normal bir yaşamın standartlarında sürdürebilme sınavını çok başarıyla verdi." sözlerine yer verdi.

“Yılı sıfıra yakın bir büyümeyle kapatacağımızı tahmin ediyorum”

Bu yılın sıfıra yakın eksi ya da artı bir büyümeyle kapatılacağı tahmininde bulunan Bahçıvan, "Türkiye, 2000'li yılların başından beri çok güçlü büyümelere alışmış bir ekonomi. Toplum, bu güçlü büyümelerin tadını fazlasıyla gördü. 2009 krizini saymazsak 2000'li yıllardan itibaren Türkiye'nin büyüme ortalaması yüzde 5 düzeyinde. O açıdan ne yazık ki 2018'den beri Türkiye düşük bir büyüme sürecine girmiş vaziyette. Bu nedenle çeyrekler bazında bunu değerlendirmek yerine daha geniş bantta bakmanın doğru olduğu kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

Bahçıvan, Türkiye'nin yeni bir büyüme modeli konusunda salgının bitimiyle beraber çok daha güçlü ve stratejik bir karar vermesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Büyümede orandan öte yıllardan beri söylediğimiz bir gerçek var; büyümenin kalitesi. Türkiye'nin artık dengeli, sürdürülebilir, nitelikli ve sanayinin payının güçlü olduğu bir büyüme modeline ihtiyacı var. 2021 ve sonrası için biz böyle bir modelin Türkiye açısından çok daha doğru olacağını düşünüyoruz. Dar kesitli büyüme oranları üzerinden konuşmak yerine 2021 sonrasında kaynakları doğru kullanarak Türkiye'yi temel sorunlarından kurtaracak olan, temel sorunlarından arındırılmış bir büyüme modeli üzerinde durmalıyız. Hep söylediğim bir hususu tekrarlayayım; Türkiye'nin kaynak problemi yoktur, Türkiye'nin kaynakları doğru kullanma problemi vardır."

"Reform yapacaksak önce KDV'den başlamamız lazım"

Bahçıvan, gelecek yıl Türk sanayisinin en önemli gündem konusunun yine finansman olacağını ifade ederek şu sözlere yer verdi:

“Maalesef finansal istikrarın son aylarda bozulduğunu gördük. 2021'in önemli bir döneminde yüksek finansman maliyetlerinin ve daralan finans kaynaklarının, Türk sanayicisinin hem mevcut işletmelerin döndürülmesi açısından hem de bizi bekleyen yeni yatırımların oluşturulabilmesi açısından elindeki en önemli stres kaynaklarından birisi olacağını düşünüyorum. Bir başka önemli konu ise istihdam. Ne yazık ki bu konuda kısa vadede çözüm göremiyoruz. Eğer bir reform yapacaksak belki önce KDV reformundan başlamamız lazım, Uzun yılardan beri hayatımızda olan ama giderek bir üretim vergisine dönüşen KDV'nin de artık mevcut bu olumsuzluk teşkil eden halinden güçlü bir reformla dönüştürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda zaten bir rapor hazırlığı içindeyiz, Maliye Bakanlığı ile paylaşacağız."