Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

“İşleyecek hammadde bulamıyoruz”

MDF üreten fabrikaların doların yükselmesiyle ihracata yöneldiğini söyleyen Çolakoğlu, “İçerde mal bulmakta zorluk çekiyoruz ancak 3 ay sonraya mal bulabiliyoruz. Döviz kurlarından kaynaklı fiyat artışları da yüksek oranda gerçekleşti. Ürünleri çok uzun vadede temin edebiliyoruz. Hammadde üreten fabrikaların daha çok ihracata ağırlık vermesi de fiyat artışında etken oldu.” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 14.12.2020

“İşleyecek hammadde bulamıyoruz”

MOBİLYA SEKTÖRÜ ZORDA

Sektöründe 30 yıllık bir geçmişe sahip olan Has Mobilya, kişiye özel ürün tasarımları ile markalaşırken sağlıklı büyümenin getirdiği gelişimi ve yenilikçilik arayışlarını Avrupa Birliği Projeleri’ne taşıdı. Has Mobilya bu atılımı ile hem kapasitesini hem de üretim hızını arttırmayı başarırken bölgedeki rekabetçi konumunu üst seviyeler çıkardı. Avrupa Birliği (AB) Kalkınma Programı kapsamında hazırlamış olduğu “makine alımı, kurumsallaşmak, kalite ve verimliliği arttırmak” konulu projesi ile kullandığı yüksek teknolojiyi bölge ekonomisi için önemli bir katma değere dönüştüren Has Mobilya, yarattığı istihdamla da rekabette çıtayı yukarıya taşımayı bildi. Ev dekorasyonu ve bahçe mobilyalarında adeta “ağaca yeniden hayat veren” işletme, işyeri dekorasyonunda da manav reyonundan eczaneye, giyim mağazasından şarküteri ve markete kadar çok farklı yelpazede farkını ortaya koyuyor.

Ürünleri çok uzun vadede temin edebiliyoruz

Sektörel bazda pandemi döneminin kazananlarından olan Has Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çolakoğlu, 28 kişilik çalışan kadrolarıyla 2020 yılının kendileri açısından fırsata dönüştüğünü ifade ederken, inşaat ve mobilya sektörüne yönelik sağlanan kredi kolaylıklarının en önemli etkenlerden olduğunu belirtti. Çolakoğlu, kendileri açısından iyi geçen dönemin aksine genel ekonomide yaşanan sıkıntıların sektörde yarattığı dolaylı etkileri de şu sözlerle anlattı: “2020 yılı iyi geçti işlerde artış oldu. Önümüzdeki yıl için Şubat ayı ve sonrasının belirleyici olacağını düşünüyorum. Para piyasalarındaki duruma bakmak lazım. Tabi ki bu tabloda yaşanan olumsuzluklar bizi dolaylı olarak da etkiliyor. MDF üreten fabrikalar doların yükselmesiyle ihracata yöneldiler. Biz de içerde mal bulmakta zorluk çekiyoruz ancak 3 ay sonraya mal bulabiliyoruz. İş insanları olarak yapısal reformların hayata geçmesi yatırım ikliminin oluşması noktasında büyük önem arz ediyor. İşleyecek hammadde ve yarı mamul bulamıyoruz. Döviz kurlarından kaynaklı fiyat artışları da yüksek oranda gerçekleşti. Ürünleri çok uzun vadede temin edebiliyoruz. Hammadde üreten fabrikaların daha çok ihracata ağırlık vermesi de fiyat artışında etken oldu.”