Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Fazla vergi yatırımcının önünde engel

Giresun Serbest Musahabeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Azmi Bük,martın ikinci haftası açıklanması beklenen reform paketi ile bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyleyerek ‘’işverenlerin üzerindeki vergi yükümlükleri çok fazla en azından yeni yatırımların önünü açmak için yatırımcılardan ilk birkaç yıl vergi alınmaması gerekmektedir’’dedi.

info@karadenizekonomi.com / 10.03.2021

Fazla vergi yatırımcının önünde engel

Giresun Serbest Musahabeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Azmi Bük,Karadeniz Ekonomi youtube kanalına yaptığı değerlendirmede, İşverenin üzerinde ki en büyük maliyetin işçilik olduğunu ve bu kapsamda yeni reform paketinde bu yükü hafifletecek bazı kolaylıkların gelmesi gerektiğini söyledi.

Beyanda geçirilmesi plananlan yatırım indiriminden yatırım döneminde faydalanılması, geçici vergi uygulamasının tedrici olarak kaldırılması ve KDV’de grup şirketlerinde konsolide hususlarını iyi bir başlangıç olarak vurgulayan Bük, şöyle konuştu:‘’ Yatırımcıdan geçici vergi almak onun önünü kapatmak anlamına geliyor bu açıdan yatırımcı ve yatırım yapmakta olan şirketler için büyük bir avantaj çünkü bu madde önünü açıyor. Yeterli midir tabi ki daha farklı istinalarda gelebilirdi en azından iyi bir başlangıç olacak.’’

Bük,devreden KDV sorununun pakette yer alıp almayacağınada değinerek,’’ Bu konuşuluyor ama ben bunun pakette yer alacağını düşünmüyorum. Hatta mali müşavir raporu dahilinde vergi dairesinden iade alınabilecek dendi ama KDV’nin mantığı şu ;aldığın malı satarsın KDV’sini alırsın. Satmadığın malın KDV’si de elinde durur. Satmamışın elinde demek ki malın var mantığı da bu zaten. Onun için ben devreden KDV’yi iade gibi bir şey olacağını sanmıyorum. Torba Yasa’da da çıkacağını ön görmüyorum.’’ifadelerini kullandı.

Yatırımcının Önü Açılsın

İşverenin üzerindeki vergi yükümlüklerinede değinen Bük,’’Yatırım için üretime yönelik yatırımlar yapmak gerekiyor. Hem istihdamı sağlamak hem de üretim her zaman en önemli şeydir. Fakat biz de şu oluyor , yatırımcı yatırıma başlıyor akabinde vergi almaya başlanıyor.Birçok ülkede ilk 5 yıl vergi alınmıyor devlet önünü açıyor.Biz bırakın 5 yılı birkaç yıla bile razıyız yeterki yatırımcının önü açılsın’’değerlendirmesinde bulundu. Asel GÜRSOY/Karadeniz Ekonomi