KOBİ'lerin Eximbank desteklerinden aldığı payı artırmayı amaçlayan yeni destek programının kısa süre içinde başlayacak olması, özellikle yeni finansman için teminat mektubu almakta güçlük çeken ihracatçı sanayicileri memnun etti.
info@karadenizekonomi.com / 17.06.2021
Eximbank Genel Müdürü Ali Güney’in Ekonomi Reform Paketi kapsamında açıklanan ihracatçı KOBİ’lere yönelik KGF destekli özel kredi programının yakın zamanda hayata geçirileceğini açıklamasının ardından yaşanan sorunların kredi limitlerinin tamamen dolmasına yol açtığını belirten sanayiciler de bu desteğin finansmana erişim ve ihracat potansiyelinin artırılması yönünden çok faydalı olacağını vurguladılar
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle
“KOBİ’lerin ihracat yapma potansiyellerini hareket geçirecek en önemli unsurlardan biri şüphesiz ihracatın finansmanı meselesidir. Bu sebeple Eximbank tarafından üzerinde çalışılan KOBİ’lere yönelik kredi programını son derece önemli ve anlamlı buluyoruz. KOBİ’lerimiz ülkemizin reel ekonomisinin yapıtaşlarıdır. KOBİ’lerin ihracata katılımın artması dış ticaret açığımızı da azaltacak bir etken olacaktır. Bu anlamda KOBİ’lerimizin ihracat yönelmesini her alanda desteklemek durumundayız. Eximbank’ın KOBİ’lere yönelik hayata geçireceği bu kredi programı KOBİ’lerin ihracat yapmaları önündeki önemli engellerden birini ortadan kaldıracaktır.”
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdemir
“Eximbank mevcut düzende, banka teminat mektubu karşılığında kredi veriyor. Bankalar teminat mektubu vermediği gibi, verilen teminat mektuplarını da kredi limitlerinden düşüyorlar. Firmaların çoğunun kredi limiti doldu. Bankalar normal teminat mektubundan daha yüksek komisyon istiyor. İhracat kredileri, alacak sigortası ve alıcı firmaya yönelik yapılan araştırmalar sebebiyle geri dönüş riski en az olan kredilerdir. Bunların ödenmemesi diye bir şey söz konusu değil. Küçük işletmeler iyi organize olamadığı için Eximbank imkânlarından zor yararlanıyor. Büyük işletmeler zaten işlerini yürütme kabiliyetine sahipler. Bizim KOBİ’lerimizi büyütmemiz lazım. Bugün işletmelerin sadece binde ikisi, ihracatın yarısından fazlasını yapıyor. Eğer ihracatçı şirketlerin oranını yüzde ikiye çıkarabilirsek, ihracatımız üçe katlanır. Eximbank’ın bu uygulaması KOBİ’ler açısından çok kıymetli. KOBİ’lerin gelişmesi, iş hacminin artması ve ölçek ekonomisiyle tanışması açısından bunu çok olumlu buluyoruz.”
Geçmiş destekler
Bilindiği gibi Eximbank, 2020 yılında 28,5 milyar dolar kredi, 17,1 milyar dolar sigorta olmak üzere 45,6 milyar dolar, 2021 yılının ilk çeyreğinde ise 6,1 milyar dolar kredi, 5,1 milyar dolar sigorta olmak üzere toplam 11,2 milyar dolarlık bir destek daha uygulamaya koymuştu.
Dijitale verilen önem
Yeni dönemde dijitalleşmeye daha fazla ağırlık vermeyi planlayan Eximbank, kredi on-line kredi mobil ve dijital sigorta platformu tarafında ihracatçıların bütün işlemlerini dijital ortamda takip edecek. Başvuruların dijital ortamda yapabileceği alt yapılar önümüzdeki dönemde aşamalı olarak hayata geçecek. Müstakriz fon uygulamasını da yakın zamanda başlayacak. İhracatçılara Eximbank nezdinde hesap açılarak, yurt dışından ihracat bedellerinin geldiği, kredi borçlarını kapattıkları ve havale yaptıkları altyapı olacak. İhracatçıların kur riskini hedge etmek için kullanacakları ürünlerin muhasebeleşeceği bir hesap altyapısı da önümüzdeki dönemde başlayacak.
Ülke genelinde 22 şube ve 10 irtibat bürosu
Aktif büyüklüğüyle 55 banka arasında 9’uncu sırada yer alan Eximbank, bankacılık sektöründe 2020'de verilen ihracat kredilerinin yaklaşık yüzde 51,4’ünü de karşılamasıyla dikkat çekmişti. İhracatçıya daha yakın olmak için 1 milyar dolar üzerinde ihracatı olan illerde şube, 1 milyar ve 500 milyon dolar arasında olan illerde de irtibat bürosu açan Eximbank, halen 22 şube ve 10 irtibat ofisiyle hizmet vermekte