Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Amasya OSB’ye 120 milyon Euro’luk yatırım!

Amasya TSO Yönetim Kurulu Başkanı Kırlangıç, ‘’Türk ve Alman ortaklı bir şirket kuruldu ve bu şirket için Amasya OSB’de yer tahsisi konusunda işlemler başladı. İlk etapta 250 istihdam sağlayacak bu şirket 120 Milyon Euro yatırım yapacak’’

info@karadenizekonomi.com / 17.03.2021

Amasya OSB’ye 120 milyon Euro’luk yatırım!

Bir TV programına telefon bağlantısı ile bağlanarak katılan Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç, Amasya sanayisi ve ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulunarak, şehrin pandemi süreci ve turizm, tarım konularına değindi. 

Coronavirüs’ün ekonomi ve ticareti de etkisi altına almasıyla Türkiye’de son iki çeyrekteki büyüme oranları ile 2020 yılında yüzde 1.8 büyüme gerçekleştiğini dile getiren Başkan Kırlangıç, ‘’ Bu dönemde sektörlerimizin yüzde 76’sı olumsuz etkilenirken, yüzde 24’ü durumunu korumuş veya olumlu etkilenmiştir. İlimiz ölçeğinde ise olumsuz bir durum mevcut. Şehrimizin ana sektörlerinin turizm ve hizmet sektörü olması nedeniyle, pandemiden en çok etkilenen şehirlerden biriyiz. İş yerlerimiz son bir yıldır neredeyse kapalı durumda. Paket servisi yaparak varlıklarını devam ettirme mücadelesi veriyorlar’’ diye konuştu.

‘’250 kişiye istihdam sağlayacak şirket Amasya OSB’de kuruluyor’’

Amasya’nın tarımsal girdisi yüksek bir il olduğunu ve tarımsal üretimde Türkiye ortalamasının üzerinde katma değer sunduklarını belirten Kırlangıç, ‘’ Bu alanda yatırımcılar tarafından değerlendirilecek ürün yelpazesine sahibiz. Ürettiğimiz ürünler şeker pancarı tohumu, ıspanak (sera), marul (kıvırcık marul), hünnap, domates, kuru soğan, bamya, kiraz, elma, salatalık diye kısaca sıralayabiliriz. Ayrıca imalat sanayinde son dönemlerde tercih edilen iller arasındayız. Kolay erişilebilir, kombine ulaşım olanaklarına sahip bir iliz. Kenevir üretimi için izin verilen 19 ilden biri de Amasya. Türk ve Alman ortaklı bir şirket kuruldu ve bu şirket için Amasya OSB’de yer tahsisi konusunda işlemler başladı. İlk etapta 250 istihdam sağlayacak bu şirket 120 Milyon Euro yatırım yapacak’’ dedi.

‘’Yeni yatırımlar için mevcut OSB’mizin genişleme çalışmalarını yapıyoruz’’

Belediye tarafından yürütülen teleferik ve tramvay projeleri var hakkında konuşan Başkan Kırlangıç, ‘’Bu projeler şehrimizin turizmine değer katacak projelerdir. Bunların dışında bizim için önemli konulardan biri de sanayicilerimize yeni yatırım yerleri gösterebilmek. Bunun için mevcut OSB’mizin genişleme çalışmalarını yapıyoruz. Bir de yeni bir OSB kurulması ile ilgili çalışmalarımız var. Taşova da kurulacak olan bu OSB için yer tespiti ve başvurusu yapıldı. Süreci takip ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.

‘’Tüm ülkeler dijital dönüşüme yöneliyor’’

Pandemiyle birlikte tüm ülkelerin dijitalleşmede önemli bir sıçrama yaşadığını ifade eden Kırlangıç, ‘’2021 de teknoloji ve e-ticaret sektörleri başta olmak üzere tarım, gıda, biyoteknoloji, madencilik ve finans sektörleri ön plan da olacak gibi görünüyor. Tüm ülkeler dijital dönüşüme yöneliyor. Özellikle pandemi nedeniyle birçok lojistik, üretim, hizmetler sektörü hatta tarıma kadar tüm süreçler artık dijitalleşiyor. Bu dijital dönüşüme ayak uyduramayan şirketlerimizin de önümüzdeki dönem de ayakta kalması zor gözüküyor. Dünyaya baktığımızda hızlı büyüyen şirketlerin tamamının yazılım ve e-ticaret yollarını seçtiğini görüyoruz. 2020 yılında küresel elektronik ticaret pazarı 1 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Teknolojiyi en iyi şekilde kullanmanın sonucu bu. Daha önce e-ticaret yapmaktan korkanlar, şimdi e-ticaretin nasıl yapılacağını öğrenmeye çalışıyorlar. Tüm dünya bu yönde ilerken bizimde bunu kaçırma gibi bir lüksümüz yok’’ şeklinde konuştu.