Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Ahşap paletciler TSE'nin standart belirlemesini istiyor

Merdiven altı üretimlerin palet sektörüne zarar verdiğini belirten Atemwod Palet YKB Emeksiz, “Gelişmiş ülkelerde üretim standartlara bağlıyken ne yazık ki ülkemizde böyle bir durum söz konusu değil. Böyle olunca da piyasada yapılan paletlerin yüzde 90’ı bir sefer kullanılıp çöpe gidiyor. Bu da sektöre ciddi zararlar veriyor” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 29.04.2020

Ahşap paletciler TSE'nin standart belirlemesini istiyor

Emeksiz, “Paletleri merdiven altı üretim bozuyor

Türkiye’nin en büyük ahşap palet üreticileri arasında yer alan Atemwod kaliteden ödün vermeden son teknolojiyi kullanarak ürettikleri paletle ile un ve fındık sektöründe birçok uluslararası firmanın ürün tedarikini sağlıyor. Lojistik sektörünün en önemli halkasını oluşturan ahşap paletlerin Türkiye’de standartların belli olmaması sebebiyle kalitesiz üretildiğini ve bu durumun firmaların yanı sıra çevreye ve ülke ekonomisine zarar verdiği vurgulayan Atemwod Palet Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Emeksiz merdiven altı işletmelerin pazarı bozduğuna dikkat çekti. Emeksiz, “Gelişmiş ülkelerde, ahşap palet üretiminde kullanılan ağacın cinsi, kurtlu olmaması, ISPM 15 standartlarında ısıl işlem görmesi, çakımda kullanılan çiviler, ölçüleri ve tahta kalınlıklarının standartları var. Türkiye’de ise çok farklı ağaç cinslerinden, farklı kalınlıklarda ve genişliklerde tahtalardan, değişik ölçülerde ahşap palet imal ediliyor. Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) belirlediği kalıp ve ölçüler  ne yazık ki yok. Böyle olunca da piyasada yapılan paletlerin yüzde 90’ı bir sefer kullanılıp çöpe gidiyor. Depolamada kullanılan ve üzerinde çok değerli ürünler taşınan bu ürünün sağlamlığı ve iş güvenliğine uygun imal edilmesi oldukça önemli.”dedi

Doğru yapılanma, mevzuat engeline takılıyor

Mevzuattaki yetersizlik nedeniyle sektörün doğru yapılanamadığına vurgu yapan Emeksiz şunları söyledi; “Türkiye’nin ihracatı arttıkça ahşap palet ihtiyacı da artıyor. Ahşap paletler iç piyasada da çok yoğun kullanılıyor. Sektörün cirosu yıllık 1 milyar doları aştı. Ancak şöyle bu durum söz konusu.Kaliteli, üretim yapan, iş güvenliği kurallarına uygun palet üreten firmalar bu kuralları hiçe sayan işletmeler nedeniyle fiyat belirleyemiyorlar. Müşterilerimiz bizim fiyatlarımızı kötü imal edilen ahşap paletlerin fiyatlarıyla kıyaslayabiliyor. Oysa Türkiye’de ahşap palet konusunda standartlar belirlenip mevzuat çıkartılsa sorun bitecek”

Merdiven altı üretim yapanlarla hukuki mücadelemiz sürecek

Merdiven altı üretim yapanlarla hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Emeksiz, “Haksız rekabet yapıp marka ihlali ve merdiven altı üretimle devleti gelir kaybına uğratanlara karşı yürüttüğümüz hukuki mücadelemiz devam edecek. Biz Atemwood Palet olarak tüm Türkiye’ye hizmet verecek büyüklükteki kapasitemizle ülkemiz ve bölgemiz adına yeni yatırımlar yaparak istihdama katkıda bulunmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.