Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
21.09.2024

19 milyar lira alacaklıyız, feragat edemeyiz

Sağlık endüstrisinde faaliyet gösteren 19 örgütün ortaklaşa kurduğu platform, kamunun ve üniversite hastanelerinin sektöre olan 19 milyar liralık borcuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulundu. Açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borçların yüzde 60 oranında feragat istediğine karşı çıkarak, “19 milyar liralık alacağını tahsil edemeyen sektörümüz faaliyetlerini sürdüremez hale gelmiştir” ifadelerine yer verildi.

info@karadenizekonomi.com / 18.09.2020

19 milyar lira alacaklıyız, feragat edemeyiz

Düzenledikleri bir basın toplantısında kamudan ve üniversite hastanelerinden 19 milyon lira alacaklı olduklarının altını çizen sektör temsilcileri, ödeme yapılmadığı için malzeme ve hizmet sunamaz hale geldiklerini belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrılarına kulak vermesini istediler. Toplantıda ilk sözü alan TOBB Medikal Meclisi Başkanı Levent Mete Özgürbüz, stratejik bir sektör olduklarını vurgulayarak, “Üreticilerimizin gelişme, ihracat, yenilik için harcayacağı 19 milyar lirayı maalesef tahsil edemediğinden tedarikçiler artık yurt dışına mal satmaya yöneldi” ifadelerini kullandı.

Kısa adı (ARTED) olan Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği Başkanı Ayhan Öztürk ise okuduğu basın bildirisinde şu görüşlere yer verdi: “Zor ekonomik koşullara rağmen hizmet vermeye çalışıyoruz. Yüz binlerce tıbbi cihaz ve medikal sarfın üretimini, ithalatını, satışını, teknik hizmetini ve vaka desteğini veren sektörümüz kamu hastanelerinden 16 aydır, üniversite hastanelerinden 36 aydır ödeme alamamaktadır. Buna ek olarak Maliye Bakanlığı ile sürdürülen görüşmelerden bir netice alınamadığı gibi sektörümüzden yüzde 60’a varan feragat talep edilmektedir.”

FERAGAT TALEBİ HAKKANİYETLİ BİR YAKLAŞIM DEĞİL

Bakanlığın bu talebinin hakkaniyete uygun olmadığını vurgulayan Öztürk, ödeme yapılmamasının yanı sıra döviz kuru ve enflasyon oranları nedeniyle sektörün tamamen çıkmaza girdiğinin ve girdi maliyetlerinin artığının altını çizerek, “Bu koşullarda Maliye Bakanlığı’nın feragat talebini kabul etmemiz beklenmektedir. 2018 - 2020 yıllarına ait alacaklarımız için yeni bir iskonto uygulanması planlamasının adil ve hakkaniyet ölçüsünde olmadığını düşünüyoruz. Kaldı ki bu talep ülkedeki işsizliği arttıracağı gibi yeni yatırımların yapılmasını imkânsız kılacak ve dolayısıyla sağlık hizmetinin sunumunda aksamalara yol açacaktır. Özellikle pandemi döneminde sağlık hizmetlerinin sağlanmasında paydaşların önemi bir kez daha anlaşılmıştır. Türkiye’de ulusal ve uluslararası tıbbi cihaz tedarikinde bugüne kadar ciddi bir sorun yaşanmamıştır. Firmalarımızın bu zor süreçte ayakta kalarak üzerlerine düşen görevleri yerine getirebilmeleri için vadesi geçen kamu ve üniversite alacaklarının feragat olmaksızın ödenmesi hususunda Sayın Cumhurbaşkanımızdan acilen destek bekliyoruz."

KARADENİZ BÖLGESİ’NDEKİ FİRMALAR DA ZORDA

Tüm ülkede olduğu gibi Karadeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmalar da gelişmelerden rahatsızlık duyuyor. Bu firmalar arasında yer alan Avva Grup Sağlık Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Ahmet Özan, Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede, “Alacaklarını tahsil edememekten kaynaklı ürün tedarikinde her geçen gün tehlike çanlarının daha fazla çaldığını ve bölgedeki firmaların faaliyetlerinin yavaş yavaş sonlandığını” söylerken, “Bankalara olan borçlarının giderek arttığına ve maaşları ödeyemeyecek duruma geldiklerini” aktardı. Özan, uyarılarını şu cümlelerle özetledi: “Alacaklardan kısmi olsa da feragat edilmesi sektörün sonu olur. Bakanlığın bu yöndeki talebi ülkedeki işsizliği arttıracak, yeni yatırımları imkânsız kılacaktır. Dolayısıyla sağlık hizmetinin sunumunda aksamalar olacaktır.” REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ