Giresun Valiliği himayelerinde Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından organize edilen Coğrafi İşaretli Ürünlerde Kooperatifçilik Stratejisi konulu bilgilendirme ve tanıtım toplantısı yapıldı.
info@karadenizekonomi.com / 30.11.2018
Toplantıda konuşma yapan Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, coğrafi işaretlemeye konu olan ürünlerin tescilini, yöre halkının ekonomik anlamda refaha kavuşması ve yörenin tanınırlığı anlamında çok önemsediklerini belirterek Hepimiz biliyoruz ki artık büyük marketler coğrafi işaret tescil belgesi olan ürünlere daha fazla ilgi gösteriyor. Biz de bakıyoruz, hepimiz tüketici olarak arayış içerisinde oluyoruz. 10 milyar avronun üzerinde bir pazar payının olacağı düşünülüyor bizim coğrafi işaret tescil belgeli olan ürünlerimiz için." dedi.
Asırlık lezzetler olan Görele dondurması ve Çavuşlu ekmeği için de coğrafi işaret tescil çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Sarıfakıoğulları, en kısa sürede tescil belgelerini almayı temenni etti.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu yaptığı konuşmada Turizmde yerel ürünlerin önemine dikkat çekerek Coğrafi İşaret turizminde destekleyicisi olup, o ilin sosyo / ekonomik gelişmesinde çok büyüktür katkılar sağlamaktadır. Hatta bu hususta Giresun Ticaret ve Sanayi Odası olarak; ilimizin Meşhur pidesini GİRESUN PİDESİ adı ile Coğrafi işaret başvurumuzu yaptık. Ayrıca ilimizde farklı ürünlerin Coğrafi işaretlenmesi konusunda Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile istişarelerimiz devam ediyor. dedi.
Çakırmelikoğlu Koopretiflerede değinerek Kooperatifçilik yapan sayısı çok düşük. Ancak tüketici gözünde Kooperatifçiliğe yüksek güven duyulmaktadır. Bugün ki şartlarda marka olmak kolay bir iş değildir ve kooperatifçilik ile bu iş daha kolay ve güvenilir olmaktadır. Dedi.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Giresun İl Koordinatörü Murat Aladağ ise yöresel ürün marketleri ile e-ticaret sitelerinin sayısı ve işlem hacminin hızla artmaya devam ettiğine dikkati çekti.
Yöresel ürünlerin katma değeri yüksek ticari ürünler haline dönüştürülmesinde, coğrafi işaret tescilinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Aladağ, "Coğrafi işaretli ürünlerin 80 milyar avronun üzerinde bir pazarı olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine göre ülkemizde yöresel ürünlerin en az 10 milyar euroluk ihracat potansiyeli bulunmaktadır." diye konuştu.
Toplantıya Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe, Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Hayati Tökez, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı