Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

‘’Yaylacılık, kültür varlığımızın önemli unsuru’’

Can, ‘’Eski Türklerde yazın yaylaklarda kışın ise kışlaklarda konaklandığını biliyoruz. Orhun yazıtlarında da yaylak tabirinin geçtiğini biliyoruz. Yaylacılık ve yayla kültürü, kültür varlığımızın önemli bir unsuru.’’

info@karadenizekonomi.com / 28.09.2019

‘’Yaylacılık, kültür varlığımızın önemli unsuru’’

Giresun Üniversitesi Giresun İli Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türk Ocakları Giresun Şubesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Yaylacılık ve Yayla Kültürü Sempozyumu", 26-28 Eylül 2019 tarihlerinde Güre Yerleşkesinde düzenlenen oturumlarla gerçekleştirildi. Türkiye’de ve dünyada birçok alanda bilimsel toplantı yapıldığını fakat yayla ve yaylacılık konularında çok az çalışma olduğunu dile getiren Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cin, katılımcı sayısına ve katılımcıların alanlarına bakıldığında Giresun Üniversitesi’nde yapılan bu sempozyumun, yaylacılık kültürünü farklı yönleriyle irdeleyen önemli bir çalışma olarak ortaya çıkıyor’’ dedi.

‘’Konar göçer hayat tarzı’’

Karadeniz’e daha önce de geldiğini ve bölgenin coğrafi güzelliklerini yakından tanıma fırsatı bulduğunu söyleyen Türk Ocağı Genel Başkanı Mehmet Öz, “Özellikle Orta Karadeniz tarihi üzerine araştırma yapmış bir akademisyenim. Aynı zamanda bu meseleleri hem özel hayatında hem de akademik hayatında yakından bilen bir insanım. Çağ, zaman değişiyor. Bizim Anadolu coğrafyası olarak çok derin bir tarihimiz ve kültürümüz var.  Bir de günümüzde yaşanan birtakım problemlerimiz var. Geçmişten getirdiğimiz birtakım değerlerimizi bu çağın meydan okumaları karsısında, bu çağın problemleri karşısında geleceğe nasıl taşıyacağımız, hangilerini taşıyacağımız ve bunlardan nasıl istifade ederek kimliğimizi yenileyerek yeniden doğacağımız çok önemli bir problemdir. Yaylacılık meselesi de bununla ilgilidir. Türk Milletinin tarihine konar göçer hayat tarzının çok önemli bir yeri vardı. Bu aynı zamanda bir bozkır medeniyetidir.  Yani atlı göçebelerin ve konar göçerlerin ortaya koydukları medeniyeti küçümsemek hafifsemek doğru değildir. Bakıldığında, konar göçerler ekonomik hayata da toplumsal hayata da  kültürel hayata da çok büyük  katkıda bulunmuşlardır’’ ifadelerini kullandı.

‘’Yaylacılık kültürü’’

Yaylacılık ve yayla kültürü, kültür varlığımızın önemli bir unsurudur diyen Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, ‘’ Ben de eski Türk şehirciliğiyle uğraşmış biriyim. Eski Türklerde yazın yaylaklarda kışın ise kışlaklarda konaklandığını biliyoruz. Orhun yazıtlarında da yaylak tabirinin geçtiğini biliyoruz. Bu sempozyumun kültürel varlığımızın tespiti, tescili ve gelecek nesillere aktarımı noktasında önemli bir hizmet olacağını düşünüyorum. Sempozyum dolayısıyla Üniversitemize, şehrimize gelen bütün misafirlerimizi burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Etkinliğin düzenlenmesine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Sempozyumun Giresun’umuza bilim dünya, kültür dünyamıza, üniversitemize hayırlar getirmesini, katkılar sunmasını diliyor ve hepinizi tekrar hürmetle selamlıyorum’’ dedi.

Sempozyuma; Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, Giresun Belediye Başkan Vekili Dr. Hasan Yılmaz, Giresun Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güven Özdem, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.