200 ÜRETİCİ DAHA EĞİTİLİP, GÖREVLENDİRİLECEK
info@karadenizekonomi.com / 15.10.2015
Trabzon'da fındıkta verim ve kaliteyi arttırma çalışmaları kapsamında yaşlı bahçelerin sökülerek yenilenmesi çalışmalarından sonra, üreticiler doğru budama konusunda uygulamalı olarak bilinçlendiriliyorlar.
Fındık Tanıtım Grubu tarafından da desteklenen, "Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim" sloganlı uygulamalı eğitim projesi kapsamında Trabzon'da 7 ilçede 140 üretici kursa tabi tutuldu.
Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay, fındıkta verim ve kalitenin artmasına doğru ve tekniğine uygun budamanın yüzde 40 oranında etki yaptığını hatırlatarak, Ortahisar, Arsin, Araklı, Yomra, Çarşıbaşı, Vakfıkebir ve Beşikdüzü ilçelerinde açılan kurslara katılan üreticilere uzmanlar tarafından bu konuda bilgiler verilip,uygulama gerçekleştirildiğini söyledi.
Cahit Gülbay, kurslara katılanlara topraktan tahlil için nümune alma, gübreleme ve fındık hastalıkları konusunda da bilgiler verildiğini belirterek, "Sertifika verilen kursiyerler sadece kendi bahçelerini değil, talep geldiği takdirde bedeli mukabilinde diğer üreticilerin bahçelerinde de budama yapacaklardır" dedi.
200 ÜRETİCİ DAHA EĞİTİLİP, GÖREVLENDİRİLECEK
Trabzon'da dönümde ortalama 80-90 kg olan fındık verimini arttırmak amacıyla 2013 yılında başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında da Trabzon Ticaret Borsası'nın desteği ile Halk Eğitim Merkezi tarafından 9 ilçede yeni kurslar açılarak yaklaşık 200 üretici budama eğitiminden geçirilecek.
Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, proje kapsamında yaşlı bahçelerin sökülerek farklı dikim sistemleri ile yenilenmesinde çok başarılı olunduğunu ve uygulamayı devletinde örnek baz alarak politikalar geliştirmeye başladığını belirterek şunları söyledi:
"Dönümde asgari 150-200 kg fındık üretme hedefli projemizin önemli bir ayağını da bahçelerin tekniğine uygun, bilinçli bir şekilde doğru budaması teşkil etmektedir. Bunun için, budama kampanyası düzenleyerek kurslar açacağız. Üreticilerimizin bir kısmını bu konuda bilgilendirerek araç gereçle donatacağız. 200 kişi olacak bu üreticiler hem diğer üreticileri yetiştirecek, hem de bahçelerde ücreti mukabilinde de budama yapabileceklerdir."
TTB Başkanı Köleoğlu, kursiyerlere mekanik testere ve budama makasının hediye edileceğini ifade ederek, bahçelerde büyük dalların budanmasında kullanılmak üzere şarj edilebilen 3 adet motorlu testerenin de en iyi budamayı yapan üreticilere ödül olarak verileceğini sözlerine ekledi.