Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Trabzon’un “müşterek” sorunları

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın Müşterek Meslek Komiteleri toplantısında çeşitli konularda sorunlar gündeme getirildi.

info@karadenizekonomi.com / 8.11.2017

Trabzon’un “müşterek” sorunları

Meslek komiteleri adına söz alan Meclis Üyeleri M. Tayfun Ataman ve Edip Sevinç ile meslek komitesi üyeleri Barbaros Bulut ve İsmail Al, sektörlerine ilişkin çeşitli konularda görüşlerini paylaştılar.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın komiteler toplantısında Trabzon’un sorunları masaya yatırıldı. Müşterek Meslek Komiteleri toplantısında gündeme gelen konu başlıkları şöyle; Trabzon gıda toptancıları sitesinin yapılması, mahalle bakkallarının yaşatılmasına karşı önlemler, sayısı artan zincir marketlere 

sınırlama getirilmesi, nefes kredisinin yeniden devam ettirilmesi, perakende satışlarda ürünlere etiket mecburiyeti getirilmesi, yüksek sermayeli şirketlerde avukatlık sözleşmesi zorunluluğunun kaldırılması, adi ortaklık şirketlerinin tekrar KOSGEB desteklerinden yararlandırılması, Beşikdüzü sel felaketinden etkilenen esnafa desteklerin artırılması ve yerel yazılım sektörünün geliştirilmesinin desteklenmesi.

Trabzon gıda sitesi geç kaldı

TTSO Meclis Üyesi M. Tayfun Ataman, Trabzon Gıda Toptancıları Sitesi’nin hala kurulmaması nedeniyle sektörün çok dağınık bir alanda faaliyetlerini olumsuz şartlarda yürüttüğünü söyledi. Ataman, “İlkel şartlarda, içerisinde forklift dönemeyen küçük alanlarda, elverişsiz binalarda gıda toptancılık işleri yürütülmeye çalışılıyor. Sektörün tüm üyeleri tarafından Trabzon Gıda Toptancıları Sitesi’nin acil şekilde hayata geçirilmesi beklenmektedir” dedi. Ulusal market zincirlerinin sayılarının Trabzon’da 80’in üzerine çıktığını ifade eden Ataman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu durum küçük ve orta boy esnafı Trabzon’da bitirmektedir. Bu zincir mağazaların yan yana ve birbiri ardına açılmasının önüne yerel yönetimlerle beraber işbirliği yaparak engel veya sınırlama getirilmesi konusunda acil çalışma yapılmalıdır. Türkiye’de bu tür marketlerin sayısı 27 bini buldu. Perakende pazarının yüzde 54’ü maalesef bu zincir marketlere geçmiştir. Küçük esnaf aradan çıktı, orta boy işletmelere sıra geldi. Bir an önce çözüm bulunmalı, önlem alınmalıdır.”

Tarife kullanmayanlara denetim artırılmalı

Meclis Üyesi Ataman, gerek yerli gerekse yabancı turistlere yönelik olarak olumsuzlukların ortadan kaldırılması için zabıta ve yerel yönetimler tarafından denetimleri artırılması gerektiğini vurguladı. Tarifelerin işletmelerin girişlerinde asılması gerektiğini belirten Ataman, “Denetimlerde tarife kullanmayan işletmelere caydırıcı cezalar uygulanmalıdır” şeklinde konuştu.

“Fındık’ta ağustos’ta konuşacağız”

TTSO Meclis Üyesi Edip Sevinç, devletin fındık alımına başladığını, öyle almakla bitmeyecek kadar çok fındığın var olduğunu ifade etti. Sevinç, “Bu uygulamanın doğru mu yanlış mı olduğunu göreceğiz. Şu anda bunu konuşmanın âlemi yok. Fındıkta bir daha Ağustos’ta konuşacağız” dedi.

Mahallelerde bakkal amcaları yaşatmalıyız

Sevinç, “Zincir mağazalar konusunda perakendeci arkadaşlarımız yerden göğe kadar haklılar. Bugün bakkal amcanın yaşaması o kadar kolay değil. Ama böyle de olmaması lazım. Aynı mahallede aynı marketten üç tane açılması kabul edilebilir bir şey değildir. Avrupa’da bunu göremezsiniz. Yan yana asla göremezsiniz. Bir tane mağazanın on kilometre uzağında açılabilir. Kentleşme, şehirleşme oldukça bakkal amcanın işi zor ama böyle de olmaması lazım” ifadesini kullandı.

Sorunlar not edildi

Meclis ve meslek komitesi üyelerinin önerilerinin tümünün not alındığını ifade eden TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Bunların bir kısmı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne gidecek konulardır. Bir kısmı da burada çözmemiz gereken konulardır. Bunların tümüyle ilgileneceğiz. Önerilerinizi TOBB başta olmak üzere ilgili yerlere göndereceğiz, gerçeklemesi en büyük arzumuzdur” dedi. HABER MERKEZİ