Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Sevinç, "170 milyar dolara yaklaşan ihracat''

Karadeniz ve İstanbul İhracatçı Birliklerinin oluşturduğu fındık sektör grubunun Ar-Ge projeleriyle ilgili tanıtım toplantısı, Piraziz ilçesindeki bir otelde gerçekleştirildi.

info@karadenizekonomi.com / 27.12.2018

Sevinç,

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, "Fındık ihracatı deyip geçmemek lazım. Türkiye'nin 170 milyar dolara yaklaşan toplam ihracatı içerisinde 2-3 milyar dolar çok büyük bir rakam olmasa da katma değer açısından fındık artık en önemli ürünlerimizden bir tanesidir." dedi.

Toplantıda konuşan KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Sevinç, ihracatçı olarak işlerinin Türk fındığını dünyaya satmak olduğunu ancak bu işin kendi başına yetmediğini belirterek, bu işin tarımsal boyutuna, üretim ve verimlilik kısmına ilgi göstermek zorunda olduklarını söyledi.   

Daha önce Fındık Tanıtım Grubu aracılığıyla dünyanın her tarafında fındığı tanıtma çabaları içerisinde olduklarını anımsatan Sevinç, Fındık Tanıtım Grubu'nun kapanmasının ardından çalışmalarını Türkiye Tanıtım Grubu çatısı altında sürdüklerini ifade etti.

Sevinç, fındıkta çok sayıda paydaş olduğuna dikkati çekerek, "Bu paydaşların hepsinin memnuniyeti ortak amacımız ama fındık ihracatından söz edebiliyorsak, fındık ihracatı yoluyla ülkemize gelecek dövizi hedefliyorsak öncelikle fındığımızın olması lazım. Maalesef son yıllarda fındıkta üretim miktarı, verimlilik ve kalite konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz." diye konuştu.

Fındıkta verim ve kalitenin artırılmasının ihracatçıların işi olmadığını ancak bunun dışında kalamayacaklarını aktaran Sevinç, ellerindeki kaynakla millete, üreticiye ve sektöre hizmet etmeye çabaladıklarını, fındıkta maliyetlerin azaltılamaması halinde her şeyden önce üretici memnuniyetini sağlamanın mümkün olmayacağını dile getirdi.

Sevinç, Türkiye'de dekarda verim ortalama 90 kilogram iken rakiplerin 150-200 kilogram verim aldığını belirterek, "Bu rakamlarla ortada çok ciddi bir tehlike var demektir. Bu tehlike de artık orta vadeli değildir, kısa vadelidir. O nedenle üretim ve verimlikte artışı sağlamadan bir sonuç elde edebilmemiz mümkün değildir." dedi.