Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Samsun Ekonomisinin Röntgeni Çekildi

''SAMSUN POTANSİYELİNİ DEĞERLENDİREMİYOR''

info@karadenizekonomi.com / 8.06.2016

Samsun Ekonomisinin Röntgeni Çekildi

Canik Belediyesi'nin düzenlediği 'Ekonomi Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildiride Samsun potansiyelini kullanamadığı ifade edilirken, rapor Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere ekonomi sorumlularına gönderilecek.

Samsun Canik Belediyesi'nin 24-26 Mart tarihleri arasında düzenlediği, Samsun ve Türkiye'nin birçok yerinden önemli ekonomi uzmanları ile bürokratlar, işadamları, sivil toplum örgütleri ile şehrin dinamiklerinin buluştuğu 'Ekonomi Çalıştayı'nın sonuç bildirgesini tamamlandı.

7 ayrı çalışma grubu, Samsun ile ilgili turizm, gıda tarım ve hayvancılık, ihracat, yerel marka oluşturma, yatırım ve nitelikli iş gücü konularında çalışma yaparak çalıştaya katılanların görüşlerininde yer aldığı anketlerin analizlerini ayrıntılı şekilde raporlar halinde ortaya koydu.

SAMSUN POTANSİYELİNİ DEĞERLENDİREMİYOR

Raporda Samsun'un demir, hava, kara ve deniz ulaşımına sahip Türkiye'nin ender illerinden biri olduğu vurgulanırken, kentin eskiden ticaret merkezi olduğu günümüzde ise bu özelliğini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekilerek kentin sahip olduğu potansiyeli iyi değerlendiremediğinin altı çizildi.

ORTAK AKIL İLE HAREKET EDEMİYORUZ

Raporda Samsun yaşanılacak şehirler arasında tercih edilen bir il olduğuna dikkati çekilirken, ekonomik sorunların temelinde Samsun'un ortak akılla hareket edememesi, siyasi birlikteliğin olmaması, şehir bürokrasinini yanlış atamalar nedeni ile yeterince katkı sağlamaması ve yatırımcıya gerekli kolaylıkların sağlanmayışının yer aldığı belirtildi.

18 MADDELLİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Raporun son bölümünde ise 18 öneri ile sorunlara çözüm bulunacağı ifade edildi. Raporda sadece mimar ve mühendislerin tasarladığı değil, sosyologların, psikologların, halk bilimcilerin Samsun'da yaşayan her kesimden insanın fikrini alarak bütüncül bir mastır plan yapılması ve planlamada şehir gelişimi ve yapılacak yatırımların bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Yatırımcıya aynı zamanda güven bir veren bir anlayışın benimsenmesi gerektiği belirtildi.

20 MİLYON M2'LİK
OSB ALANI ŞART

Samsun'daki OSB alanının yetersiz olduğu belirtilerek Çarşamba ile Havalimanı arasında 20 milyon metrekarelik 3 OSB alanının oluşturulması gerektiği, Lojistik Köy inşaatının biran önce bitirilmesi gerektiği, Samsun'un 1 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için kente aktarma limanı yapılmasının şart olduğu ifade edildi. Raporda Bölge Havalimanı anlayışının geliştirilmesi, havalimanının kargo tesisleri eklenerek ihracata ve lojistik aktarıma uygun hale getirilmesi gerektiği vurgulandı.

TOPRAK REFORMU ŞART

Raporda ayrıca demiryolu hatlarının modernize edilmesi, ikinci ve üçüncü devlet üniversitelerinin hayata geçirilmesi, üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilmesi sorunların çözümü için sıralanan öneriler arasında yer aldı. Samsun'un ve Türkiye'nin en önemli tarım arazileri olan Bafra ve Çarşamba'da toprak reformunun yapılması gerektiği ve tarımsal sanayinin gelişmesi adına teşvik sisteminin ortaya konması gerektiği acil ihtiyaç olduğu vurgulandı. Samsun'a kurulan Medikal Kümelenme OSB'nin teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerektiği ifade edildi.

ekonomi-calistay-(2).jpg

ÇARPIK YAPILAŞMA SORUN

Samsun merkezle arasında ulaşım sorunu olduğu şehir içi aktarma ile sorunun çözülebileceği ifade edildi. Samsun'da çarpık yapılaşmaya neden olarak şehrin bir derinliğinin olmaması neden olduğu ifade edilirken, acilen şehrin planlamasının gözden geçirilerek Samsun'u derinlemesine büyütecek bir planlama yapılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca Samsun'nda yerel marka oluşturulması, ortak aklın kullanılması, siyasi birlikteliğin ve siyasi istikrarın sağlanması, bürokratik atamalarda liyakatin öne çıkartılması ve somut parametrelerle hareket edimesi gerektiği çözüm önerileri olarak sıralandı.