Karadeniz Sohbetleri sayfamızın bu sayıdaki konuğu ve konukları Giresun Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdiresi ile okulun diğer akademisyenleri.
info@karadenizekonomi.com / 27.03.2019
“Okul olarak elimizden geldiğince hem sanayiciyle hem de Giresun halkı ile birlikte olmaya çalışıyoruz. Burada bir üniversite var. Üniversite halka ne yapar, şehre, bölgesel kalkınmaya ve piyasaya ne katar; bunları dikkate alıyoruz ve onları görmek istiyoruz.”
iresun Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdiresi Prof. Dr. Aysun Türkmen ve okulun başarısına yaptıkları çalışmalarla değer katan öğretim üyeleri ile bir araya geldik.
Temmuz 2017 yılında göreve başlayan Prof. Aysun Türkmen, görevine başlar başlamaz bölgedeki sanayici, iş adamı kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile istişarelerde bulunmuş. Prof. Türkmen, üniversitelerin bulunduğu ilin kalkınmasına, üretim ve istihdamın katkıda bulunması gerektiğine inanıyor. Giresun Üniversitesi’nin piyasayı, pazarı, reel sektörü takip eden; bulunduğu ilin kalkınmasında çözüm ortağı olan, deyim yerinde ise “girişimci üniversite” kimliğini anlatıyorlar.
-Aysun Hanım, okulunuzun gerek üniversite kapsamında gerekse Giresun ili ve bölgemiz için önemli bir işleviniz var. Bize genel bir bilgi verir misiniz?
-Okulumuzun adı meslek yüksekokulu ama aslında bir fakülte durumundayız. Fakülte kadar sayımız var. Bu ilk başlarda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 1976 tarihinde kurulmuş olarak. 2012’de Sosyal Bilimler ve Teknik Bilimler okuluna dönüştürülmüş. Okulumuzda 11 tane bölüm var. Bunları saymak gerekirse; mimarlık ve şehir planlama bölümü, makine bölümü, motorlu araçlar ve ulaştırma bölümü, elektrik ve enerji bölümü, tasarım bölümü, tekstil-giyim ve ayakkabı bölümü, bitkisel ve hayvansal üretim bölümü, bilgisayar teknolojileri bölümü, malzeme ve malzeme işleme teknolojileri bölümü, elektronik ve otomasyon bölümü, görsel-işitsel ve medya yapımcılığı bölümü olmak üzere 11 tane bölümümüz var. Bizim toplamda akademik personelimizin sayısı 57. Bu ki fakültede olan bir sayıdır ve öğrencilerimizde çok fazla bizim. 1300’e yakın da kayıtlı öğrencimiz var. O yüzden meslek yüksekokulu olarak büyük bir okuluz.”
-Özel sektörle neler yapıyorsunuz, özetler misiniz?
-Yavuz Gıda ile bizim iki çalışmamız var. Bir tanesi solucan gübresi ile fındıkta verim ve kaliteyi belirleme diğeri de iyi tarım uygulamalarının fındıkta verim ve kalitede etkileri diye. Bunun dışında Ticaret Borsası ile bir projemiz var. İmzası rektör hocam ile beraber atıldı. Bu da depolama sürecinde fındıkta biyokimyasal değişimlerle ilgili çalışmalar. Bunun dışında 2018 yılında uluslararası büyük bir sempozyum geliştirdik. Ferrero Değerli Tarım Ürünleri destek çıktı. DOKAP destek çıktı. Hep bütün kuruluşlarla görüşme sağlandı.
-Öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirmek için neler yapıyorsunuz.
-Öğrencilerin beklentileri genelde iş zaten. Bize iş imkânı sağlayın anlamında. Bazen cihaz ihtiyaçları oluyor. Mesela harita bölümü ölçümler yapmak istiyorlar. Hocam işte şu cihazı çocuklar görse çok iyi olur diyorlar, göremiyorlar, imkansızlar var gibi bu şekilde bize talep ulaşıyor. Biz bunları döner sermayemizden karşılıyoruz. Bu sayede çocuklar o aletleri tanımış oluyorlar. Onun dışında buraya kendi alanlarındaki insanları getiriyoruz başarılı kişileri getiriyoruz, tanışıyorlar. Geçen sene sinema günleri yaptık. Diğer meslek grubunuz mobilya fabrikalarını gezmeyi planlıyor. Gezilerin bir amacı da işe yerleşme konusundaki talepler. İşletmelerden gelen talepler doğrultusunda biz elimizden geleni yapıyoruz.”
-Bu ilde asansör imalatçıları var. Siz sanırım bir bölüm kurdunuz o sektöre yönelik?
-Asansör imalatçılığı ve meslek grubu Giresun’un önemli bir sektörü. Biz okulda asansör teknikerliği bölümünü de açtık. Asansör firmaları eleman ihtiyaçlarını bize bildiriyor. Onlara bir nevi yetişmiş eleman sunmuş oluyoruz. Silah sanayi de aynı şekilde. Burada Tirebolu, Görele tarafı daha çok silahla ilgileniyor. Genel olarak Karadeniz zaten silaha hayrandır. Silah sanayi teknikerliği bölümü açarken biz Savunma Bakanlığı gibi ilgili kuruluşlarda da görüşmeler yaptık. Bura da bir lise açıyoruz. O liseden yetişenleri bu bölümlerimize tekniker almayı düşünüyoruz. Böylelikle silah imalatçılarına da yetişmiş eleman sağlanacak.
-Sempozyum ve benzeri ulusal ve uluslararası etkinlikleriniz de oluyor. O konuda bilgi verir misiniz?
-Okul olarak elimizden geldiğince hem sanayiciyle hem de Giresun halkı ile birlikte olmaya çalışıyoruz. Burada bir üniversite var. Üniversite halka ne yapar, şehre ne katar bunları görmek istiyoruz. Biz geçen sene Uluslararası Teknoloji ve Tasarım Sempozyumu yaptık. Uluslararası olduğu için davetli konuşmacılarımız vardı. Davetli konuşmacılarımız arasında Isıl Çelik geldi, Ford geldi bize katkı sağladılar. Yine ar-ge çalışmalarımız için başarılı hocalarımız var onları davet ettik.
-Bazı özel taşırım ve imalatlarınız var mı?
-Biz kanserojen olan naylon poşetler yerine bez torbaların dikilip yayılması üzerinde çalışıyoruz. Kamu kurum kuruluşlarıyla, özel sektörlerle, bazı vakıflarla, odalarla görüştük. Şuan dikim talebi alıyoruz. Bez torbaları dikerek naylon torbalara hayır diyoruz. Atık projesine destek amaçlı mobilya dekorasyon iç mekân tasarımı bölümünde bu atıkları topladığımız kutuları kendimiz tahtalardan yapmayı düşünüyoruz. Çantadan kazandığımız bütçeyi de yine öğrencilerimize geri dönüştürüyoruz. Öğrencilerimizin ihtiyaçları oluyor. Tasarım bölümümüzün boya ihtiyaçları oluyor, ipliktir, iğnedir başka şeyler istiyorlar. Bunu kendi bütçemizle almamız çok zor oluyor. Çünkü üniversitenin bütçesi çok kısıtlı ve birçok yere harcamak zorundayız. Kendi içerimizde kimseye yük olmadan işadamlarıyla, sanayicilerle ortak olarak çalışarak ihtiyaçlarımızın temini konusunu bu şekilde götürüyoruz.”
-Teşekkür ediyoruz…
-AHMET MUSTAFA ÖZTÜRK ÖĞRETİM GÖREVLİSİ (MALZEME VE MALZEME İŞLEME BÖLÜM BAŞKANI)
-Geçen sene 2018 yılında iç mekân tasarımını açtık. Mekân tasarım alanında üniversitemizin ve farklı birimlerin mobilya ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Tirebolu’daki İletişim Fakültesinin, stüdyo, masa ve dolap takımlarını programımızı yaptık. İki ustamız var, öğrenciler ve akademik personel olarak biz de destek veriyoruz tasarım ve üretim konusunda. Dış paydaşlar konusunda Giresun Ticaret Borsası’nın ihale ve ihaleyi uygulama süreçlerinde öğretim görevlisi Erhan Üçler hocamızla beraber görev aldık. Üniversitemiz üzerinden hibe projelerini, iş süreç analizlerini yapmaktayım. Bununla alakalı üniversitemiz üzerinden danışmanlık hizmeti verdiğim firmalar oldu. Bu KOSGEB, Tarım Kırsal Destekleme Kurumu, İl Tarım üzerinden yazıp geçirdiğimiz hibe projeleri de oldu. Yine sanayi işbirliği adı altında. Giresun Teknopark kuruldu. Faaliyete geçtiğinde de kendi adımıza şirketler kurup danışmanlık hizmeti vermeyi planlamaktayız.
-BİRKUT GÜLER (MAKİNE VE METAL TEKNOLOJİ BÖLÜMÜ BÖLÜM BAŞKAN YARDIMCISI)
-Makine Mühendisiyim. 2003 Yıldız Teknik Üniversitesi mezunuyum. Daha önce özel sektörde çalışmış olmam dolayısıyla biraz daha piyasaya yakın oluyorum. Giresun Bulancak Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren BİOAK Pelet fabrikası ile çok yakın çalışma halindeyiz. Benimle beraber çalışma arkadaşım Muhammet Anıl Kaya Makine ve Metal Teknoloji Bölümü öğretim görevlisi. İkimiz yürütüyoruz. İlk olarak peletlenmesi, bütün atık maddelerin peletlenmesi üzerine çalışmalar yapıldı. Orda da belli bir aşamaya geldikten sonra şimdi de onları yakma sistemleri üzerinde çalışıyoruz. Devamında ise peletlere uygun kazan ve imalatı olarak devam edeceğini düşünüyoruz. Çalışmayı Bulancak’ta BİOAK firması ile yürütüyoruz
DR. ALİ TURAN-BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ BAŞKANI
-Yaklaşık 10 yıldır Giresun Üniversitesi’nde çalışıyorum. Öncelikle üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde Giresun Ticaret Borsası ve Yavuz Fındık ile ortak yürüttüğümüz çalışmalar var. Ticaret Borsası ile yürüttüğümüz çalışma yeni yapılacak laboratuvarında fındıkla ilgili öğrencilerimize sunum yapmak hem de hasat sonrası fındıkta oluşabilecek biyokimyasal değişimlerle ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Yavuz Fındık ile iki tür çalışmamız var. Birincisi onlarla beraber üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde bize tahsil ettiler 5 dekar kadar. Orada güz döneminde haftada iki gün, bahar döneminde haftada bir gün giderek fındıkta modern tarım tekniklerinin uygulanmasında öğrencilere uygulama yaptırıyoruz orada. Burada tüm masraflar Yavuz Fındık tarafından karşılanıyor. Orada solucan gübresinin fındıkta verim ve kalite üzerinde çalışmalarımız var. Bu da Türkiye’de ilk. Piyasada hep söylenir beton harman, çimen harmandan daha iyidir ama bilimsel bir çalışma yok. Biz bunun üzerinde çalıştık. Beton ve çimen harman üzerinde yani güneş altında kurutulan fındığın serbest yağ saldığını bunun da fındıkta oksidasyona sebebiyet verdiğini ve suni kurutmada bu oksidasyona sebebiyet vermediğini ve suni kurutma ile fındığın raf ömrünü uzatabileceği ortaya koyduk.”
ONUR TEKELOĞLU – ÖĞRETİM GÖREVLİSİ
-Öğretim görevlisiyim. Tekstil Teknoloji programında şuanda kayıtlı 10 tane öğrencimiz var. Geçen dönemde kılavuza konmamıştı. Ama bu dönem kılavuza koymayı düşünüyoruz öğrencimiz gelmesi için. Ayrıca yüksek okulumuz da moda tasarım programımız var. Onda da 150 civarında aktif görünen öğrencimiz mevcut. Hem tekstil teknoloji hem moda tasarım hem üretim alanında hem tasarım konusunda öğrencilerimizi yetiştiriyoruz. Sanayi ile işbirliklerimiz oluyor. Teknik geziler düzenliyoruz. Onun yanında taleplerini dinliyoruz. Onların belki istediği format olabiliyor. Onların istediği tarzda bilgiler, öğretiler, eğitimler, tarzlar.. Yine sanayicileri üniversitemize davet edip hem sanayi öğrenci buluşması sanayicilerin öğrencilerden ne beklediği, öğrencilerin sanayiden ne beklediği merak ettiklerini öğreniyorlar. Bunun yanında bize sürekli talepler geliyor sanayiden. Çünkü tekstil konfeksiyon sektörü en fazla istihdam özellikle bayan istihdam olan. Benim tez konum olan atık tavuk tüyünün tekstilde değerlendirilmesi konusunu işledim. Bu tavuk tüyünün tekstilde kullanılması bir ilkti. Çok kısa bu tavuk tüyü malzemesini dolgu malzemesi olarak kışlık montlarda kullandık. Çalışmalarımızda tavuk tüyü malzemesi ısı yalıtım değerlerini diğer kışlık ürünlerde kullanılan malzemelerde kullanılan dolgu malzemelerinde bir farkı olmadığını, bunun yanında hareket serbestliği daha uygun. Normalde siz kaz tüyü monta 500 lira verirken buna 100 lira kadar para vereceksin. Şimdi sanayicilerle işbirliğine giderek bunu Türkiye’nin, ülkemizin hizmetine sunmayı düşünüyoruz. Bu konuyu Teknopark’a da taşıyarak daha verimli, seri üretim çalışmalarına başlayabiliriz. Böyle bir sanayiyi net bir şekilde ortaya koyabilirsek tüyü içinde üretilebilen ona göre yemi verilen, ona göre yolumu yapılan üretim teknolojileri geliştirilebilir.”
ÖZGÜR TOKMAK
-Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik bölümünde görev yapmaktayım. Elektro kardiyografisinde arıtma analizi ile ilgili bir çalışmam var. Bunun için değişik yöntemler geliştirmekteyim. Değişik makine öğrenme yöntemlerini bilgisayar ortamında geliştirerek bunlar arasında yüksek programlı bir sistem oluşturmak. Bu anlamda sağlık alanında giyilebilir teknolojiden de yararlanarak, kişinin kalple ilgili durumunu belirlemek için bir doktora gitmesine ihtiyaç duymadan o anda bir hastalığı varsa onu tespit edebilmek. Bu çalışma kişinin sağlığında sorun var mı yok mu; doktorlara yardım amaçlı yapılmış bir yöntem girişimidir.
DR. SELİN KARAİBRAHİMOĞLU
-Giresun Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda Mimari Restarasyon bölümünde görev yapıyorum. 2007’den beri bu okulda görev yapmaktayım. Biz bilim araştırma projesi yönetiyoruz. Öğretim görevlisi Dr. Özgür Demirkan ile beraber. Bu kapsamda benim araştırma konum Cumhuriyet döneminde kamu yapıları Giresun’daki. Bu kapsamda Giresun’daki kamu yapılarını inceliyoruz işte çeşitli başlıklardaki eğitim yapıları, yönetim yapıları gibi. Şuan eğitim yapıları üzerine bir çalışma yürütüyoruz. Osmanlının son döneminden Cumhuriyetin son dönemine kadar 1970’lere kadar yapılmış eğitim yapılarını araştırıyoruz. Onların yapılış aşamalarını, kente katkılarını hem eğitim güncel eğitim alanındaki hem güncel gelişmelerle beraber hem de Giresun’daki gelişmelerle paralel ve bunların oluşum süreçlerini mimarilerini ve kent mekanlarına katkılarını araştırıyoruz. Henüz sonlanmış bir çalışma değil ama bitirmek üzereyiz. Birkaç hafta içerisinde makale olarak yayınlanacak sanırım.