Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Ordu-Giresun niye uçamıyor

Olumsuz hava koşulları gerekçe gösterilerek İstanbul Havalimanı’ndan Ordu-Giresun Havalimanı’na seferler gerçekleştirilmezken aynı koşullara sahip Samsun ve Trabzon Havalimanı’na uçakların iniş-kalkış yapması manidar karşılanıyor.

info@karadenizekonomi.com / 16.01.2019

Ordu-Giresun niye uçamıyor

Sefer iptalleri yine Ordu-Giresun Havalimanı’nı vurdu.

İstanbul'da beklenen olumsuz hava koşulları ve kar yağışı nedeniyle Türk Hava Yolları (THY), iç ve dış hatlarda bazı seferlerini iptal ettiğini duyurdu. Konuyla ilgili olarak Türk Hava Yolları’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: “İstanbul'da beklenen olumsuz hava durumu ( kar yağışı ) nedeniyle 7 Ocak tarihinde Atatürk Havalimanı'ndan yapılması planlanan Odessa, Sofya, Kişinev, Karkiv, Malta, Selanik, Dubrovnik, Belgrad, Üsküp, Ordu-Giresun, Antalya ve Gaziantep seferlerimiz iptal edilmiştir.

Yaklaşık 30 milyon liraya mal olan ve bölgenin gelişimi açısından mihenk taşı niteliğindeki Ordu-Giresun Havalimanı deniz üzerine yapılması ile değil sefer iptalleri ile gündeme geliyor. Olumsuz hava koşulları gerekçe gösterilerek özellikle son dönemde İstanbul Havalimanı’ndan Ordu-Giresun Havalimanı’na seferler gerçekleştirilmezken aynı mevsimsel koşullara sahip Samsun ve Trabzon Havalimanı’na uçakların iniş-kalkış yapması manidar karşılanıyor. Ordu-Giresun Havalimanı’nda sefer iptallerine yol açan eksiklikler söz konusu ise bu durumun kamuoyunda olanca netliği ile açıklanması istenirken konunun uzmanları Trabzon veya Samsun Havalimanı’na inecek uçaklar 300 feet’ten sinyal alırken Ordu-Giresun Havalimanı’na inecek uçakların ancak 686 feet’ten sinyal almalarının nedenini merak ediyorlar. Uzmanların üzerinde durduğu bir başka nokta da Samsun ve Trabzon Havalimanlarında uçaklar sinyali uydudan alırken Ordu-Giresun Havalimanı’na inecek uçakların yerden sinyal beklemeleri oldu.

Bir yandan bu sorulara cevap aranırken diğer yandan bölge insanı da tepkisini “üstünlük değil eşitlik istiyoruz” sözleri ile ortaya koydu. Siyasilerden bu konuda tavır almaları istenirken konu geçen ay bir soru önergesi ile TBMM gündemine taşındı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle geçtiğimiz ay verdiği soru önergesine henüz yanıt alamadığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu milletvekili Seyit Torun, iptallerin teknik cihaz eksikliğinden mi personel yetersizliğinden mi kaynaklandığını merak ettiği önergesinde Havacılık Bilgi Yönetimi’nin çalışmalarına dikkat çekti. Torun, “ özellikle Ordu-Giresun Havalimanında uçuşların güven, düzen ve etkinliğinin arttırılması ve uçuş emniyetinin sağlanabilmesi için uçuş başlamadan önce uçuşla ilgili bilgilerin, uygulamaların, kısıtlamaların ve düzenlemelerin planlamasının yapıldığı Havacılık Bilgi Yönetimi (AIM) birimi kaç personelle çalışmaktadır” sorusuna cevap aradı.

Özellikle kış aylarında gündemden düşmeyen sefer iptallerine bir tepki de MHP Ordu milletvekili Cemal Enginyurt’tan geldi. Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Enginyurt, “Aynı kapasite ve aynı hava koşullarına sahip rağmen Trabzon ve Samsun Havalimanlarında olmayan uçuş iptallerin Ordu-Giresun Havalimanı için sıkça meydana gelmesi manidardır” ifadelerini kullandı.

Sefer iptallerine ilişkin verileri açıklayan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Hasan Çakırmelikoğlu’nun tespitleri de dikkat çekiciydi. Çakırmelikoğlu, “Ordu-Giresun Havalimanı'nda yıl genelinde yaklaşık yüzde 5 düzeyinde olan sefer iptalleri özellikle Ocak ile Mayıs aralığında yüzde 20’nin üzerine çıkmaktadır. 2018 yılı Ocak-Mayıs döneminde 300’den fazla geliş gidiş sefer iptali olmuş olup, bu iptallerden dolaylı dolaysız 50 bin kadar yolcu olumsuz etkilenmiştir” dedi.

Ordu Kent Konseyi eski başkanı Atila Tatar da konuya bir başka açıdan baktığı açıklamalarında lobicilik faaliyetleri üzerinde durdu. Tatar, “Başkanlık dönemimde verdiğim röportajda da belirttiğim gibi siyaset üstü bir Ordu-Giresun lobisi oluşturmalıyız dedim. Biz ortak kaderi paylaşan iki iliz. Çünkü Ordu-Giresun Havalimanı’nın yapılmasından rahatsız olan başka lobiler var. Yıllardır yerleşmiş olan bir statüko var. Bunun kırılması gerekiyor. Havaalanları o illerin dünyaya açılan kapılarıdır. Uçuş iptallerinin mevsimsel koşullardan kaynaklandığını düşünsek bile teknik olarak bu sorun aşılamaz değildir” uyarısında bulundu. 

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin de iptallere ilişkin yaptığı açıklamada “ardında başka bir neden aramadan tek kelimeyle ‘beceriksizliğimiz’ diyorum. Zira bu kadar prestijli bir yatırım yapıp bir cihazın eksikliğine takılıp kalmanın başka bir izahı olamaz. En az diğer iller kadar çalışmalıyız ve kamuoyu yaratmalıyız ki iptalleri azaltabilelim. KARADENİZ EKONOMİ

ETİKETLER; uçak sefer iptaller OGU