Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Nihayet ihale edildi

Dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün Giresun Limanı’nın verimli çalışabilmesi için gerekliliğine vurgu yaptığı ve devlet programına 1976’ta alınan Tirebolu-Torul yolunun proje ihalesi nihayet yapıldı. Tirebolu bağlantısı; İran’ı Karadeniz’e bağlayan ön

info@karadenizekonomi.com / 28.06.2016

Nihayet ihale edildi

Giresun limanının verimli çalışması için 976'da devlet programına alınan ancak aradan geçen 41 yıllık sürede birşey yapılamayan Tirebolu-Torul yolu projesi, nihayet ihale edildi. İhaleyi; Zigana Geçidi'ni de inşa eden Petek Yapı'nın kazandığı öğrenildi. Bölge ticareti için büyük önem taşıyan bu önemli gelişmeyi değerlendiren Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Fikret Günaydın, Tirebolu-Torul yolu projesinin Osmanlı dönemine kadar uzanmakla birlikte devlet programına 1976 yılında girdiğini belirtti. Dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün 1975 yılında bölgeye yaptığı ziyarette, 

Giresun Limanı'nın verimli çalışabilmesi için Tirebolu-Torul yolunun mutlaka yapılması gerektiğini ifade ettiğini kaydeden Günaydın, bu doğrultuda çalışmaların başlatıldığını aktardı. Günaydın, o süreçle başlayan çalışmaların 2000'li yılların başına kadar sürdüğünü ancak yolun yüksek ölçekli bir yol ağına dönüştürülemediğine dikkati çekti.

86 KİLOMETRE OLACAK

Karadeniz'in iç bölgelere açılan en kısa (86 kilometre) geçiş güzergahı olan Tirebolu-Torul yolunun, karayolları ağında 1'inci sınıf yol ağında gözükmemesinin, özellikle uluslararası ticari geçişlerde tercih edilmesini engellediğini kaydeden Günaydın, “İran ticareti için kuzey-güney bağlantısında önemli bir güzergah olan Tirebolu bağlantısının güçlendirilmesi için gerekli proje ihalesi yapıldı. Yıllardır mücadele edilen yol ağı mevcut haliyle 1 saat 35 dakika sürmekte, yeni planlamalar ile ise 55 dakikaya kadar düşeceği ifade edilmektedir” değerlendirmesinde bulundu. Günaydın, proje ihalesi tamamlanan yolun yatırım ihalesinin bir an önce yapılarak uygulamaya geçmesi ülke ve bölge menfaatleri açısından zaruri olduğunu kaydetti.

PROJEDE 36 TÜNEL 19 KÖPRÜLÜ KAVŞAK VAR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, Karayolları 10.Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlattırılan etüt ve projeye göre yeni projede 36 tünel ve 19 köprülü kavşak ve viyadük yer alıyor. En uzunu 2 bin 905 kilometre olan tünellerin toplam uzunluğu 23 kilometre olacak. 19 köprü ve viyadüğün bulunduğu projedeki sanat yapılarının toplam uzunluğu bin 941 kilometre kadar. Tirebolu-Doğankent-Torul bölünmüş yol projesinin toplam uzunluğunun ise 73,78 kilometre. Projelendiirlen yolun yüzde 30'u tünel, köprü ve viyadükle geçilecek.