Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Murzioğlu: “İnşaat sektörü KOSGEB çağrılarına dahil edilmeli”

Son başvuru tarihi 6 Mayıs

info@karadenizekonomi.com / 30.04.2016

 Murzioğlu: “İnşaat sektörü KOSGEB çağrılarına dahil edilmeli”

Samsun TSO Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, ülke ekonomisi için önemli güç olan inşaat sektörünün, KOSGEB’in bundan sonraki çağrılarına dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) 2016 Yılı 1’inci Olağan Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı, Davut Altan Meclis Toplantı Salonu’nda katıldı. Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya katılan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Samsun Müdürü Ahmet Dursunoğlu, KOBİ destekleri ve yeni çağrıya çıkan KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Öncelik imalat sanayi

Öncelikli olarak imalat sanayi için yeni hazırlamış olan KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında proje teklif çağrısına çıkıldığını belirten Ahmet Dursunoğlu, “Çağrı kapsamında imalatçı KOBİ’lere toplam 300 Milyon Liralık proje desteği sağlanacak. Buna göre; orta-yüksek ve ileri teknoloji 

sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’ler “Kapasite Geliştirme” başlığı altında 300 bin TL hibe ve 500 bin TL faizsiz geri ödemeli olmak üzere toplam 800 bin TL destekten yararlanabilecekler. Geleneksel imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler ise “Katmadeğerin Artırılması” başlığı altında 200 bin TL hibe ve 400 bin TL faizsiz geri ödemeli olmak üzere toplan 600 bin TL destekten yararlanabilecekler. Proje kapsamında personel, makine-teçhizat, yazılım ve hizmet alımı giderlerine 1’inci ve 2’inci bölgelerde yüzde 60, 3,4,5 ve 6’ncı bölgelerde yüzde 80 oranında destek sağlanacaktır” diye konuştu.

Son başvuru tarihi 6 Mayıs

Programın KOBİ’ler için bir yatırım fırsatı olduğunu belirten Dursunoğlu, desteğin imalat sanayinde faaliyet gösteren ve KOBİ niteliği taşıyan işletmelere verileceğini ve başvuru için her türlü desteğin KOSGEB uzmanlarınca sağlanacağını söyledi. Dursunoğlu, “Türkiye ekonomisinde önemli yere sahip KOBİ’ler son yıllarda dünyada küreselleşme ve bölgeselleşme eğilimi ile birlikte artan rekabet ortamından önemli ölçüde etkilenmekte ve bu durum KOBİ'lerin sorunlarının çözümünü daha önemli ve ivedi hale getirmektedir. Daha düşük maliyetlerle istihdam imkanı sağlayan ve esnek yapıları sebebiyle küresel dalgalanmalardan daha az etkilenen KOBİ’ler, günümüzde endüstrileşmenin, sağlıklı bir sosyal yapının, gelir dağılımındaki dengenin ve ticaretteki dinamizmin vazgeçilmez unsuru durumundadır. Ülkemizde özellikle KOSGEB aracılığıyla bizzat KOBİ’lerimize yönelik politikalar üretilmekte ve destekler sağlanmaktadır. Ancak, çok daha önemli olan husus şudur. Artık ülkemizde KOSGEB aracılığıyla çok daha çeşitli, küresel rekabet açısından gerekli, ihtiyaçlarına uygun ve nitelikli destekler sağlanmaktadır. Böylece işletmelerimizin yönetim, finansman, ürün ve teknoloji geliştirme, markalaşma, kurumsallaşma, nitelikli istihdam ve pazarlama gibi alanlarda yaşadıkları sorunlara nokta çözümler KOSGEB desteğiyle üretilebilmektedir. Bu nedenle Samsunlu KOBİ’lerimizi devletimizin bu imkanından azami derecede faydalanmasını arzu ediyoruz. Başvurular 6 Mayıs tarihine kadar KOSGEB’e elektronik ortamda yapılması gerekiyor” diye ifade etti.

Murzioğlu: “İnşaat sektörü 200 meslek grubunu tetikliyor”

Ardından söz alan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, inşaat sektörünün, KOSGEB’in bundan sonraki çağrıları kapsamına alınması gerektiğine vurgu yaptı. İnşaat sektörünün ekonominin itici gücü olduğunu belirten Başkan Murzioğlu, “İngiltere’de yapılan bir araştırmada, bir konutun içerisinde, cıvatasından kapısına, pervazından döşemesine kadar 36 bin tane parça var. 150 tanesi imalat sektörü, 50 tanesi de hizmet sektörü. Bunun boyacısı, kalıpçısı, demircisi, sıvacısı 50 tanesi hizmet sektörü olarak geçiyor. 200 tane meslek grubunu tetikleyen bir inşaat sektörünün, imalat sektörüne verilen desteklerden yararlanması gerektiğini düşünüyorum. Takdir edersiniz ki; ülkemizde en çok iş kazalarının yaşandığı sektörlerin başında inşaat sektörü gelmekte. Hatta bu kazalar ölümle sonuçlanabiliyor. Teknoloji her geçen gün gelişiyor. Ama sektör bundan tam anlamıyla faydalanamıyor. Aynı şekilde, bundan önce hiç destek verilmeyen eğitim sektörünün de KOSGEB desteklerinden faydalanması için gerekli çalışma yapılmalıdır” dedi. Başkan Murzioğlu ayrıca, tüm KOBİ’leri KOSGEB desteklerinden yararlanmaya davet etti.

Toplantı, Meslek Grubu temsilcilerinin sektörleri adına yaptıkları konuşmaların ardından sona erdi.