Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

İhracatın yarısı Trabzon’dan…

Türkiye fındık ihracatının yüzde 49’u Trabzon’dan yapıldı.

info@karadenizekonomi.com / 19.09.2016

İhracatın yarısı Trabzon’dan…

-Geçen sezon 2 Milyar 280 Milyon dolarlık ihracatın 1 Milyar 125 Milyon dolarlık kısmı Trabzon’dan gerçekleştirildi.

-Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Köleoğlu, “İhracat öncüsü Trabzon’da üretimi arttırmak için de çaba gösteriyoruz.”

2015-2016 ihraç sezonunda gerçekleştirilen ihracatın yarıya yakın kısmı Trabzon’dan yapıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin rakamlarına göre 1 Eylül-31 Ağustos tarihleri arasındaki ihracat sezonda ülkemizden 249 bin 681 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirildi. Bunun karşılığında ise 2 milyar 280 milyon dolar döviz girdisi sağlandı.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, söz konusu sezondaki ihracatın 124 bin 686 tonluk kısmının Trabzon’da faaliyet gösteren firmalar tarafından yapılarak, karşılığında 1 milyar 125 milyon dolar döviz sağlandığını ve bunun da yaklaşık yüzde 49’lık bir orana tekabül ettiğine dikkat çekti.

Şükrü Güngör Köleoğlu, Trabzon’un tarihten gelen bir ticaret merkezi olduğuna dikkat çekerek, “Borsamıza da üye olan firmalarımız ticareti kurallarına göre yaparak, istikrarlı bir çizgide üretim ve ihracat gerçekleştirmektedirler. Bu da Trabzon’un fındık ihracatındaki payını her geçen gün arttırmaktadır. İhracattaki payımızın artışında Trabzon’da dünyanın en gelişmiş Fındık İşleme Entegre Tesislerinin bulunması da önemli bir faktördür. Bundan hareketle ihracatta öncü olan Trabzon’da üretimi de arttırmak en büyük hedefimizdir” dedi.

Trabzon’un ihracatının çok yüksek olmasına rağmen, Türkiye fındık üretiminde yüzde 8-9 oranında düşük bir paya sahip olduğuna dikkat çeken TTB Başkanı Köleoğlu, son yıllarda Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma başta olmak üzere çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerine de dikkat çekerek şunları söyledi:

“Dünya da söz sahibi olduğumuz ve tek kuruş ithal girdisi olmadan zaman zaman 3 milyar dolara yakın döviz girdisi de sağladığımız böylesini bir ürünü biz üretimden tüketim aşamasına kadar bir bütün kabul ederek faaliyet gösteriyoruz. Her işin başının üretim olduğunu biliyoruz. Bunun içinde dekarda en az 150-200 kilo olması gereken ama, 80-90 kilolarda seyreden üretimi arttırmak için projeler uyguluyoruz. Uyguladığımız projelerle de öncülük edip, sektörün tüm kesimlerine örnek teşkil ediyoruz. 700 bin hektarda son yılların ortalamasına göre 600 bin ton civarında fındık üretebildiğimiz topraklarımızda, bunun 1 milyon tonu aşması için artık herkes çaba göstermeye başlamıştır” dedi.

Köleoğlu, ihracatçıların dünyanın dört bir yanına dolaşarak bugün bizden fındık alan ülke sayısını 120’ye yükselttiklerini hatırlatarak, istikrarlı üretim, fiyat ve pazar politikaları izlenmesi halinde 2023 hedefinde fındıktan 4-5 milyar dolar döviz girdisi sağlanmasının hayal olmadığını da sözlerine ekledi.