Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

İhracat için arıcılarımızın elini kuvvetlendirecek

Rekabetçi Sektörler Programı çatısı altında yürütülen “Arım Balım Peteğim” Projesi tamamlamıştır.

info@karadenizekonomi.com / 21.12.2018

İhracat için arıcılarımızın elini kuvvetlendirecek

YEREL YÖNETİMLER ve BELEDİYELER BALMER’E DAHA FAZLA DESTEK OLMALILAR

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bütçesi yaklaşık 10 milyon Avro olan Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği ortaklığında desteklenen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı çatısı altında yürütülen “Arım Balım Peteğim” Projesini tamamlamıştır.

Proje kapsamında yine destekleyen kurumların görevlendirdiği Teknik Destek Ekibi tarafından Bölgesel Arıcılık Ağı analiz edilerek, Arıcılık Sektörü’nün mevcut durumu, pazarı ve pazardaki yeni gelişmeler incelendi, değerlendirildi. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, sektörün ve bu sektörde yer alan tarafların Rekabet gücünün artırrılması için vizyon ve hedefler belirlendi.

Proje Paydaşları, (Ordu, Giresun, Sinop, Samsun, Rize, Trabzon Arı Yetiştiricileri Birlikleri, Ordu Ticaret Odası, Ordu Esnaf ve Sanatkarları Odası) Teknik Destek Ekibi’nin önerisi doğrultusunda, Proje’nin sürdürülebilirliğinin sağlanması, sektörün vizyonu doğrultusunda hazırlanan hedeflerine ulaşılması için en uygun yasal statünün bir Anonim Şirketi olduğuna karar verdi ve Aralık 2017’de BALMER A.Ş kuruldu ve 14 çalışanı ile faaliyetlerine devam etmektedir.

Tamamlanan Bu Proje ile;

a) Uluslararası akreditasyona sahip olacak test ve analiz laboratuvarları kuruldu. Arı ürünleri ihracatı için olmazsa olmaz “kalite belgesi” verilmesi hedeflenmektedir.

b) Pazarlama ve Danışma birimleri kuruldu.

c) Arı ürünleri için işleme, paketleme ve geçici depolama tesisi inşa edildi.

d) Altı ilde KOBİ’ler için danışma ve temas noktaları kuruldu.

Balmer A.Ş. bal işleme ve paketleme (kavanoz, tüp, piknik, teneke ve varil), balmumu işleme, temel petek üretme ve paketleme, depolama faaliyetlerinin dışında eğitim, pazarlama ve danışmanlık (etiket tasarım, markalaşma vb.) hizmetleri vermektedir. Bu sayede öncelikli olarak Karadeniz bölgesinde (yakınlığından ötürü) olmak üzere tüm yurtta arıcılık işletmelerinin ve Kobi’lerin bölgesel, ulusal ve uluslararası alanda rekabet gücünün artırılması ürün kalitelerinin gelişmesi ve pazar paylarının artırılmasına, arı ürünlerinin çeşitlendirilmesine destek olmaktadır. Balmer A.Ş arı ürünlerinin kalitesini arttırarak yüksek kaliteli ve doğal üretimi cesaretlendirmek ve pazara nüfuz desteği vasıtasıyla yüksek kalitenin ödüllendirilmesi, tüketici ve ürünler arasında bir güven köprüsünün oluşturulmasını amaçlamaktadır.

Ek olarak tesisimizde yer alan ve Arıcılık Araştırma Enstitüsüne ait olan akredite laboratuvarımızda balda kalıntı ve antibiyotik analizleri sayesinde zirai de yapılan yanlış ilaçlamalar ile ilgili bilgilendirmelerin önü açılmıştır.

BALMER ANALİZ Sonuçlarının rapor özetini İNGİLİZCE,ALMANCA,ARAPÇA ve İSPANYOLCA olarakta verebilmektedir. BU Türkiye’de bu anlamda bir ilktir ve ihracat için arıcılarımızın elini kuvvetlendirecektir.

Balmer Karadeniz Arı Ürünleri Merkezi danışmanlığında Ordu Arıcılar Birliğinin Almanya’ya yaptığı ihracat sayesinde bal fiyatları artmış ve ayrıca bu sayede ilk defa direk üreticiler ihracat yapma şansı yakalamıştır. Bu durum başta Ordu da ki 3500 arıcı olmak üzere ülkede ki 80.000 den fazla arıcının direk kalkınmasınına süreç içinde etki edecektir. Ordu Yerel Yönetimleri ve Belediyeler şehre 200milyon TL den fazla katkısı olan arıcılarımızın paydaşı olduğu Balmer Karadeniz Arı Ürünleri Merkezine daha fazla destek vermeliler. Bu anlamda tüm Başkan adaylarını tesisimize bekliyoruz.

BALMER olarak şehrin Bal potansiyelinin ortaya çıkması ve ihracatın artması için Bal Festivali, Arı Heykelleri , Arı resimli kaldırımlar ve bina giydirmeleri gibi çözüm önerileri sunabiliriz ve bu anlamda Belediyelere yardıma hazırız.