Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açıklanan yazıda ahır ve ağıl inşaat yatırımı, damızlık boğa, koç-teke alımı ve makine alet ve ekipman alımına %50 hibe desteği verilecektir.
info@karadenizekonomi.com / 27.02.2019
Tarım ve Orman Bakanlığının Güneydoğu, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projeleri Kapsamındaki İllerde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesi Uygulama Tebliği, Resmi Gazetede yayımlandı. Böylece mevcut hayvancılık işletmelerine altyapılarını geliştirmeleri için sağlanacak yüzde 50 hibe desteği başvurularının esasları belirlendi. Giresun ilinde 2019-2023 yılları arasında bu hibe desteğinden yararlanacak 41 İl arasındadır.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre yatırım konuları ve hibe oranları aşağıda belirtilmiştir;
a)Projede yer alan inşaat yatırımı konusunda, yatırımın merkez proje değerlendirme komisyonunca belirlenen üst sınır dahilinde gerçekleşme tutarının %50’si oranında hibe verilir ve bu hibe ahır-ağıl tadilatı veya yeni yapılacak kapalı, yarı açık ve açık sistemli ahır ve ağılları kapsar.
b)Projede yer alan damızlık erkek hayvan alımı yatırımı konusunda, merkez proje değerlendirme komisyonunca belirlenen üst sınır dahilinde hayvan alım tutarının %50’si oranında hibe verilir ve bu hibe damızlık boğa, damızlık koç-teke alımını kapsar.
c)Projede yer alan makine alet ve ekipman alımı yatırımı konusunda, merkez proje değerlendirme komisyonunca belirlenen üst sınır dahilinde makine alet ve ekipman alım tutarının % 50’si oranında hibe verilir ve bu hibe makine alet ve ekipman alımını kapsar.
ç)İnşaat yatırımı, damızlık koç-teke alımı ve makine alet ve ekipman alımı yatırım konusu Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projeleri kapsamındaki illerde uygulanır.
d) Damızlık boğa alımı yatırım konusu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Projeleri kapsamındaki illerde suni tohumlama hizmetinin ulaştırılmasında teknik ve coğrafi koşullara bağlı aksaklık yaşanan yerlerde uygulanır.
Desteklemeden yararlanacaklar:
Bakanlık Türkvet veri tabanına ve Koyun-Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı en az 10 en fazla 50 baş anaç sığır veya en az 100 en fazla 200 baş anaç koyun-keçi kapasiteli ve başvuru tarihinden en az bir yıl önce bu sistemlerde kayıt altına alınmış aktif işletmesi olan gerçek ve tüzel kişiler yararlanır.
Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanan aynı yatırım konusundaki hibelerinden daha önce yararlanmış olan yatırımcılar bu Tebliğdeki hibe konuları için başvuru yapamaz ve yararlanamaz.
Bakanlığımız tarafından proje uygulama rehberinin yayınlanmasından itibaren başvurular başlayacaktır. Konu hakkında detaylı bilgi almak isteyen yetiştiricilerimizin, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze veya İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir şeklinde ifade etmiştir.