Giresun'da yürütülen Örtü Altı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi ile kırsal kesimdeki kadın çiftçilerin güçlendirilmesi ve hem aile hem de kent ekonomisine katkı sağlamaları amaçlanıyor.
info@karadenizekonomi.com / 25.07.2016
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yaklaşık 5 yıl önce pilot bölge seçilen merkeze bağlı Boztekke köyünde uygulanan proje kapsamında kadın çiftçilere örtü altı yetiştiriciliği için çeşitli destekler sunuluyor.
Bölgede örtü altı yetiştiriciliği yapan 100'ün üzerinde kadın çiftçi, yılda 300 ton sebze yetiştirirken, projeyle verilen desteklerle bölgede kadınların seracılığa
ilgisi hızla artıyor.
Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Arif Kahya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Boztekke köyünde yaşayan kadınların tarıma yoğun ilgisinin bulunduğunu ve üretime katkı sunmaya çok hevesli olduklarını söyledi.
Müdürlük olarak yaklaşık 5 yıl önce kırsal kesimdeki kadın çiftçilerin güçlendirilmesi ve üretime daha fazla katkı verebilmeleri adına projeyi hazırladıklarını ve pilot bölge olarak da Boztekke köyünü seçtiklerini aktaran Kahya, "Boztekke, üretim isteği bulunan kadın üreticilerin yoğun olarak bulunduğu bir köy. Biz de müdürlük olarak kadınlarımızın güçlendirilmesi ve üretime katkı yapmalarını sağlama adına başlattığımız projeyi ilk bu köyde uygulamaya karar verdik." dedi.
- "Kırsal kesimdeki kadınlar hırslılar''
Kahya, kadınlara özel destekler sağladıklarını, 108 ila 240 metrede küçük ölçekli seraların kurulumu için malzeme dağıtımı yaptıklarını vurgulayarak, "Şu anda köyde 15 dönüm alanda 150 seramız bulunmakta ve bunların 100'ün üzerindeki kısmı da kadın çiftçilerimize ait. Bu sayı her yıl giderek artıyor." diye konuştu.
Kadın çiftçilerin örtü altı yetiştiriciliğini sevdiğine ve projeyle hedefledikleri başarıya her geçen yıl daha da yaklaştıklarına işaret eden Kahya, şunları dile getirdi:
"Hedefimiz, kırsal kesimdeki çiftçi kadınlarımızı güçlendirmek, üretimin içerisinde onların daha fazla yer almasını sağlamak. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda da çok ciddi mesafeler alındı. Kadınlarımız genel anlamda arzulu ve istekliler. Bu da işimizi kolaylaştırıyor. Buradan elde ettikleri kazançlar kendilerinin motivasyonlarını artırmakta. Bu da üretimin içerisinde daha fazla olmalarını sağlıyor. Severek ve isteyerek üretime katkı sunuyorlar."
- "Üretilen sebze miktarı artıyor"
Kahya, kadınlar tarafından seralarda başta domates ve salatalık olmak üzere birkaç çeşit sebzenin üretiminin yapıldığını söyledi.
Yetiştirilen ürünlerin Giresun ve çevresindeki halk pazarları ile marketlerin reyonlarını süslediğini ifade eden Kahya, "Her geçen yıl da üretim miktarı artmakta. Kadınlarımıza değer verme, onların emeğine saygı duyup ürettikleri ürünlerin karşılığında gelir elde etmelerini sağlama noktasında güzel geri dönüşler almaktayız. Projemiz ve gelecekten ümitliyiz." değerlendirmesinde bulundu.
- Kadınlar aile ekonomilerine katkı sağlamaktan mutlu
Boztekke köyünde 4 yıldır örtü altı yetiştiriciliği yapan Gülsen Kol, evlerinin bulunduğu alanın yüksekte yer aldığını, bu nedenle açık alanda istedikleri düzeyde sebze yetiştiriciliği yapmanın zor olduğunu kaydetti.
Müdürlüğün bu desteğini duyunca istek gösterdiğini belirten Kol, 4 yıl önce serasını kurduğunu ve domates başta olmak üzere birkaç çeşit sebzenin üretimini gerçekleştirdiğini vurguladı.
Yılda ortalama bin 700 kilogram domates üretimi yaptığını anlatan Kol, gelirinin de oldukça iyi olduğunu söyledi.
Bir kadın olarak üretime katkı sunmaktan gurur duyduğunu aktaran Kol, "Buradan aile ekonomimize ciddi gelir sağlıyorum. Bununla da gurur duyuyorum. Kırsal kesimdeki kadınlara tavsiye ediyorum. Onlar da bu tür üretimlerle aile ekonomilerine katkı sağlayabilirler. İlerleyen dönemlerde işimi büyütmeyi hedefliyorum." ifadelerini kullandı.
Hatice Yıldız da domates ve salatalık üretimi yaptığını belirterek, "Müdürlükten aldığım destekle bu yıl seramı kurdum ve üretime başladım. Aile ekonomisine daha fazla katkı, eşime yardımcı olmak, çocuklarıma daha iyi bir gelecek sağlamak için bu işi sürdürüyorum. Bir ay sonra ilk hasada başlayacağız. Umarım iyi bir hasat sezonu yaşarız." değerlendirmesinde bulundu.