Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

''Fındıkta umutlu ve mutluyuz''

"Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma" adı altında "Bahçeye Gel Bahçeye, Dolu Fındık Bulursun" sloganı ile başlattığımız proje fındıkla ilgili tüm kurum ve kuruluşlar tarafından örnek alınarak fındık üreten tüm illerde hayata geçirilmektedir.''

info@karadenizekonomi.com / 3.12.2015

''Fındıkta umutlu ve mutluyuz''

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) koordinatörlüğünde, sektörle ilgili tüm kesimlerin desteği ve katılımı ile 2013’de uygulanmaya başlanan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi kapsamında oluşturulan örnek bahçelerde uygulamalar devam ediyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Trabzon ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu''Trabzon’da başlattıkları uygulamanın devlet politikası haline dönüştürülmesi için de sektörle ilgili tüm kurum ve kuruluşları harekete geçireceklerine dikkat çekerek projeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

''Fındıkta umutlu ve mutluyuz''

Hemen hemen her konuda adeta, hızına yetişilmeyecek gelişmeler ve olayların yaşandığı ülkemizde, hiç şüphesiz insanı mutlu eden çalışmalar, düşündüğü ve uygulamaya koyduğu projelerin olumlu sonuç vermesidir.Bu açıdan bakıldığında Trabzon Ticaret Borsası'nda özellikle işlem hacmimizin büyük kısmını teşkil eden ve ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındıkta yaptığımız ve uygulaması ile artık herkesin örnek aldığı projelerdeki başarımız, gerçekten sevindiricidir.

"Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma" adı altında "Bahçeye Gel Bahçeye, Dolu Fındık Bulursun" sloganı ile 2013'den itibaren uygulamaya başladığımız proje bugün fındıkla ilgili tüm kurum ve kuruluşlar tarafından örnek alınarak fındık üreten tüm illerde hayata geçirilmiş, geçirilmektedir.

İlk 2 yılını yaşlı bahçelerin sökülüp farklı dikim sistemleri ile yeniden dikilmesiyle geçirdiğimiz projenin, ikinci aşaması bahçelerde verimi asgari yüzde 30 oranında arttıran tekniğine uygun budama ile sürdürülecektir.

Bunun için, Trabzon Tarım İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yapılarak 10 ilçede budama kursları açılacaktır. Her kursa 20 üretici katılıp, uzmanlar tarafından teorik ve pratik uygulamalarla yetiştirilip, sertifikalandırılacaklardır.

Kursu başarı ile tamamlayanlara budama işlemi için gerekli olan aletler hediye edilecektir. Ayrıca bahçesini en iyi şekilde budayan 3 üreticiye de şarjlı elektrikli testere hediye edilecektir.

Bu kursları bitiren sertifikalı budama elemanları, ücreti mukabilinde ilçelerinde talepte bulunan üreticilere de hizmet vereceklerdir. Dolayısıyla kısa yoldan gelecek yıl yüzde 30 verim artışı sağlayan bir projeyi daha Trabzon'da uygulayacağız. Söz konusu projenin diğer illerde de uygulandığı göz önüne getirilirse, önümüzdeki yıldan itibaren rekoltede hatırı sayılı bir artışın olması muhtemeldir.

Çalışmalarımıza destek anlamında en önemli gelişmelerden bir diğeri ise, dünyanın en fazla fındık kullanan çikolata devi Ferrero'nun da artık bizlerle birlikte hareket edecek olmasıdır. Kısa bir süre önce borsamızı ziyaret eden Ferrero yöneticileri, verim ve kaliteyi arttırma konusunda borsanın çalışmalarına önceki yıllarda yaptıkları katkıdan daha fazlasını ilave etmek istediklerini, hatta kendi uyguladıkları projeleri de bu kapsama dahil etmek düşüncesinde olduklarını iletmişlerdir.

Bu da göstermektedir ki, önümüzdeki yıllarda fındıkta verim ve kalite ile birlikte bir üretim artışı olacaktır. Tüketimin de hızlı bir artış gösterdiği göz önüne getirilirse, Türkiye bundan sonra ürettiği fındığı pazarlamada sıkıntı çekmeyecektir. Bu da çok üretmeyi getirecek, üreticinin refah seviyesini arttıracaktır.

Tüm bunların temelinde, borsamızın fındıkla ilgili olumlu tercihlerinin bulunduğunu, hele hele verim ve kaliteye verdiğimiz emeğin yer aldığını görmek bizleri çok mutlu ve gelecek için de umutlu etmektedir.