Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Fındık cephesine yeni bir şey yok!

Ulusal Fındık Çalıştay’ı hazırlanan sonuç bildirgesi ile sona erdi. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de katıldığı çalıştaya ilişkin sektör temsilcileri masalarda konuşulanların bir an önce hayata geçmesine vurgu yaptılar.

info@karadenizekonomi.com / 21.04.2019

Fındık cephesine yeni bir şey yok!

Ulusal Fındık Çalıştay’ı hazırlanan sonuç bildirgesi ile sona erdi. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de katıldığı çalıştaya ilişkin sektör temsilcileri masalarda konuşulanların bir an önce hayata geçmesine vurgu yaptılar.

Fındık Çalıştayı için ne dediler? 

Alışkanlıklar değişmeli

Ordu’da TMO tarafından düzenlenen ve son gün çalışmalarına Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de katıldığı Ulusal Fındık Çalıştayı’na sektörden değişik tepkiler geldi. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç, masada konuşulanlarla bildirge arasında fark olduğunu vurgularken, “alışkanlıkların değişmesi konusunda eleştiri getiriyorum” ifadesini kullandı.

Ali Haydar Gören- İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (İFMİB) Başkanı

“Aslına bakarsanız sonuç bildirgesinde geçmiş yıllardan farklı bir şey yok. Uygulama ve hayata geçiş konusunda daha seri adımlar atılmalı.”

Edip Sevinç-Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı

“Masada konuşulanlarla sonuç bildirgesinde olanlar arasında farklılıklar var. Fındık politikasındaki bazı alışkanlıkların değişmesi gerektiğini düşünüyor ve bu konuda eleştiri getiriyorum.”

Sebahattin Arslantürk – Ulusal Fındık Konseyi Başkanı

“Böyle bir çalıştay zamanlama açısından da uygundu. Tabi ki eksiklikleri vardı. Bundan sonraki dönem için bir ön gösterge olur.  Sonuç bildirgesinde eksik kalan şey, çözüm odaklı olmamasıdır. Fındığın sorunlarında kısa-orta ve uzun vadede yapılacaklar sıralanmalıydı.”

Lütfü Bayraktar – Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı

“Bundan sonra uygulamanın sonuçlarına bakmalıyız. Çalıştay’a Tarım Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin katılımı ve yaptığı konuşma önemliydi. Bakan beyin de altını çizdiği gibi fındıkta ortalama fiyat tutturulması gerekliliği ve müdahale konusunda Fiskobirlik’in görev alması yönündeki düşünceleri bizi mutlu etti. Tüm olumsuz eleştirilere rağmen kurumumuzun bu işi layıkı ile yapacak tek kurum olduğuna eminim.”

Arslan Soydan- Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi

“Ulusal Fındık Çalıştay’ı üreticiler için de önemli bir etkinlik oldu. Fındık zararları ve hastalıkları masaya yatırıldı. Dört ayrı çalışma masasında fındığın tüm sektör temsilcileri yer aldı. Lisanslı depoculuk, destekleme uygulamaları ve fiyat istikrarının sağlanması yönünden görüşler belirtildi ve bu doğrultuda sonuç bildirgesi ortaya çıktı. Önemli olan bu sonuç bildirgesinin uygulanma halidir. Bunu da zaman içinde göreceğiz. Bizim burada en önemli talebimiz, fındık fiyatlarının harmana gelmeden açıklanması ve üreticinin önünü görmesidir. Bu da sonuç bildirgesinde yer aldı.” REŞAT GÜNGÖR/KARADENİZ EKONOM