Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Burası ‘Çorum’

Vali Çiftçi sanayileşmeyi öz kaynakları ile gerçekleştiren sayılı illerden biri olan Çorum’un güçlü ekonomisiyle işsizlik oranlarını ülke ortalamasının çok altına çektiğini ve ihracattaki başarısının da tescillendiğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 18.02.2020

Burası ‘Çorum’

->İhracatta 15.             ->Ortalamanın altında işsizlik                     ->Öz sermayesi ile sanayileşme

“Üreten ve ürettiğini ihraç ederek hızla büyüyen Çorum, işsizliğe de çare bulmuş ender kentlerden biridir.”Bu sözler ilin Valisi Mustafa Çiftçi’ye ait. Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne Çorum ekonomisini değerlendiren Çiftçi tarım, hayvancılık ve sanayi üretimi ile ihracata dayalı olan Çorum ekonomisinin performansını özetlerken şu bilgileri verdi: “İlimizde gıda sanayiinden tekstile, orman ürünleri mobilya sanayiinden kâğıt- kâğıt ürünleri sanayiine, kimya-plastik sanayinden taş ve toprağa dayalı sanayiine, makine-metal sanayiinden diğer sanayi gruplarına kadar her alanda üretim ve ihracat yapılmaktadır. Ayrıca orman ürünleri ve ağaca dayalı, gıda, tekstil, kimya plastik, kâğıt ve diğer sanayi sektörleri de azımsanamayacak potansiyele sahiptir. Her yıl artan ihracat rakamları ve bunların ilimize yansıması ile ekonomisi hızlı büyüyen bir ivme kaydetmektedir. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen 2019 yılına ilişkin illere göre ihracat rakamları açıklandığında Çorum’un dış ticaret hacmi 3 milyar doları geçmiş. İlimiz 1 milyar 541 milyon 873 bin dolarlık ihracatıyla 15’inci sırada yer almıştır. Genç ve dinamik bir nüfusa sahip ilimizde güçlü sanayi nedeniyle işsizlik oranı oldukça düşük seviyede olup ülke ortalamasının çok altındadır.”

Yol süpürme makinelerinin yüzde 85’i çorumda üretiliyor

 

Sanayileşmeyi kendi öz kaynakları ile gerçekleştiren sayılı illerden olan Çorum’da sektör çeşitliliğine de vurgu yapan vali Çiftçi, gelinen süreci şu sözlerle değerlendirdi: “Anadolu Kaplanları olarak tanımlanan illerin başında gelen Çorum, sanayileşmesini kendi öz kaynakları ile gerçekleştirmekte birlikte kamu kaynaklı şeker ve çimento fabrikaları yatırımları da büyük şans olmuştur. Bununla birlikte tarım ürünlerinin işlenmesi ile yaratılan katma değerÇorum’u bugün çok farklı alanlarda yaptığı üretimlerle de adından söz ettirir hale getirmiştir.Çorumlu girişimciler yıllardan beri bilinen Çorum unu ve Çorum kiremit ve tuğlası ile yetinmemiş anahtar teslimi un ve yem fabrikaları kuran işletmeleri de hayata getirmiştir. Kaloriferi ile dünyada adından söz ettiren radyatör ve oto radyatör imalatı sanayimizin gelişmesine öncülük etmiştir. Seramik üretimi yapan bir başka firmamız da kendi alanında ülkemizin en büyük firmalarından biri konumuna gelmiştir. Özellikle belediyelerce kullanılan yol süpürme makineleri üretimi de ilimizde yapılmakta ve ülke ihtiyacının yüzde 85’ i Çorum’dan karşılanmaktadır.”

 

Sektörel çeşitlilik hakim

 

İldeki sanayi siteleri ve Organize Sanayi Bölgeleri’nin sektörel çeşitlilikte önemli bir yer tuttuğunun da altını çizen Çiftçi, “ İlimizdeki 7 adet sanayi sitesi ve 3 adet Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan firmalarımız ile sadece kent değil ülkeekonomisine de önemli katkılar sunmaktayız. Savunma sanayisinde gerçekleştirdiğimiz yerli ve milli ürün üretimi bizler için ayrı bir mutluluk kaynağıdır.” dedi

 

Kentin yüzde 42’sini tarım alanları oluşturuyor

 

Yönettiği ilin tarım ve hayvancılık performansına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çorum Valisi Çiftçi, “ilimizde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 40 bin 958işletme, Hayvancılık Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olarak da 25 bin 604işletmevardır. Toplam yüzölçümünün yüzde 42’sini tarım alanları oluşturmaktadır. Tarla tarımının yapıldığı ilimizde buğday, arpa, soğan, şeker pancarı, tritikale, ayçiçeği, çeltik, nohut ve mercimek ekilişleri önem arz eden ürünlerdir. Buğday ve çavdar melezi olan tritikaledeilk sırada bulunan Çorum, mercimek ve soğanda üçüncü. çeltik ekiminde ise beşinci büyük il konumundadır.Hayvancılıkta önemli paya sahip olan büyükbaş hayvan sayımız 241 bin adettir. 234 bin küçükbaş ve 37 bin arı kolonisinin bulunduğu ilimizde hayvansal ürün ihracatında önemli yere sahip yumurta üretiminde ticari işletmeler bazında 4,5 milyon yumurta tavuğu vardır. Yumurtacı tavuk sayısı bakımından ülke genelindeki payımız yüzde 3,5 olup dokuzuncu büyük yumurta üreticisi il konumundayız” ifadelerini kullandı.

 

Turizm potansiyeli yüksek bir il

 

Çiftçi’ Çorum’un başta arkeoloji ve tarih olmak üzere doğa, spor, inanç ve sağlık alanında da ciddi bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirterek, “Sekiz bin yıl boyunca birçok uygarlığın merkezi olan ve farklı kültürleri bünyesinde barındıran, geçmişten geleceğe uzanan bir köprü konumunda olan ilimiz Hatti ve Hitit Medeniyeti’ne ev sahipliği yapmış olup dünyanın ilk köklü medeniyeti olarak bilinen ve Anadolu da ilk merkezi devleti kuran Hititlerin başkentidir.” değerlendirmesinde bulundu.KARADENİZ EKONOMİ