Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Bulancağa 40 fabrika,6 bin istihdam

Yaklaşık 12 yıldır Bulancak Ticaret ve Sanayi Odasının Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Ali Fatoğlu, Ordu-Giresun Havalimanından sonra Karadeniz Akdeniz yolunun da bölgeye dinamizm kazandıracağını söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 3.01.2018

Bulancağa 40 fabrika,6 bin istihdam

TSO Başkanı Fatoğlu iyimser

Bulancak ilçesinin Giresun 2. OSB alanı olarak seçilmesinden sonra ilçede üretim ve istihdam yönünden bir umut doğduğunu söyleyen Oda Başkanı Ali Fatoğlu, “Bulancak netice itibariyle bir sanayi şehri değildi. Ancak havaalanının açılmasından sonra ciddi bir hareketlilik oluştu. Ayrıca üniversitenin faaliyete geçmesi şehrin ekonomik ve ticari hayatına ciddi bir katkı sağladı. Özellikle inşaat sektörü şuanda Bulancak’ta iyi işler yapılıyor. Ama şehrin tabi birçok problemi var en önemlisi de istihdam. İstihdam’da Giresun 2. OSB ile beraber hallolacak gibi gözüküyor. Şuanda Bulancak göç vermiyor hatta bir miktar artış var gözüküyor” diye konuştu.

Giresun 2. OSB’nin kurulduğu alanda en az 40 fabrikanın kurulacağını, OSB’ye yoğun bir talep olduğunu ve en az 6 bin kişilik istihdam hedeflediklerini söyleyen Fatoğlu, 480 dönümlük OSB arazisi üzerinde yapılan altyapı çalışmalarının hızla devam ettiğini bildirdi.

Havaalanı yatırımları artırdı

“Yatırımlara Havaalanı büyük bir ivme kazandırdı ve Güney yolu açıldığında Ordu ve Giresun’un önemi daha çok ortaya çıkacaktır. Karadeniz-Akdeniz yolu. Bizim buraya getirdiğimiz ithalata ve ihracata bağlı olan firmaların çoğunun beklediği bir proje. Tabi biz OSB’de çevremize zarar vermedik kimyasal etki yaratan kötü ürünleri işleyen tesisler yok. Ordu’dan da bazı firmalar var fakat sektör farklılıkları var. Ordudan plastikle ilgili talepte bulundular olmadı, tekstille ilgili gelenler oldu ama % 30 barajını aşmayacağımız için yer olayından dolayı kabul edemedik. Şuanda toplam 46 fabrika olması muhtemel. Parsel birleşmesi olmadığı sürece sayı bu rakamın altına düşmeyecektir. Yaratacağımız istihdamın % 60-70 ‘i tekstil sektörü olduğu için istihdam da kadınlara yönelik olacak.”

OSB’ye Mesleki Eğitim Merkezi kuracağız

“OSB bünyesinde mesleki teknik eğitim merkezi açmaya karar aldık onunla ilgili araştırmamız devam ediyor. Önce bir okul açmayı planladık ama netice itibariyle ticari birşey ayrıca bir inavasyon mesleki teknik merkezi gibi olmayacak onun için biz burada böyle bir şey yapmayı daha uygun gördük. Henüz netleşti diyemem ama %99 yapmış olacağız.

Ülke olarak üretmemiz gerekiyor

“Ben 50 yaşındayım son 35 yılı çok net hatırlıyorum neler olup olmadığını. 80’li ihtilalleri ve sonrasını gördük ama olabilecek en büyük belayla uğraşıyoruz hem içerde hem dışarda. Yanı bütün bunlara rağmen böyle bir büyüme rakamının açıklanması güzel. Üretmeden bir şey yapamayız ve de başaramayız. Tüketim toplumu olmaktan ziyade üretim toplumu olmaya gitmeliyiz. Şuan haberlerde terör savaş haberleri tüm bunlarla uğraşırken böyle güzel haberler duymakta moralimizi yükseltiyor. Bu ülke bu günleri aşacaktır önemli olan birlik olmak ve üretmek.”

Canikli kentimiz için bir şans

“Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli şehrimiz için bir şans. Bakanımız Nurettin Bey olmasaydı ne bu OSB ne de Ordu-Giresun havaalanı olurdu. Hepsi onun sayesinde oldu. Ordu ve Giresun olarak iki büyük ilin arasında sıkışıp kaldık. Bütün bölge müdürlükleri Trabzon’da veya Samsun’da. Aklın yolu birdir Ordu ve Giresun sinerjilerini birleştirmeli. Şu anda her üniversite bir teknokent yapıyor. Ordu ve Giresun üniversitesinin de böyle bir girişimi vardı. Aklın yolu bir iki şehrin arasında ev yapmaya yer kalmamış biz hala mikro milliyetçilikle uğraşıyoruz. Bir olmadan birlik olmadan bir şey yapamayız.” 

OSB MÜDÜRÜ

METE BAHADIR YILMAZ

Altyapı 2018’de bitecek

“Giresun İkinci OSB’de 480 bin metre kare arazinin kamulaştırma çalışmasını bitirdik. Dörtbuçuk kilometrelik imar yoluna ait altyapı içme suyu, kanalizasyon, enerji nakil hattı, iletişim ve altyapısı üst yolarını yapıyoruz. Bu aşamada yüzde 65 seviyelerine geldik, 2018’in sonlarına kalmadan inşallah bitirmiş olacağız. Eş zamanlıda OSB’ye temiz enerji verebilmek için elektrik altyapı ihalesini de yaptık, malum şu anda kış şartlarından dolayı firma başlayamadı mart ayında başlayacak onun da süresi kısa, zor bir iş değil; altyapısını hazırlamıştık zaten. O da 2018’in yarısında bitecek. 2018’in sonu itibariyle altyapı ile ilgili işlemlerimiz bitmiş olacak. Arsa tahsisiyle ilgilide gerek sanayi, fındık entegre ve tekstil başta olmak üzere sanayi ürününün imalatları olmak kaydıyla ve katı yakıt ürünü ‘Pellet’ diye bir tesisimiz var. Türkiye’de sayılı 4-5 tesisten bir tanesi o da bizim bünyemizde. Faaliyete geçen şuanda 2 tane fabrikamız var bu yılsonu ya da yeni yılın başlarında ilk çeyreğinde fabrika faaliyete geçecek 2 tanede tekstil fabrikamız var. 2018’in ilk çeyreğinde tahmin ediyorum bin kişilik bir istihdama ulaşmış olacağız. İstihdamla ilgili genel olarak şuanda gidişatımızda bu yönde. 2019’un sonuna doğru OSB’nin tahmin ediyorum istediğimiz hedefin % 60-70 ‘ine ulaşmış olacağız istihdam olarak. DSİ’nin projelendirildiği ama bizim yaptığımız bölgenin tamamına hitap edecek bir dere ıslah kanalımız var. İlçenin ve ilin ihtiyacı olan büyük bir enerji indirme merkezi plânladık. Hem ilçemizin hem de OSB’nin doğalgaz ihtiyacını çözmek üzere BOTAŞ eliyle Bulancak’a hat kurmak için kazılar başladı. Bunun da yatırım maliyeti 20 milyon lira civarında. OSB hizmet binasını 2018 içerisinde Bulancak Ticaret Odası ile birlikte ortak proje olarak planlamaktayız.”