Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Bahçede 12 Lira, raflarda 65 lira!

Üretici fındığı ileride satarım diye emanete bırakıyor.Bu emanet sistemi devam ettiği sürece bu politika devam eder.

info@karadenizekonomi.com / 28.09.2018

Bahçede 12 Lira, raflarda 65 lira!

Fındık fiyatlarındaki adaletsizliğe dikkat çeken Ordu Eski Ticaret ve Sanayi Odası Fındık Manavları Komisyonu Başkanı Evren Enginyurt: “Fındıkta tekel bir firmanın karşısında müdahaleci bir firma olmadığı için üreticiden 12 liraya alınan fındık market raflarında 65 liraya oluyor” dedi.
“Üretici fındığı ileride satarım diye emanete bırakıyor. Bu emanet sistemi devam ettiği sürece bu politika devam eder” diye ekledi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Eski Fındık Manavları Komisyonu Başkanı Evren Enginyurt, kabuklu fındık piyasada 12 TL iken, işlendikten sonra raflarda yüksek fiyatlara satılmasının nedeninin tekel firmadan kaynaklandığını iddia etti.

Dünyadaki fındık üretiminin yaklaşık yüzde 80′ ini Türkiye oluştururken aynı zamanda 100′ den fazla ülkeye de fındık ihraç ediliyor. Geçtiğimiz sene neredeyse 10 TL’ nin altında düşüş gösterirken Toprak Mahsülleri Ofisi’ nin müdahalesi ile birlikte yükselen fiyatlar bu sene üreticilerin yüzlerini güldürmedi. Bu sene sezonun başından beri TMO’ nun fındık alıp- almayacağı tartışma konusu iken, şuanda 12 TL civarından alınan kabuklu fındığın kilosu, işlenmiş haldeyken kuruyemişçilerde ve marketlerde 65 TL’ ye kadar çıkabiliyor. Fındık tüccarları bu durumun nedeninin tekel olan bir firmadan kaynaklandığını iddia ediyor.

Evren Enginyurt, fındık sezonu açılırken fiyatların 13,5 TL’ ye kadar yükseldiğini fakat tüm üreticilerde bir TMO beklentisinin olduğunu belirterek fındıkta oyunlar oynandığını söyledi. Enginyurt, “Şuanda fiyatlar biraz geriledi. Bu eylül atı sonu okulların açılması ve ay sonu etkileriyle beraber, fındık alıcısının da tekel İtalyan dediğimiz firma alıyor. Bir kişinin fiyatı belirlediği bir yerde çok farklı bir şey bekleyemeyiz” dedi.

“Üreticiler 15 TL fiyat bekliyor”

Üreticinin elinde kalan fındıkları 15 TL’ nin altında satmayı düşünmediklerini ifade eden Evren Enginyurt sözlerine şunları da ekledi; “Yapılacak olay, fındığın 14-15 TL fındık piyasası Ekim-Kasım ayında oluşacak mı onu göreceğiz. Oluşacağını umut ediyorum. Şuanda fındık tamamen kesildi, pazarı fındık inmiyor. 30 Eylül itibariyle fındık kesilmeye başlar. Evinde de bekleten bekletiyor. Herkes ihtiyacı kadar satacak ama hızlı bir hareket yok. 40 gün hareket oldu ve bu süreçte herkes fındığını sattı. İnsanların beklediği 15 TL gibi bir fiyat var. O fiyata yükselmeden de satmayacaklarını düşünüyoruz. Fındığın hakkı bu değil, her yıl olduğu gibi fındıkta oyunlar dönüyor.”