Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Aflatoksin'in ilacı bentonit!

Ünye ilçesinde bentonit bazlı ürünler imal eden Ünye Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Tecer, özellikle fındık ve benzeri ürünlerde ortaya çıkan ve büyük maddi kayıplara yol açan aflatoksinin yok edilmesinde de bentonitin etkili olduğunu söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 30.11.2018

Aflatoksin'in ilacı bentonit!

Fındığın büyük derdi çözülüyor

Ünye ilçesinde kurulu olan ve uzun yıllardır beyaz bentonit bazlı ürünler imal eden Ünye Madencilik şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Tecer, 20 yıldır bentonitin sağlık sektöründe kullanımına yönelik çok sayıda araştırma yaptıklarını ve ruhsatlı üretime geçtiklerini söyledi.

Tecer, ilk kez bentonitle Karadeniz’in ana ihraç ürünü olan fındıkta önemli maddi kayıplara yol açan aflatoksini sıfırlayacak bir çalışma yaptıklarını da bildirdi. Tecer, “Bunu negatif iyonlu aktif bentonit, diye tanımlayabiliriz. Üç yıldır çalışma yapıyoruz, önümüzdeki süreçte raporu Tarım Bakanlığına ileteceğiz. Bir maddenin içinde aflatoksin oluşmuşsa gidermek zordur ama biz bunun aksini ispatladık. İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Fakültesi’nde konuya ilişkin olarak rapor yazılıyor ve bu raporu bakanlığa da sunacağız” diye konuştu.

Bentonitin sağlık alanında kullanımı yayılıyor

Bentonit’in hiv virüsüne, kuş gribine ve gribe karşı bir çare olduğu yönünde açıklamalar olduğunu ve bunlara ilişkin bilgilere kendilerinin de sahip olduğun anlatan Tecer, gelecekte ticari kaygıların ikinci plana atılmasını umduğunu ifade etti. Amerika’da 30’a yakın firmanın bentoniti sağlık alanında kullanmak amacı ile ürettiklerini anlatan Tecer, özellikle fındık ve benzeri ürünlerde ortaya çıkan aflatoksinin yok edilmesinde de bentonitin etkili olduğunu açıkladı. Tecer, “Aflatoksin insan vücudundan atılamayan özellikle karaciğerde biriken toksindir. Çok tehlikeli, vücutta karaciğerde biriktiği zaman karaciğer kanserinin ana nedeni ve analizler çok iyi yapılamadığı için bir de güneşte kurutma halk arasında endüstrileşmiş boyutta olmadığı için mesela kuru biberde var bu. İncirde var, kuru üzümde var, kayısıda var. Fındıkta daha iyi organize olmuşuz ama bir Karadeniz Bölgesi’nde ağızla kırma özelliği var. Kabuklu fındığı ağızımıza atıyoruz aflatoksin almış oluyoruz. Bunun analizi yok bunun üzerindeki değer belli değil. Hatta bazı seneler afrotoksinin yüksek çıktığını biliyoruz bölgemizdeki değerlerden. Aflatoksin bir gıdanın içerisine bulaşmışsa o gıdayı analiz yapıp atacaksınız imha edeceksiniz başka bir yolu yok.”

Bentonit aslında bir gıda

Tecer, bentonitin aslında bir “gıda” olduğunu kaydeden Tecer, “8-9 yıldır da bu ürünleri üretiyoruz. Sağlık Bakanlığı’ndan alınan ruhsatlar var, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınan izinler de var. Bentonit aslında bir gıda; öyle görmek lazım. Enerji sağlamayan içinde besleyici bulunmayan gıda. Bentonit geçmişte ‘iyileştiren toprak’ olarak anılırdı. Benim her zaman söylediğim bir cümle var; binlerce yıl evvel insanlar hiç reklam yokken tanıtım yokken bir ürüne bir maddeye eğer ‘iyileştiren toprak’, ‘tanrının şerbeti’, ‘ölümsüzlük nektarı’, yaşatan kil, yaşayan kil gibi isimlerle anmışsa bunun çok geçerli nedenleri olmalı’’ şeklinde konuştu.

KEMAL ÇEKÜÇ/KARADENİZ EKONOMİ