Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

​Yahşi Fındık yeni tesis kurdu

Yahşi Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Yahşi, firma olarak Fatsa’nın ürettiği ürüne yön verebilecek son teknolojiyle donatılmış bir tesisi sahip olduklarını belirterek Karadeniz Ekonomi’ye Fındık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 12.12.2018

​Yahşi Fındık yeni tesis kurdu

Fatsa’nın tamamına hitap edecek

Fatsa ilçesinde faaliyet gösteren Yahşi Fındık firması sahibi Cemil Yahşi, Türk fındık sektöründe çok büyük bir değişim yaşandığını, son 10 yılda sektörün kan kaybettiğini ifade ederek “Türk fındık sektörü kar gibi erirken yabancıların Türk fındık sektörüne yaptığı yatırımların arttığını görmekteyiz. Yerel sanayicilerin maliyetleri çok yüksek, rekabet şartları ve finansmana erişime bakıldığında maliyetlerin ağırlığı görülüyor. Türk sanayicisini yerel sanayiciyi koruyan yasalara ve teşviklere ihtiyaç var. Türkiye olarak yakın gelecekte fındık ihracatından 5-10 milyar dolar döviz getirisini hedeflememiz gerekiyor” diye konuştu.

Verimde artış, fiyatta istikrar

“Türkiye'de hektar başına 90-100 kg olan üretim rakip ülkelerde 250--300 kg arasında değişiyor. Dünyanın en büyük fındık üreticisi konumundaki Türkiye'de verimlilik oldukça düşük seviyede ve kârlılığı olumsuz etkileyen ana etkenlerin başında gösteriliyor. Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için fındık bahçelerinin yenilenmesi öncelikli olarak atılması gereken adımların başında gösteriliyor. Geçmişteki miras yolu ile bölünmelerden dolayı fındık bahçelerinin küçük olması da üretim maliyetlerini yükseltiyor. Fındıkta sürdürülebilir bir dış ticaret performansı için her yönüyle rekolte istikrarını sağlamalıyız. Avrupa’nın sorunu fiyat değil; yaşanan istikrarsızlıktır. Ülke olarak istikrar vaat edebilmeliyiz.”

Fındıkta devlet politikası

“Haziran 2009'da serbest piyasaya bırakılan fındık üretimi desteklemeleri bugüne kadar devam ediyor. Sektör temsilcileri fındıkta lisanslı depoculuk ve ürün borsacılığı kurulması gerektiğine dikkat çekiyor. Son yıllarda TMO müdahalesi sektöre yapılmaktadır. TMO sezon öncesi net bir şekilde izleyeceği politikayı sezon öncesi ortaya koymalıdır. Kasım ayında fiyat açıklanmaz, ağustos ayında açıklanmalı ki herkes önünü görebilsin.”

Fındık ihracatı

“Türkiye’de üretilen ürünün yaklaşık yüzde 80-85’i ihraç ediliyor. Bunun da yüzde 75’i Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediliyor. Türkiye'nin ortalama ihracatı 250-300 bin ton iç fındık olarak gerçekleşiyor. Fındıkta geleneksel pazarlar haricinde yeni pazarlar oluşturmalıyız. Fındıkta devlet politikası yerel sanayicisini, fabrikacısını fındık sektöründe koruyan kararlar alınmalıdır.”

Yahşi Tarım'ın Tarihçesi

1942 yılında büyüğümüz Mustafa YAHŞİ'nin girişimi ile faaliyete başlayan firmamız yarım asırı aşan tecrübesi ile fındık alım satımı başta olmak üzere ticari faaliyetlerini sürdürmektedir.

Günümüzde 2 farklı şubede faaliyetini sürdürmekte olan firmamız entgre fındık tesisinde toplu fındık alımı, fındık ihracatı gibi ana faaliyetlerinin dışında, lazerle fındık kırımı, ayrıştırma, paketleme gibi hizmetler sunmaktadır.

Fındık fabrikamız, 9000 m² alanda kurulu olup bu alanın 4500m²'si açık alandır. 3500m² kapalı alanda fındık entegre ve kırım tesisleri bulunmakta 1000² kapalı alanı ise tarım ürünleri saklama ve koruma için soğuk hava depolarından oluşmaktadır.

Firmamız ayrıca GÜBRETAŞ, Toros Gübre gibi önemli gübre firmalarının ana bayisi konumundadır.

Yıllık hedeflerini her geçen yıl arttırarak büyümeyi hedefleyen firmamızda, markalaşma faaliyetleri ve markalı ürünler ile pazar payını arttırma hedefi doğrultusunda atalarımızdan devraldığımız ticari ahlak ve geleneği genç kuşakla geleceğe taşımak konusunda kararlıdır.