Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

​Her şeyi devletten beklemeyelim

“Her sektörün kendine özgü dinamikleri vardır. Deneme-yanılma yöntemiyle başlayan işlerde ortaya çıkan başarısızlıkların sorumlusu devlet olmamalı.”

info@karadenizekonomi.com / 22.01.2019

​Her şeyi devletten beklemeyelim

Ülke ekonomisinin içinden geçtiği durumu Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne değerlendiren Adnan Enginyurt, her sektörün kendine özgü dinamikleri olduğunu ve deneme yanılma yöntemiyle başlayan işlerden ortaya çıkan başarısızlıkların sorumlusunun devlet olmayacağını belirtti. Yatırım planlamalarının arz ve talebe bağlı olarak gerçekleşmesi gereğine vurgu yapan Enginyurt, işadamının doğrudan ilgi alanına giren konularda yatırım yapmasının daha doğru olacağı inancında. Enginyurt’a göre başarısızlıkla sonuçlanan girişimlerden devletin suçlu olarak görülmesi son derece yanlış ve kolaycı bir yaklaşım. İşte Enginyurt’un ezber bozan açıklamaları: “Ben herkesin düşündüğü gibi düşünmüyorum. Geçen yıl yaşanan krizin sebebi kim? Herkes devletten, hükümetten bir şeyler bekliyor. Oysa bir işadamının böyle bir beklentiye asla girmemesi gerekiyor. Fabrikayı açarsın eğer devlet ruhsat vermezse gider benim ruhsatımı neden vermiyorsun deme hakkı var işadamının. Veya bir hammadde alımında ya da ithalatında bir sıkıntı olduğunda gidip devlete ben yatırımımı yaptım ama bazı sıkıntılarla karşı karşıya kaldım. Beni neden engelliyorsunuz deme hakkı var. Ancak, işadamının işi paradır. Parayı nasıl kullanacağını en iyi kendisi bilmelidir. Ama bizim iş adamlarımız ne yapıyor? Yanlış yatırımlar yapıyor ondan sonra devlet bize sahip çıksın diye avazı çıktığı kadar bağırıyor.”

Bir sanayicinin sağlık sektörüne girmesinden ya da hiç bilmediği eğitim sektörüne yatırım yapmasından ortaya çıkan olumsuzluğun devlete yüklenmesinin doğru olmadığını iddia eden Enginyurt, herkesin kendi bildiği işte daha başarılı olmak için neler yapması gerektiğine odaklanması gerektiğinin altını çizerken yine de farklı bir sektöre girilmesi gerekiyorsa iyi bir fizibilite yapmasının önemine vurgu yaptı. Enginyurt, önce araştıracaksın, bakacaksın, ondan sonra karar vereceksin. Biz öyle değil önce yapıyoruz ondan sonra bakıyoruz. Bu mantıkla gittikçe bu sıkıntılarımız her zaman olacaktır. KARADENİZ EKONOMİ

ETİKETLER; yatırım plan talep fabrika