Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

​Fındıkta fiyat açıklaması çok geç kaldı..

Ünye Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, fındık alımına ilişkin kasım ayına girerken yapılan fiyat açıklamasının üreticiye katkısı olmamışken ülkemiz sanayicisine, ihracatçısına, fabrikacısına, manavına sonra zarar verecek bir durum oluşt

info@karadenizekonomi.com / 7.11.2018

​Fındıkta fiyat açıklaması çok geç kaldı..

Yararı olmaz, zararı olur

Fındık ürününün %70’i piyasaya inmiş, fakir üretici fındığını ağustos, eylül ayında satmıştır. Piyasalara bu saatten sonra üreticiye ya da yerel firmalarımıza bir katkısı olmayacaktır. Uslu, ticaret yapanların, sanayicilerin şu anda bankaların yüksek faiziyle boğuştuğunu belirterek, “Fındıkta fiyat açıklama dönemi Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Bu durumun altını çizmekte fayda var. Devlet büyüklerimizi doğru yönlendirmemiz gerekir. Fındıkta alışık olmadığımız bir durumla karşı karşıyayız. Dileriz bundan sonraki yıllarda fındıkla ilgili izlenecek yol sezon öncesi ortaya konur, ülkemize sağlıklı bir şekilde döviz girmesi sağlanır. Fındıkta günü kurtarmak, seneyi kurtarmak politikalarına son vererek güçlü bir üretici birliği ve ülke genelinde 15 borsanın tamamını lisanslı depoya geçirmek noktasında adımlar atılır. Yoksa bu seneyi kurtardık seneye bakarız diyerek çözüm üretemeyiz” diye konuştu.

TOBB’a da rapor verdiler

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na sunulmak üzere; son zamanlardaki ekonomik gelişmeler ve genel anlamda, ticarette- ihracatta yaşadıkları sorunları tespit ettiklerini bildirdi. Raporda TMO’nun piyasalarla ilgili herzaman net olması gerektiği, banka kredilerinin yüksekliği, uygun koşullarda kredi ihtiyacı KDV oranının yüksekliği, ihracat pazarındaki yüksek gümrük vergileri, enerji maliyetlerinin yüksekliği gibi sorunlar dile getirildi.

Fındıkçılar sitesi oluşturulmalı

Raporda sorunların yanı sıra çözüm önerileri de yer aldı. Bazı başlıklar şöyle: “TMO piyasalarla ilgili sezon öncesi yol haritasını net olarak ortaya koymalı, esnafa uzun vadeli düşük faizli kredi sağlanmalı, korumacı ülke gümrük duvarlarının aşağı çekilmesi sağlanmalı, fındık entegre tesislerinin enerji maliyetleri düşürülerek rekabetçi olmaları sağlanmalı. KDV iadeleri, stopaj ve diğer vergi mahsuplarında daha hızlı iadenin sağlanacağı bir sistem oluşturulmalı, ihracatçı üzerindeki istihdama dayalı yüklerin hafifletilmesi için kıdem tazminatı fonu kurularak işveren payı düşürülmeli, illerdeki KOBİ destek kuruluşları daha aktif olup bürokratik süreç azaltılmalı, yeni alternatif pazarlara yönelik teşvikler uygulanmalı, fındık tanıtım fonu yeniden oluşturulmalı, fındıkçı sektörünün bir arada olacağı düzenli ve modern tesislerin bulunduğu “Fındıkçılar sitesi” oluşturulmalı.”

KARADENİZ EKONOMİ