Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

​Fındığı bankalar frenledi!

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Yaşar İbaş, fındığın piyasada gerçek değerini bulamamasına gerekçe olarak bankaların yüksek faiz uygulamasını gösterdi.

info@karadenizekonomi.com / 31.10.2018

​Fındığı bankalar frenledi!
  • ·Giresun Ticaret Borsası Başkanı Yaşar İbaş, fındığın piyasada gerçek değerini bulamamasına gerekçe olarak bankaların yüksek faiz uygulamasını gösterdi. Başkan İbaş, “Devletin yerel sanayiciye, ihracatçıya, tacire uygun kredi imkânları sunması gerektiğini söyledi.

Ordu’da yayın yapan Altaş Tv’de Murat Gürsoy’la Karadeniz Ekonomi proğramına katılan Giresun Ticaret Borsası Başkanı Yaşar İbaş, fındık sektörüne bankaların %45’i bulan faiz uygulamasının damga vurduğunu, bu yüksek faizle finansman sağlayamayan yerel firmaların fındık alımı yapamadığını ve üreticilerle birlikte zarar gördüklerini vurguladı. Başkan İbaş, fındığın piyasada gerçek değerini bulamamasına gerekçe olarak bankaların yüksek faiz uygulamasını gösterdi. Başkan İbaş, “Devletin yerel sanayiciye, ihracatçıya, tacire uygun kredi imkanları sunması gerektiğini belirterek şu şekilde kouştu:
“Bu sezonun başında, ülkemizde yaşanan veya yurt dışı bağlantılı yaşatılan ekonomik sıkıntılar, faizleri % 40'lara çıkarmış ve sektör temsilcileri bu fiyattan fındık stoklayamamış ve piyasa adeta sıkışmış bir vaziyete dönüşmüştür. Aynı bankalar, döviz kredisi kullanan ihracatçılara, döviz kredisi kullandıramayacaklarını, kredileri ancak TL bazlı %40 faizle kullandırabileceklerini söyleyerek fırsatçılık yapmış ve bu da pusuda bekleyen tekelcilerin ekmeğine yağ sürmüştür.”

Alıcılar piyasaya sokulmadı

Sonu olarak piyasada çok ciddi manada bir nakit sıkışlığı oluştuğunu ve fiyatların düşüş eğilimine geçtiğini belirten İbaş, “Ayrıca en büyük alıcı, yerli ihracatçıların fındık sattıkları Avrupalı alıcılara, piyasanın altında fındık satış taahhüdünde bulunmuş ve alıcıları Eylül ve Ekim aylarında piyasaya sokmamıştır” dedi. 

TMO bir süre daha ürün almalı

“TMO Türkiye genelinde lisanslı depoculuk yeterli derecede gelişip üreticilerimizin lisanslı depoculuğun avantajlarını tam manasıyla kavrayabilmesi ve öğrenmesi için gerekli olan orta vadede bir zaman diliminde destek versin istiyoruz. Üretici, ürününü satmadan, lisanslı depoya koyduğunda fındığın % 75'lik bir kısmına, ürün senedi karşılığında 9 ay vade ile (0) faizli krediyi Ziraat Bankasından kullanacağını bilsin istiyoruz. Üretici bu konuyla ilgili bizleri dinlerse ve lisanslı depoculuk sistemine güvenirse nakit ihtiyacını (0) faizle karşılayabilir ve piyasa da 1 Kg. fındık inmez. İnsanların yabancı alıcıların piyasayı yönetme ve fiyat aralığını baskılamalarını bu sayede hep birlik olarak aşabileceğimiz düşüncesindeyiz.”

Türk Fındığı Orman Ürünü değildir,

“Fındık milli ve Stratejik bir üründür. Hala Ülkemizin İthal etmediği az sayıda üründen birisidir. Avrupalı alıcılar fındığın değerini bizden daha iyi bilmektedir. Fındık alternatifi bulunamayacak kadar değerli ve Allah'ın bize lütfettiği bir üründür ve anavatanı yine Allah vergisi güzel Ülkemizdir. Dört mevsim on iki ay taze ürün almak için diğer ülkelere dikim alanları oluşturanlar ve buralarda Türk Fındığı'na alternatif arayanlar ve buralarda Türk Fındığı'nın maliyetini çok yüksek bulup ucuz maliyetle fındık üreteceğini sananlar, aynı kalitede fındığı alamayarak hayal kırıklığına uğramışlardır. Biz buna kısaca şunu diyoruz ağlayanın malından gülene fayda olmaz. Türkiye'deki realiteyi görmezden gelip piyasaları baskılayıp fındığı ucuzun ucuzu fiyata alacağını zannedenler yine hayal kırıklığına uğrayacaklardır.”

Üyelerimize destek olduk

“Üyelerimizin finansmana erişimlerini kolaylaştırmak için Türkiye'deki bir çok il oda, borsa ve sanayi odalarına göre yatırımda olan ve yatırımlarının geri dönüşünü sağlamaya çalışan bir kurum olmamıza rağmen herkesin üyesine 50 Bin TL. kredi sağladığı bir ortamda tavan miktar olan üye başı 200 Bin TL. destek sağladığımızın da bilinmesini, üyelerinin refahı için kaynak yaratma arayışında ve üye memnuniyetini ve insanların saygısını kazanma hedefinde bir borsa yönetmek arzusunda olduğumuzu da sizlerle paylaşıyoruz.” MURAT GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ