Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki belediyelerin büyük sorunu olan çöp Ordu'da kazanç ve enerji elde edile

Ordu Büyükşehir Belediyesi, çöpleri Ünye Çimento'ya ton başına 5 liradan satıp gelir elde ederken, Ünye Çimento ise yakıt hammadde sıkıntısından kurtuldu. Büyükşehir Belediyesi son olarak çöp ayrıştırma tesisini özelleştirerek çöpten ikinci bir gelir kapı

info@karadenizekonomi.com / 24.03.2017

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki belediyelerin büyük sorunu olan çöp Ordu'da kazanç ve enerji elde edile

Altınordu ilçesi Karapınar Mahallesi'nde bulunan ve bir süre önce günümüz teknolojisine uygun olarak yenilenen Katı Atık Ayrıştırma ve Gruplama Tesisinin işletmesi, yapılan ihaleyle özel sektöre devredildi. Kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması amacıyla yapılan devir sayesinde Büyükşehir Belediyesi, tesisle ilgili işletme ve personel giderlerinden kurtulurken belirli bir gelir de elde edecek.

Çöpten ikinci gelir kapısı

Katı Atık Ayrıştırma ve Gruplama Tesisinin Türkiye'de örnek gösterilen tesislerden biri olduğunu belirten Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, "Katı Atık Ayrıştırma ve Gruplama Tesisimizi, yaptığımız yenileme çalışmalarının ardından, Türkiye'de örnek gösterilen tesislerden biri haline getirdik. Altınordu, Gülyalı, Perşembe, Kabadüz ve Ulubey ilçelerimizde toplanan çöpleri ayrıştırdığımız tesisimizde yılda yaklaşık 100 bin ton çöp işliyoruz. Buraya gelen çöpleri ayrıştırarak tekrar ülke ekonomisine kazandırıyoruz. Elde ettiğimiz atıktan türetilmiş yakıtın tonunu 5 TL'ye Ünye Çimento'ya satmaya başlamıştık. Şimdi de tesisin işletmesini ihaleyle özel sektöre devrederek vatandaşlarımıza yapacağımız hizmetler için çöpten yeni bir gelir elde etmeye başladık" dedi.

İstihdama destek

Başkan Yılmaz, personel sayısının ihtiyaçlar doğrultusunda artırıldığı tesiste şu anda yaklaşık 40 kişinin istihdam edildiğini söyleyerek, "Bundan sonra tesisimizin işletme, bakım ve personel giderleri tamamen yüklenici firma tarafından karşılanacak. Cebimizden bu konuda bir kuruş dahi çıkmayacağı gibi üzerine de para kazanmış olacağız. Şu anda yaklaşık 40 kişinin çalıştığı tesisimizde, önümüzdeki aylarda işlenecek çöp miktarında meydana gelecek artışa bağlı olarak personel istihdamında da bir artışa gidilecek" diye konuştu.

Tesisle ilgili kontrollerin aksatılmadan yapıldığını da ifade eden Başkan Enver Yılmaz, "Sözleşme gereği Büyükşehir Belediyesi personeli tarafından tesisin kurallara uygun şekilde işletilmesiyle ilgili kontrolleri günlük olarak yapıyoruz" şeklinde konuştu.