Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

'ÖTV' olumsuz, 'KDV' olumlu yansır

Eğitimde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin olumlu yansımasının önümüzdeki dönemde görüleceğini aktaran Merkez Bankası, otomotivdeki ÖTV ve matrah düzenlemesinin de enflasyonu yukarı yönlü etkileyeceğini belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 4.09.2020

'ÖTV' olumsuz, 'KDV' olumlu yansır

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı ağustos ayı enflasyonu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Çekirdek enflasyonunun yıllık bazda azaldığını fakat eğilimlerinin yükseldiğini kaydeden Merkez Bankası, eğitimde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin olumlu yansımasının önümüzdeki dönemde görüleceğini ifade etti. Merkez Bankası, otomotivdeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve matrah düzenlemesinin de enflasyonu yukarı yönlü etkileyeceğini kaydetti.

TCMB'nin özet değerlendirmesi şöyle: "Tüketici fiyatları Temmuz ayında yüzde 0,58 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,86 puan gerileyerek yüzde 11,76 olmuştur. Enerji fiyatları uluslararası petrol fiyatlarındaki toparlanmaya bağlı olarak artışını sürdürürken, gıda yıllık enflasyonu sınırlı bir düşüş kaydetmiştir. Temel mal grubu yıllık enflasyonu bir önceki yılın aynı ayındaki vergi ayarlamalarının oluşturduğu baz etkisiyle gerilemiş, hizmet enflasyonu ise yatay seyretmiştir. Bu görünüm altında B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu azalırken, eğilimleri yükselmiştir."