Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Bakan Pekcan'dan altın mesajı

Mücevher ihracatçılarının Covid-19 salgınından etkilenmelerine rağmen, ülkenin dış ticaretinde daha etkin rol oynayacaklarına inandıklarını belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Bakanlık olarak sektörün bütün aktörleriyle beraber çalışmaya hazırız. " dedi.

info@karadenizekonomi.com / 16.09.2020

Bakan Pekcan'dan altın mesajı

Yeni tip Covid-19 salgınının küresel ekonomi üzerindeki etkilerinin sürdüğü ve Türkiye’nin diğer ülkelere nazaran daha iyi durumda olduğunu ifade eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Bu sene sonu itibarıyla, 2021 senesinde dış pazarlarımızdaki şartların daha iyiye gitmesiyle beraber en hızlı ve en etkin toparlanan ülkeler arasında yer alacağımızı düşünüyoruz.” İfadelerine yer verdi.

AĞUSTOS AYINDA 12,4 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Covid-19 salgınında mücevher ihracatçılarının etkilenmelerine karşın ülkenin dış ticaretinde daha aktif rol oynanacağını belirten Pekcan, Bakanlık olarak sektörün bütün aktörleriyle beraber çalışmaya hazır olduklarını ve Bakanlık olarak iş dünyası ile istişareye önem verdiklerini kaydetti. Bakan Pekcan ayrıca, Türkiye’nin ağustos ayında 12,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Külçe altın hariç mücevherat ihracatının 2019 yılında yüzde 16 arttığını belirten Bakan Pekcan, Türkiye’nin, küresel mücevher ihracatından yüzde 5 pay aldığını ve sektörde dünya piyasalarındaki önemli aktörlerden birisi olduğunu kaydetti.

Pekcan, sözlerine şöyle devam etti:

“Covid-19 sürecinde mücevherat ve lüks tüketim gibi bazı ürünlerin talebinin yavaşladığı veya ötelendiği düşünüldüğünde bu gerilemeyi normal karşılamamız gerekir. Başlıca Pazar olan Irak, BAE, Hong Kong gibi ülkelerde ihracat kayıpları yüzde 40’un üzerine çıktı. Bu senenin 8 ayında ithalat yüzde 153 artış göstererek 15,1 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret açığımızın yüzde 40’ını altın ithalatımız oluşturmakta. Özellikle katma değerli üretim ve ihracatın çoğalması noktasında mücevher ihracatçılarımızın çalışmalarına olan güvenimiz tamdır.”

“İHRACATTA EN UFAK POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİYORUZ”

Pandemi sürecinde yürütülen sanal diplomasi etkinliklerine de vurgu yapan Pekcan, 40’tan fazla ülkeden muhataplarıyla görüştüğünü ve teknik düzey çalışmalarının sanal ortamda hızla sürdüğünü ifade etti. Ayrıca, 81 ildeki potansiyel ihracatçılara yönelik çalışmalarla ilgili olarak Pekcan, “İhracatta en ufak potansiyeli dahi göz ardı etmiyoruz. Her potansiyeli değerlendirmek üzere çalışıyoruz.” ifadelerine yer verdi.