Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

“535 mevsimlik tarım işçisinin hakları güvence altında”

Olam Progıda, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. 52 adet Tarım Sözleşmesi imzalanarak tam 535 mevsimlik tarım işçisinin hakları güvence altına alındı.

info@karadenizekonomi.com / 11.07.2019

“535 mevsimlik tarım işçisinin hakları güvence altında”

Olam Progıda ve KEDV (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı) tarafından Akçakoca'da 'Tarımın Kadın Elçileri Programı' kapsamında “İşbirliği Geliştirme Toplantısı” gerçekleşti. Tüm paydaşların interaktif katılım gösterdiği programın açılış konuşmasını yapan KEDV temsilcilerinden Gökçen Durutaş, Tarımın Kadın Elçileri Programı ve toplantının amacı hakkında bilgi verdi. Ardından söz alan Olam Progıda Sürdürülebilirlik Müdürü Burcu Türkay Olam Progıda'nın 1989 da Nijerya'da iki kişinin hayaliyle başladığını belirtti. Türkay, “ Nijerya'da, kaju fıstığı ile başlayan Olam yolculuğu, 30 yıl sonra, 70 ülkede 70 bin çalışanıyla, 47 farklı tarım ürünü ile faaliyet gösteren dev bir tarım şirketi olarak devam ediyor. Olam Progıda çatısı altında Türkiye'de Batı Karadeniz ve Doğu Karadeniz'de fındık kırma ve işleme fabrikalarımız, Samsun'da susam işleme ve tahin üretim tesislerimiz, Mersin'de pamuk ticareti yapan bir ofisimiz ve bugün geldiği noktada Olam'ın 23 bin müşterisi var.İçtiğiniz kahvenin içindeki kahve çekirdeğinin, üzerinize giydiğiniz gömleğin pamuğunun, çocuğunuzun çaldığı gitarın ahşabının, akşamları yemeğe doyamadığımız kabuklu kuruyemişlerin,  bademin, cevizin ve tabii ki fındığın arkasında Olam Progıda var. Küresel vizyonumuz 'tarımı yeniden hayal etmek.’ Tarımı yeniden hayal ederken bahçe sahiplerinin refahını artırmak, faaliyet gösterdiğimiz toplumları geliştirmek ve yaşadığımız çevreyi korumayı hedefliyoruz. Çocuk işçiliğinin önlenmesi için kamunun, sivil toplumun ve özel sektörün ve birçok paydaşın yıllarca bir araya gelmesini hayal ettik ve bu salonda 60 kişi bir aradayız. Fındıkta tarım aracılarının çok kilit rol oynadıklarını biliyorduk, bugün geldiğimiz noktada tam 165 tarım işi aracısını Olam Progıda ve paydaşları tarafından belgelendirildiğini gördük. Ayrıca mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesini için Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. 52 adet Tarım Sözleşmesi imzalanarak tam 535 mevsimlik tarım işçisinin hakları güvence altına alındı.” dedi.

“Eğitim modelleri hayata geçiriyoruz”

Çalışmada emeği geçenlere teşekkür eden Akçakoca Kaymakamı Yasin Öztürk, “Kaymakamlığımız olarak yaklaşık 5 yıldan beri yapmış olduğunuz projelerimizde fındık hasadında çalışan fındık işçilerinin yaşam ve çalışma standartları yükseltmek için eğitim modelleri hayata geçiriyoruz. Akçakoca'da gerçekleşen bu toplantının tüm Türkiye'ye örnek olmasını diliyorum. Fındıkta iyi tarım ve örnek bahçe uygulaması ile verimliliğin yükseltilmesine katkıda bulunulması amaçlanmıştır.” diye konuştu. HABER MERKEZİ