Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Yılmaz, deprem hakkında doğru olarak bilinen yanlışları açıkladı

Samsun Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, “Şöyle bir yanlış var, oluşan küçük depremler büyük depremlerin habercisi diye tanımlamalar yapılıyor” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 14.03.2022

Yılmaz, deprem hakkında doğru olarak bilinen yanlışları açıkladı

Deprem Haftası dolayısıyla depremden önce ve sonra alınması gereken önlemleri anlatan Samsun Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, deprem hakkında doğru olarak bilinen yanlışları da açıkladı.

Deprem Haftası hakkında açıklamada bulunan Gül Yüzüncü Yılmaz, “1-7 Mart farkındalık yaratmak adına belirlenmiş bir hafta. Geçmişte yaşadığımız acılardan ders almak, aynı sorunları tekrar yaşamamak için alınacak önlemleri paylaştığımız ve bunları hatırlattığımız bir hafta olarak tanımlıyoruz. Deprem de yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak yeryüzünü sarsma olayıdır” dedi.

Deprem için dikkat edilmesi gereken en önemli konunun doğru yapılanma olduğunu söyleyen Yılmaz, “Deprem için en önemli konu yerleşime uygun alanda inşaat yapmak. Bizim izin verdiğimiz yer olduğunda inşaat yapılmalı. Burada inşaat teknikeri de çok önemli. İnşaat alanında teknik donanıma sahip olmayan inşaatlara izin vermemek gerekir. Heyelan ve dere yataklarına binalar yapılmamalı diyerek kısaca açıklayabiliriz. Depremler sonrası yapılması gerekenleri ise eğitimler öncelikle. Herkes deprem anında ve sonrasında ne yapması gerektiğini bilmeli. Öncelik kendimiz o anda sonra çevremiz, açık alandaysak binalardan ve toprağın kayacağı yerlerden uzak durmak gibi özetleyebiliriz” dedi.

Depremler hakkında doğru olarak bilinen yanlışlardan da bahseden Yılmaz, “Depremlerde en çok insanların yaptığı yanlışlar panik anında asansöre binmek, merdivenlere yönelmek. Bunlar bilinen çok güncel yanlışlar. Bir de şöyle bir yanlış var, oluşan küçük depremler büyük depremlerin habercisi diye tanımlamalar yapılıyor. Türkiye’nin birçok bölgesinde bu tarz küçük depremler meydana geliyor. Bu depremlerim oluşacak bir ana depremle ilişkisi yoktur. Bu bir kere bilinen en büyük yanlış. Bu anlamda bilimsel açıklamalara önem vermek lazım. Küçük depremlerin büyük depremlerin habercisi olduğuna dair bilimsel bir bilgi yok. Hayvan hareketleri de bu konuda çok gündeme geliyor. Tabi ki hayvanlar çok daha hassas sesleri duyabilme özelliklerine sahip. Ama hayvan hareketlerine dair özel bir araştırma yapılmadığı için de bilimsel bir veri yok” diyerek açıkladı.

Türkiye’deki fay hatları ve özelliklerini de açıklayan Yılmaz, “Türkiye zaten bir deprem ülkesi ve fay hatlarının nereden geçtiği çok önemli bir konu. Ülkemizden geçen fay hattı 1. Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. 2.Doğu Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı Türkiye'nin doğusunda büyük bir kırıktır. Fay, Anadolu Levhası ve Arap Levhası arasındaki sınır boyunca uzanmaktadır. 3. Batı Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı (BAF), Anadolu'nun batısında doğu-batı uzanışlı, kuzeyden-güneye doğru sıralanan pek çok faydan oluşan deprem alanıdır” dedi.

Türkiye’de fay hatlarının geçtiği yerlerdeki illerin deprem riski en fazla olduğu iller arasında bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Fay hatları üzerinde bulunan bütün iller riskli illerdir. Bu konuda yapabileceğimiz şeyler fay hatlarından uzak binalar yapmak, buralardan uzak yerlerde yapılaşmaya izin vermek. Çünkü ne diyoruz deprem öldürmez, bina öldürür. İnsanların en doğal hakkı yaşama hakkıdır” diyerek ifade etti.

 

YAREN KAYA

KARADENİZ EKONOMİ