Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Milli Teknoloji hamlesi Samsun’a taşınıyor!

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürütücülüğünde, Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen Türkiye'nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’in 5’ncisi 2022 yılında Karadeniz’de düzenlenecek. Samsun şehrinde gerçekleştirilecek büyük organizasyon binlerce proje, milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayacak.

info@karadenizekonomi.com / 7.10.2021

Milli Teknoloji hamlesi Samsun’a taşınıyor!

İlki 2018'de gerçekleştirilen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali; teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, çeşitli konularda gerçekleştirilen etkinlikler ve söyleşiler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yaparak toplumda teknolojiye olan ilgiyi artırmayı ve Türkiye’nin milli teknoloji üreten bir topluma dönüşmesi konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen binlerce gencimiz hayallerini gerçekleştirmek için çeşitli disiplin ve kategorilerde teknoloji yarışmaları düzenliyor. İlk yılında 14 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına toplamda 4333 takım, 20 bin genç başvuru yapmıştır. 2019 yılında 19 farklı kategoride teknoloji yarışması düzenlenen yarışmalara 81 il ve 122 ülkeden 17.373 takım ve 50 bin yarışmacı başvurmuştur. 2020 yılında ise Gaziantep’in ev sahipliğinde 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına 81 il ve 84 ülkeden 20.197 takım, 100 bin genç başvuruda bulunmuştur.

21-26 Eylül 2021 tarihinde, Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2022 yılında Samsun ’da yapılacak. Festivalin Samsun’da yapılacak olmasının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Samsun Valisi Zülkif Dağlı, Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Samsun Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİYAD) Başkanı Osman Yılmaz açıklamalarda bulundu.

Samsun TEKNOFEST’e hazırlanıyor

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar tarafından TEKNOFEST 2022’nin Samsun’da yapılacağını açıkladı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Samsun olarak mükemmel bir organizasyon kabiliyetine sahibiz. En iyi şekilde bu festivale hazırlanacağız” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ; Bu ateşi Samsun’dan tutuşturmaktan memnunuz
Kararın ardından açıklama yapan ise, festival ateşini gelecek yıl Samsun’dan tutuşturacak olmanın memnuniyeti içerisinde olduklarını dile getiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; “Dünya’nın 1 numaralı uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST biliyorsunuz tüm Türkiye’de çocuklarımızın, gençlerimizin gönlünde teknoloji ateşini tutuşturmak için düzenlediğimiz bir organizasyon. İnşallah önümüzdeki sene TEKNOFEST, Samsun’dan başlayacak Karadeniz TEKNOFEST olacak. Samsun’un bizi en iyi şekilde ağırlayacağından eminiz. Oradaki çocuklarımız ve gençlerimiz de teknolojiyle hemhal olacaklar. TEKNOFEST’ e katılacak Samsunlu ve Karadenizli çocuklarımızın gelecekte Türkiye’nin en başarılı, mühendisleri, astronotları, teknisyenleri olacağını biliyoruz. Bu ateşi Samsun’dan tutuşturmaktan gerçekten memnunuz” dedi.

Samsun Valisi Zülkif Dağlı: Hemen koordinasyon kurulu oluşturuyoruz
Samsun Valisi Zülkif Dağlı da şunları söyledi: “Gençlerimizin çoğunluğu teknolojiyle hemhal olmuş durumda. Bu yönde yapılan çalışmaları ve gösterilen başarıları müşahede ediyoruz. İHA derken SİHA oldu, ZİHA oldu, şimdi DİHA denizlerde. Bunlar sadece görünenler, görünmeyen pek çok teknolojik imkan ve icat var. Bunlar hep başarılı sonuçlar alınan icatlar, roketler olsun diğer uçuş sistemleri olsun. Bununla ilgili özellikle gençlerimize çok büyük bir birikim oluşturacak. Bu sanayi ve teknolojiye dönüşüyor. Bu da son derece önemli. Bu dünyaya mal olmuş, dünyanın en büyük teknoloji festivali. Türkiye'nin sınırlarını aşan bir festival bu. Samsun'umuz burada en iyi şekilde yer almış olacak hem de kendisini duyurmuş olacak. Gelen misafirlerimize biz ev sahipliği yapmış olacağız. Çok büyük bir katılımcı kitlesi olacak. Samsun'umuz için güzel gelişmelere vesile olacaktır. Samsun'un bugüne kadarki TEKNOFEST'lerde birçok ödül almıştır. Samsun olarak bu altyapı var bizim öğrencilerimizde. Samsun'da iki üniversitemiz var. Yine liselerdeki proje okullarımızın durumu gayet iyi" diye konuştu.

Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan: Samsun büyük başlangıçların şehri                                           Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ise, “TEKNOFEST İstanbul dışında Anadolu’da sadece geçen yıl Gaziantep’te yapılmıştı. İkincisi ise şehrimizde Samsun’da yapılacak. Hakikaten bizim için büyük bir mutluluk. Samsun, büyük başlangıçların, büyük organizasyonların şehridir. 2022 TEKNOFEST’ in, gençliğin şehri Samsun’da gerçekleşecek olması hepimiz için çok büyük bir mutluluk vesilesi. Şehir olarak güçlü altyapımız ve tesislerimizle, en önemlisi de misafirperverliğimizle yüzbinlerce, milyonlarca katılımcıya kapımızı açacağız. Uluslararası organizasyonda şehrimiz için çok önemli tarihi anları hep birlikte yaşayacağız” diye konuştu.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir: En iyi şekilde hazırlanacağız
Kararın açıklanmasını heyecanla takip ettiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Samsun milli mücadele ruhu, genç nüfusu ve teknolojiye olan ilgisiyle bu dev organizasyonun üstesinden en iyi şekilde gelecektir. Gençlerimiz için önemli bir organizasyon. Hem sayın bakanımız Mustafa Varank hem de T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar’a teşekkür ediyorum. Bizler Genel Başkan Yardımcımız, milletvekillerimiz, üniversitelerimiz, belediye başkanlarımız, bürokratlarımız, tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte 2022 yılında yapılacak TEKNOFEST’ e en iyi şekilde hazırlanacağız” dedi.

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal: "Şehrimiz için çok büyük bir avantaj olacak" Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, Samsun olarak 2022 TEKNOFEST'in kentte düzenlenecek olmasından dolayı heyecan yaşadıklarını söyledi. İpekdal, "Şehrimiz için çok büyük bir avantaj olacağını düşünüyoruz. Şehrimizin gerek konaklama gerek teknik altyapı anlamında, donanım anlamında bu festivali kaldırabilecek bir kapasitede olduğunu düşünüyoruz. Şehrimizin tanıtımı açısından gerek Türkiye'de gerek dünya ölçeğinde çok önemli bir katkısının olacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç: “TEKNOFEST Samsun için büyük şans” Bafra Belediyesi olarak böylesi önemdeki bir organizasyonda üzerlerine düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduklarını ifade eden Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, şunları söyledi:"Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ve yüzbinlerce genç mucidi bir araya getiren bu anlamlı ve büyük organizasyon sadece Samsun için değil bölge için de önemli. Bugüne kadar ulusal ve uluslararası organizasyonlara başarıyla ev sahipliği yapan Samsun, TEKNOFEST gibi büyük bir festivalde de üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirecektir. Milli teknoloji hamlesinin en heyecan verici hamlelerinden biri olan festivale Bafra tüm enerjisi ile katkı sağlayacaktır. Samsunumuzun ev sahipliği yapacağı TEKNOFEST 2022 şimdiden Ülkemize, milletimize, şehrimize ve tüm gençlerimize hayırlı olsun. Ayrıca TEKONOFEST 2021'de İnsansız Su Altı Sistemleri dalında üçüncülük madalyası olan Bafra Fen Lisesi HEMDEM Takımı ve derece alan diğer takımları da tebrik ediyorum."

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar: TEKNOFEST Karadeniz illerine hayırlı olsun Selçuk Bayraktar; “TEKNOFEST büyük bir coşkuyla, bir hayal üzerine inşa ettiğimiz bir festival. İlk yılını İstanbul'da yaptık. İkinci yılında yoğun bir katılımla dünya rekoru kırdık. Bu coşkuyu Anadolu’ya da taşımak istedik. 2020 yılında Gaziantep'te yaptık. Şöyle bir karar aldık. Bir yıl İstanbul'da bir yıl Anadolu’da bu festivali düzenlemek için. 2021 yılında tekrar İstanbul'da yaptık. 60'dan fazla paydaşımız var. Bir karar verdik ve aldığımız karar ile 2022 yılında Samsun’da yapma kararı aldık. Samsun; genç nüfusu, konumu ve milli mücadele ruhuyla önde olan bir il. Havacılık konusunda önde bir şehir. TEKNOFEST hem Samsun’a hem de dokunacağı tüm Karadeniz illerine hayırlı olsun. İstanbul’dan çok daha büyük coşkuyla kutlanacağını öngörüyorum” ifadelerini kullandı.

Samsun Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİYAD) Başkanı Osman Yılmaz; “Büyük guru yaşıyoruz” Başkan Yılmaz, TEKNOFEST 2022 Karadeniz etkinliğinin Samsun'da gerçekleştirilecek olması nedeniyle büyük bir gurur yaşadıklarını belirterek, "Böylesine önemli bir organizasyonunun Samsun'da yapılacak olması, şehrimiz adına çok gurur verici bir durumdur. TEKNOFEST etkinliğinin Samsun'a kazandırılması için çaba sarf eden herkese şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi iletiyoruz. Samsun'un tanıtımı için TEKNOFEST büyük bir kazanım oldu. 2022 yılının Samsun'un yılı olması ve etkinliğin başarı ile yapılabilmesi için ASİYAD olarak üzerimize düşen bütün sorumlulukları yerine getireceğimizin bilinmesini istiyorum. Samsun bu etkinliği uzun bir süredir istiyordu. Ve nihayet istediğini aldı. Şehrimiz adına büyük bir sevinç ve gurur yaşıyoruz. TEKNOFEST 2022 Samsunumuza hayırlı olsun" dedi.