Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Poyraz; “Ağlayarak İzledim”

Poyraz-Poyraz Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz yaptığı açıklamada Ordu şehrinin bölgede çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Sağra fabrikası ve fındıkla ilgili de konuşan Poyraz, OYAK’ın Sağra’yı alması haberini göz yaşları içinde izlediğini anlattı.  

info@karadenizekonomi.com / 13.08.2021

Poyraz; “Ağlayarak İzledim”

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu içinde geleneksel olarak yer aldıklarını ifade eden Mustafa Poyraz; “Biz sanayicilerin en büyük hayali yatırım yapmak ve istihdam sağlamaktır. Yaptığımız yatırımlarla ülke ve bölge ekonomisine katkı bulunmaktan son derece mutlu olmaktayız. Bölgemizde fındık, sanayi, inşaat, turizm, akaryakıt sektörlerinde önemli yatırımlarımız var. 500 kişiye yakın istihdam sağlıyoruz” dedi.

 Sağra fabrikasının yıllarca şanssızlık yaşadığını söyleyen Mustafa Poyraz; “Sağralar çok iyi insanlardı, öyle bir hizmeti Orduya getirdiler. Ordu fındığını, Türk fındığını dünyaya tanıttılar. Biz Avrupa’ya giderdik, kuruyemiş ve meyve toplantılarına. Oradaki yabancılar Türkiye’nin yerini bilmeyen kişiler Sağra’yı biliyorlardı. Sağra öyle bir markaydı. Sağra deyince Türk fındığı, çikolata derlerdi. Ama Sağra şanssızlık yaşadı. Sağra güç durumda kaldı. Ondan sonra alan kişiler Kamuran Cörüt vesaire onlar da yürütemediler. Daha sonra alanlar da yapamadı. En sonunda OYAK aldı. OYAK’ın aldığını televizyondan izledim. OYAK’ın fındık bölümüne görevlendirilen Aslıhan Döğer bir konuşma yaptı. İnanın gözlerim yaşardı. Ordu’yu övdü, Sağra’yı övdü, fındığı övdü. Ordu’ya çok hizmet yapacaklarını, Sağra’nın kapasitesini artıracaklarını, dünyaya satış yapacaklarını söyledi. OYAK’ın Sağra’yı alması, Türk fındığı için, Ordu için büyük bir şans oldu. Ben şahsen çok mutlu oldum. Onlara bizim de destek olmamız lazım. Ordu için çok güzel bir şey gerçekleştirildi. Türk fındığı için çok güzel bir şey oldu. Orada çalışacaklar olacak, 700- 800 kişi istihdam edilecek. Ekonomi için, Ordu için çok harika bir şey oldu. İnşallah başarılı olurlar. Çünkü onlar güçlü bir firma. Dünyaya Türk fındığını daha çok satarlar” diye konuştu.

“Üretici artık çok daha fazla para kazanıyor”

Fındıkta Ordu –Giresun üreticisini daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyleyen Poyraz; “Bu coğrafyada fındık hem ekonomik gerçek hem de coğrafi gerçek. Fındık bölgemizde erozyonu da önlüyor, o tepelerde yanan ışıklar bölge insanımız sayesinde güvenliğimiz oluşturuyor. Biz fındıktan üreticimizin kazanmasını istiyoruz. Üretici kazansın ki bahçesine baksın daha fazla üretsin son yıllarda özellikle TMO’nun sezon öncesi fındıkta taban fiyat açıklamasıyla üretici daha fazla para kazanıyor. Ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlanmaktadır. İnanıyorum ki son 3 yılda olduğu gibi Cumhurbaşkanımız ülke ve dünya gerçeklerine göre yine fındığa her zamanki gibi sahip çıkacaktır. Bugüne kadar böyle olmuş bundan sonrada böyle olacağına inancımız tamdır. Biz sanayicileri üzen her yıl Türk fındık ihracatçımızın, sanayicimizin hedef gösterilmesi, suçlanması haksızlığa uğramasıdır. Bu tüm sanayicilerimizi üzen bir durumdur. Fındıkta geçen yıla göre bu yıl çok daha güzel bir rekolte var. Fındığın olması, rekoltenin iyi olması bizim ülkemizin güçlü olması anlamına gelir hep beraber daha kaliteli fındık üretmeyi, verimliliği artırmayı desteklemeliyiz. Fındık konusunda ülkemiz gerçeklerini dünyada olup bitenleri çok iyi takip etmek ve ülkemizin fındıkta kazanımlarını hep beraber korumak zorundayız. İçerde de bizim bilinçle hareket etmemiz lazım. Üreticinin fındığını üretimi safhasında toprak tahlillerini, gübrelemesini, çapalamasını, fındığa zarar verecek şeyleri engellemesi gerekiyor. Fındıkta verim artışını sağlamak için çalışmalar yapması lazım. Dışarıdaki ülkelerle ancak bu şekilde rekabet edebiliriz. Bunları yapmaz verim artışına gitmezsek dışarıda üretim çok artar. Bu da bize zarar verir.

 

“Sektörde hedef göstermek çok yanlış”

Ferrero gibi büyük firmaların sektör açısından önemli olduğunu söyleyen Poyraz; “Türkiye fındığın yüzde 50’sini Ferrero firması ihraç ediyor. Yüzde 20'sini Olam yapıyor. Yüzde 30’u da bizim gibi firmalara kalıyor. Büyük firmalar dünyada pazarını daha çok ve kolay yapabiliyor. Yurt dışında ucuz krediye ulaşabiliyorlar ve daha düşük fiyatlara satabiliyorlar. Buda bizler gibi ihracatçıların rekabet şansını azaltıyor. Fındıkta çok büyük rekabet var. Çok az karlarla çalışan bir sektörüz. Hem iç piyasada hem de dış piyasada fiyat açısından rekabet etme şartlarımız büyük firmalara uymuyor. İşte nereye kadar gider nasıl olur bilemiyoruz yani. O konuda devletimiz herhalde bizlere yardımcı olacak. Bugün Ferrero firması gibi firmaların artması ülkemiz fındığı için tüketiminin artması için bir kazanç olacaktır. Türk fındığına Ferrero gibi çikolata firmalarının ihtiyacı ve bizimde Ferrero gibi firmalara ihtiyacımız var. Bu firmaları hedef göstermektense devletimiz taban fiyatı açıklıyor, zaten serbest piyasada arz ve talebe göre fiyatlar oluşuyor. Geçen yıl hep beraber gördük arz ve talebe göre fındık serbest piyasada TMO fiyatlarını da geçti. Bu nedenle kuralları belli olan bir sektörde hedef göstermek çok yanlış, zaten bir avuç sanayici kaldı.  Yerel sanayicimizin rekabet etmesi için devlet olarak bize mali destek, kredi destekleri, düşük faizli Eximbank kredileri gibi yönlerde destek verirse bizde ayakta kalabiliriz. Ama biz bu tür destekleri alamazsak yerli firmalar daha da azalacak. Yüzde 30'dan daha da aşağılara düşecek. Fındığın üretiminde var ama ticaretinde olmayan bir tablo ortaya çıkar” dedi.