Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Başkan Şahin üyelerin sorunlarını Bakan Pekcan’a iletti

OTSO Başkanı Şahin üye firmaların sorunlarını Ticaret Bakanı Pekcan'a ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na iletti.

info@karadenizekonomi.com / 8.05.2020

Başkan Şahin üyelerin sorunlarını Bakan Pekcan’a iletti

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı, 365 Oda/Borsa Başkanı ile 61 Sektör Meclisi Başkanına yönelik Webinar Sistemi üzerinden düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı. Düzenlenen toplantıda Şahin üye firmaların sorunlarını Bakan Pekcan ve Hisarcıklıoğlu’na aktardı. Fındık sektöründe yaşanılan sıkıntıları aktaran Başkan Şahin; "Ordu Dünya'da en fazla fındık üreten il konumundadır. Ancak biz ne kadar fazla üretsek de işleyerek değil 4’de 3’ünü natürel olarak ihracat yapmak durumunda kalıyoruz. Bizde 50 TL'ye satılan fındık dış pazara çıkınca 250 TL oluyor. Bu sorunun önüne geçilmesi için sanayi kuruluşlarına ileri teknolojiden yararlanmaları şartıyla düşük faizli kredi verilmesini istiyoruz. Böylelikle sanayicilerimiz fındığı işleyerek ihracat yapacağı için fındıktan daha fazla gelir elde edebiliriz.” dedi. Fındıkta tek alıcılı bir sistemin hakim olduğunu vurgulayan Şahin şöyle ekledi; “Şu anda fındıkta tek alıcılı bir sistem var. Fındığımızın yüzde 60'ını tek bir firma alıyor. Bu firma hem ithalatçı hem de ihracatçı konumunda. Ayrıca bu firmanın Türkiye'de birkaç tane şirketi satın alarak piyasayı eline geçirmiş olduğu gözlenmektedir. Bizim şirketlerin sermayesi ise bu şirketin yarısı kadar yok. Bu nedenle ihracatçı firmalarımıza ve sanayi kuruluşlarımıza daha çok destek verilmesini istiyoruz.

URGE projelerini yürütemiyoruz

Bal üretiminde dünya ikincisi olduğumuzu ancak ihracatta bu başarının sağlanamadığını da sözlerine ekleyen Şahin, “Dünya’da Çin’den sonra en fazla bal üreten ülkeyiz. En çok bal üreten il olmamıza rağmen ihracatımız yok. Ürettiğimiz balları yurt dışına satabilmemiz için ballarımızın denetlenmesi ve markalaşması gerekiyor. İlimizde bulunan Arıcılık Enstitüsünün yürüttüğü Avrupa Birliği projesi ve daha sonra proje kapsamında kurulan BALMER şirketine ortak olduk.  Şirketin asıl amacı bölgede arı ürünlerinin kalite ve standardının yükseltilerek ulusal ve uluslararası marka değeri kazanmalarını sağlamak, balda tağşiş ve taklidi önleyerek vatandaşların güvenilir bala ulaşımını kolaylaştırmak, bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktı. Ancak üreticimiz ürünlerini BALMER’e getirmediği için şirket iş yapamadı fakat sigorta ve maliye borçlarıda gün geçtikçe katlandı. Bundan odamızda etkilendi hesaplarımıza el konuldu. Bizde yürüttüğümüz URGE projelerini yürütemez hale geldik. URGE projelerimizin devam edebilmesi için bu sorunun çözülmesi gerekiyor.” dedi.

“Yüksek gerilim hattı müteahhitlerine destek olunmalı”

Son olarak yüksek gerilim hattında yaşanan sıkıntıları da aktaran Şahin, “Türkiye'de yüksek gerilim hattında en fazla müteahhit bulunduran ve en fazla istihdam sağlayan il konumundayız.Ancak firmalarımızın malzeme teminlerinde zorluk çektiğini bildirmek istiyorum. Müteahhitlerimiz ihaleyi aldığında vermiş olduğu malzeme fiyatı malzeme temini gerçekleştiremediği için alana kadar fiyat iki katına çıkıyor. Bu durum ihaleyi alan firmamızın sıkıntıya düşmesine, bazı firmalarımızın batmasına sebep olmaktadır.

En fazla istihdam sağlayan yüksek gerilim sektöründe istihdamın sıfıra inmesini engellemek için bu alanda faaliyet gösteren firmalarımıza destek verilmesini istiyoruz.” İfadelerini kullandı.