Çamsan Ordu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Poyraz, “Yeni yatırımımız MDF3 tesisimizle ve yeni ekipmanlarımızla birlikte çevre dostu üretimi destekleyerek, aynı zamanda iç piyasadaki Pazar payımızı artırarak İhracat ağımızı genişletmeyi hedefliyoruz”
info@karadenizekonomi.com / 28.02.2022
Kalkınmanın yolunun üretimden ve yüksek teknolojiden geçtiğini söyleyen Çamsan Ordu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Poyraz, yatırımlarıyla çevre dostu bir üretim modeli tercih ettiklerini, tüm dünyada yaşanan dijital dönüşüme ayak uydurduklarını, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde üniversitelerle Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüklerini, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla çevre dostu bir üretim gerçekleştirdiklerini, maliyetleri minimize etme çalışmalarıyla müşterilere daha uygun bir ürün sunmaya çallıştıklarını, üretim tesislerinde Endüstri 4.0 geçiş süreçlerini sağlayarak daha verimli bir üretim gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Karadeniz sohbetlerine konuk olan Çamsan Ordu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Poyraz, KARADENİZ EKONOMİ Genel Yayın Yönetmeni Murat Gürsoy’un sorularını cevaplandırdı.
- Çamsan Ordu olarak, 2019 yılında yeni MDF 3 tesisi için tam 70 milyon Euro’luk dev bir yatırım yaparak kendi sektörünüzde benzersiz ve kalıcı bir yol haritası çizdiniz. Bu yatırım ile neler değişecek?
Çamsan Ordu A.Ş. olarak teknolojiyi takip eden, devamlı olarak yatırım yapan, ülke ve bölge ekonomisine katkı yapmak isteyen bir firmayız.
Kalkınmanın ve gelişmenin yolu üretimden ve yüksek teknolojiden geçer. Tüm dünyada yaşanan pandemi, iş yapış modellerimizi değiştirdi ve Dijital Dönüşümün hızını arttırdı. Biz de Çamsan Ordu olarak, yönetim sistemlerinin dijitalleşmesi sürecinde QDMS (Kalite Doküman Yönetim Sistemi), BOYSWEB, EBA, SAP ERP ve SAS sistemleri ile kurumsal süreçlerin dijital ortama aktarılarak yönetimi ve sürdürülebilirliğini, varlık yönetiminin kontrolünü, veriye dayalı karar destek sistemimizin oluşumunu ve büyük veriye ulaşarak rekabetçi stratejik karar alma sürecimize destek sağladık.
2022 yılında Türkiye’de en yüksek tutarlı yatırımların arasında 906 milyon 407 bin liralık yatırım teşviki ile dördüncü sıraya oturduk. Yeni yatırımımız MDF3 tesisimizle ve yeni ekipmanlarımızla birlikte çevre dostu üretimi destekleyerek, aynı zamanda iç piyasadaki Pazar payımızı artırarak İhracat ağımızı 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz.
- Son yatırımınızla birlikte Çamsan kaç kişiye istihdam sağlıyor ve ne kadarlık bir üretiminiz var?
Yatırım sonrası 215 kişilik yeni istihdamımızla birlikte toplamda 655 personelimiz bulunmaktadır. Yeni yatırımımızla birlikte yılda toplam 570.000m3 MDF, 2.900.000 adet MDFlam, 40.000.000m2 emprenyeli kâğıt ve 110.000ton tutkal üretim kapasitesine sahibiz. 2022 yılında yapacağımız ek yatırımlarla birlikte de 5.100.000 adet MDFLam ve 80.000.000 m2 emprenyeli kağıt üretmeyi hedefliyoruz.
- Sektörünüzde iç piyasanın ne kadarına hakimsiniz ve yurtdışı ihracatınız ne kadar?
Çamsan Ordu A.Ş olarak Türkiye’nin her ilinde bayiliğimiz bulunmaktadır. İç piyasada her noktada hizmet vermekteyiz. Türkiye’nin ve Orta Doğu’nun da ilk MDF üreticisi olduğumuz için, yüksek ürün kalitemiz ve markamızla yurtdışında da MDF deyince akla ilk gelen firmayız.
Yaklaşık 30 farklı ülkeye ihracat yapmaktayız. Kapasitemizin %10 u oranında gerçekleştirdiğimiz ihracat satışlarımızı bu yıl içerisinde %30 a çıkarmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda ihracat yaptığımız ülke sayısını da artırmak öncelikli amaçlarımız arasında yer alıyor.
- Üretimin haricinde üretilen ürünlerin lojistiğinin de sağlanması önemli. Türkiye’nin her yerinde yaygın bir şube ağınız var. Bu anlamda kaç şubeniz var ve ne kadarlık bir lojistik kapasiteye sahipsiniz?
Toplamda 200 adet aktif bayimiz bulunmaktadır. Lojistik ağımızdan bahsedecek olursak; 40 araçlık tır filomuz bulunmaktadır. Günlük ortalamada 70 araçlık ürün sevki sağlamaktayız. Hammadde temini için de kendi araçlarımızın yanı sıra günlük 90-100 adet dışarıdan temin edilen araçlardan hizmet alımımız bulunmaktadır.
- ÇAMSAN ORDU her gün yaptığı yeniliklerle adından söz ettiriyor. ÇAMSAN ORDU’nun 2019 yılında kurduğu Ar-Ge merkezinin bunda payı büyüktür tabii ki. Ar-ge çalışmalarınızı bizimle paylaşabilir misiniz?
Ocak 2019 itibariyle resmi olarak ilimizdeki ilk Ar-Ge Merkezini kurmuş bulunmaktayız. Sanayide edinilen deneyimler ile üniversitelerde çalışılan akademik bilgileri birleştirerek katma değerli sonuçlar üretebilmek adına üniversite sanayi iş birliği kapsamında ODTÜ ve KTÜ ile iş birliklerimiz devam etmektedir.
Projelerimizden bahsedilecek olursak,
• Lif Levha Üretiminde Kullanılan Tutkal Performansının Katkı Maddeleriyle Artırılması
• Levha Yüzeyinde Parmak İzi Göstermeyen ve Çizilmeye Dayanıklı Yüzeylerin Geliştirilmesi
• Formaldehit İçermeyen Tutkal Geliştirilmesi
• Toz Boyaya Uygun Levha Geliştirilmesi
• Refiner Atık Suyu İçin Alternatif Arıtma Teknolojilerinin Geliştirilmesi
• Atık Melaminli Kâğıdın Delikli Yonga Levha Üretiminde Kullanılması
- Yenilenebilir enerji yatırımlarınız da var tabiki. Son yatırımınızın çatısına kurulan güneş panelleriyle Ordu’da en büyük güneş enerji paneli oluyor. Yenilenebilir enerji ve kurduğunuz güneş panelleriyle amaç ve hedefiniz nedir?
Bilindiği üzere güneş enerjisi en temiz yenilenebilir enerji kaynağıdır. Sınırsız bir kaynak olması bunu daha cazibeli hale getirmektedir. Biz de firmamız olarak gelecek nesillere temiz bir gelecek bırakabilmek adına GES projelerine ağırlık vermiş bulunmaktayız.
Günümüzde sorunlarla çevrili bir gezegende yaşıyoruz. İklim değişikliği ve küresel ısınma son yıllarda yaşadığımız bu sorunların en başında geliyor.
Karbon ayak izi, küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olarak gösterilen, karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından bireylerin ve şirketlerin doğrudan veya kullandığı ürünlerin üretimi açısından enerji kullanımıyla dünyaya bıraktıkları zarar anlamına gelmektedir. 2000’li yılların ortalarında insan faaliyetlerin doğa üzerinde bıraktığı hasarı karbon salınımı cinsinden ölçebilmek için geliştirilmiş bir kavramdır.
Karbon ayak izi, Kyoto Protokolü tarafından belirlenmiş üretim, hizmet, işleme gibi faaliyetler sonucu oluşan sera gazları etkilerinin karbondioksit (CO2) cinsinden eşdeğerlerinin hesaplanması çalışmasıdır. Karbon ayak izinin azaltılması noktasında attığımız en önemli adımlardan biri kurmuş olduğum Güneş Enerjisi Santralidir.
- Sanayi ve Üniversite iş birliğiyle katma değerli çalışmalar ve sonuçlar alınabiliyor. Bu anlamda hangi üniversiteler ile ne gibi çalışmalarınız mevcut?
ODTÜ Üniversitesi ve KTÜ Üniversitesi Profesörleri ile bir önceki soruda da açıkladığımız projeler nezdinde ARGE inovasyon çalışmalarımız devam etmektedir. Projelerimizin geliştirilmesinde hocalarımızdan aldığımız destek bizler için çok önemlidir.
Yine Gazi Üniversitesi ile de Ar- Ge inovasyon çalışmalarında iş birliği yapmaktayız. Üniversite öğrencilerine staj imkânı sağlamakta ve kariyer gelişimlerine destek olmaktayız. Üniversite tarafından belirlenen seçkin öğrencilerle mezuniyet sonrası istihdam çalışmalarımız olacaktır.
Kastamonu Üniversitesi’nde "İşletmede Mesleki Eğitim" uygulaması yapmaktayız.
Yine ilimizde bulunan TOBB Meslek Lisesi ile yaptığımız protokol neticesinde başarılı öğrencilere okurken burs imkânı sağlanması, fabrikamız bünyesinde staj imkânı ve okul hayatlarının tamamlanmasından sonra istihdama giden yolculuğun planlanması bulunmaktadır.
- Her şirket gibi Çamsan Ordu da maliyetleri minimize etme ve verimi artırma çalışmalarınız mevcuttur. Bu anlamda kimlerle ve ne gibi çalışmalarınız var?
Tüm Dünya’da olduğu gibi 1991’den bu yana Türkiye’de de birçok işletmede başarıyla uygulanan Japon ekipman yönetim sistemi olan TPM i uygulamaktayız. Çalışmalarımızı yönlendirmek üzere uluslararası düzeyde 100’ü aşkın TPM uygulamasını yönlendirmiş TPM Danışmanlık Ltd.- Türker Bozunoğulları ile anlaştık ve çalışanlarımız, bayilerimiz ve siz değerli basının huzurunda 26 Kasım 2021 günü TPM açılışını yaptık.
3 yıllık TPM programının sonunda hedefimiz Dünya klasında üretim yapan şirkete dönüşmektir. Bunun için bilgilendirme eğitimleri tamamlandı. Ne kadar tasarruf sağlayabileceğimizi belirlemek için tüm tesislerimizin Maliyet-kayıp analizleri yapılmıştır. Uygulama başlangıcında 6 ay sürecek pilot projeler seçilmiştir. Pilot projelerin başlamasından henüz 1 ay geçmiş olmasına rağmen olumlu sonuçlar alınmaya başlamıştır. Pilot Projeler hedefler doğrultusunda başarıya ulaştığında, buradan alınan bilgi, tecrübe ve deneyimler tüm tesis ve makinalara yaygınlaştırılacaktır. Bu yaygınlaştırma sonunda yaptığımız hesaplamalara göre 2024 yılı sonuna kadar işletme maliyetlerimizde %20-25 tasarruf sağlayabileceğimizi öngörüyoruz.
Yapacağımız bu tasarruflar, son zamanlarda hammadde kaynaklarında öngörülemeyen çok yüksek maliyet artışlarının bir kısmını telafi etmesiyle tüketiciye olumlu yansıyacaktır.
- Çamsan Ordu olarak yatırım ve hedefleriniz nedir?
Mevcut üretim tesislerimizin Endüstri 4.0’a geçiş süreçlerini sağlayarak, hem otomasyonel anlamda hem de verimlilik anlamında, çevre dostu teknolojik ekipmanlarla en az “Karbon Ayak izini” oluşturmak, firmamızın sürdürülebilirlik kavramını tüm Yatırım süreçlerimizle gerçekleştirmesini sağlamak hedefimizdir.
Bu hedef doğrultusunda; 40 yıllık sektör tecrübesini “know-how” larımızı, tecrübe ve bilgi birikimini standartlaştırarak, tesislerimizde faydalı ürünü, en az enerji kullanarak Yatırım ve İşletme maliyetlerimizi en aza indirecek teknolojiyi kullanmaktır.
Mdf-3 üretim kapasite artışımız ile birlikte yeni kaplama hatlarımızı sipariş ettik 2023 ilk yarısında yaklaşık 12 Milyon Euroluk Yatırım bütçesi ile; Yeni Melamin Pres Hattı (2,7 milyon adet/yıl) ve Emprenye ( 60 Milyon m2/yıl) hatlarını devreye alacağız.