Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Güldal: ‘Üretici Rahat Olsun’

Pandemi döneminde fındık çalıştayının yapılmadığı ancak bu durumun sektör açısından olumsuz bir durum olmadığını ve üreticinin hakkının sonuna kadar verileceğini ifade eden TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal; “TMO piyasalarının istikrarı için her türlü tedbiri almaktadır. Fındık üreticimiz rahat olsun” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 2.07.2021

Güldal: ‘Üretici Rahat Olsun’

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Gürdal açıklanan fındık alım fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu. Gürdal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından üreticinin mağdur olmayacağı şekilde Tarım Bakanı’nın yakın ilgisiyle TMO kanalıyla geçmişten bugüne fındık üreticisinin mağdur olmasının önlendiğini söyledi. Gürdal; “Tarım Bakanı 17 Mayıs 2021 tarihinde ekmeklik buğdayda yüzde 36 artışla 2.250 TL/ton, Makarnalık buğdayda yüzde 36 artışla 2.450 TL/ton ve arpada yüzde 37 artışla 1.750 TL/ton olarak açıklanmış ve üretici tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Buğdayda spekülasyonların önüne geçmek adına alım ve satış fiyatlarımızı da ek tedbirler alarak açıkladık. Aynı şekilde fındık politikaları için Cumhurbaşkanı ve Tarım Bakanı’nın özel ilgisiyle ülkemize döviz getiren fındık ürünü geçmişte olduğu gibi bugünde TMO’ya görev vermesiyle yeni sezon öncesi gereken adımların atılacağından kimsenin şüphesi olmasın. Fındıkta ülkemiz için stratejik bir ürün. Fındık son 3 yılda tüm kesimlerin kabul ettiği şekilde TMO ile beraber değer kazanmış üreticimizin yüzü gülmüştür. Yöneticilerimiz fındık üreticisinin bugüne kadar mağdur olmasına izin vermemiştir. Herkesin içi rahat olsun yeni sezon başlamadan TMO alım fiyatını Cumhurbaşkanı ve Tarım Bakanı tarafından kamuoyu ile paylaşılacaktır.

“Virüs Nedeniyle Fındık Çalıştayı Yapamadık, Mart-Nisan Ayları Doğru Tarih Olur

TMO Genel Müdürü Ahmet Gürdal Ordu’da Tarım Bakanı ve tüm paydaşların katılımı ile her sezon öncesi Fındık çalıştayı yapmanın faydalı olacağını söyledi. Gürdal; “Geçmişte çok faydalı bir fındık çalıştayı yaptık. Sonrasında Dünya’yı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 virüsü nedeniyle fındık çalıştaylarını yapamadık. Yeni sezona 2 aydan az bir zaman kalmış bu saatte yapılan fındık çalıştayın verimli bir sonuç çıkmaz.  Sadece fiyatın konuşulduğu bir çalıştay değil fındığın genel sorunlarının ve çözüm yollarının konuşulduğu verimliliği ve kaliteyi artırmak, maliyetleri düşürmek, lisanlı depoları hayata geçirmek, üreticinin ve diğer paydaşların yaşadığı sorunların tespiti ve ülkemizin fındıktaki gücünü koruyacak konuların tamamını içine alacak çalıştaylar gerçekleştirmek istiyoruz. Mart-Nisan aylarında yapılması hem biten sezonu değerlendirmek ve başlayacak yeni sezon öncesi tespitler yapmak adına faydalı olacaktır. Dolayısıyla bu nedenlerden dolayı bu yıl çalıştay yapmayı düşünmüyoruz. Ziraat Odaları sezon öncesi düşüncelerini bir rapor halinde sunuyorlar. Bölge milletvekilleri aynı şekilde fındıkla ilgili raporlar sunuyor, Toplantılar yapıyoruz. Türk fındık ihracatçısı da görüşlerini ortaya koymakta, Cumhurbaşkanı tüm gelişmeleri görerek Tarım Bakanı ile beraber istişareler yaparak üreticimizi güçlü kılacak taban fiyatı açıklayacaktır. Üreticimizin içi rahat olsun 3 yıldır özellikle TMO ile beraber Türk fındığı değer kazanmış üreticimizin yüzü gülmüştür, yine böyle olacaktır.