Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Giresun’a Karadeniz’in en büyük laboratuvarı

1 milyon 641 bin liralık maliyeti ile Fındık Araştırma Enstitüsü bünyesinde faaliyete geçirilen bölgenin en donanımlı Doku Kültürü Laboratuvarı’nda kısa sürede hastalıklardan ari 100 binlerce fidan üretilebilecek.

info@karadenizekonomi.com / 28.05.2020

Giresun’a Karadeniz’in en büyük laboratuvarı

1936 yılında fındık tarımını daha modern bir şekilde yapmak, verimi artırmak, üreticilerin karşılaştığı sorunlarla ilgili çözümler üretmek ve özellikle eğitim yayın faaliyetleri ile kaliteyi artırmak amacıyla kurulan Fındık Araştırma Enstitüsü faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Son olarak üreticinin fidan ihtiyacını karşılamak amacıyla kısa sürede hastalıklardan ari 100’lerce fidan üretimini sağlayacak bölgenin en donanımlı Doku Kültürü Laboratuvarı enstitü bünyesine kazandırıldı. 1 milyon 641 bin liraya mâl oldu laboratuvarın hakkında konuşan Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar şunları söyledi; “Yaşlı bahçelerin gençleştirilmesi fındıkta verim artışını sağlayan en büyük etkenlerden biri. Bu kapsamda üreticilerimize bahçelerini gençleştirmek için ihtiyaç duydukları fidanı karşılamak için üretim metodları araştırdık. Ve dünyada son yıllarda uygulanan doku kültürü yöntemini uygulamaya karar verdik. Bu yöntemle kısa sürede tamamen laboratuvar ortamında hastalıklardan ari 100 binlerce fidan üretebiliyorsunuz. Ancak bunu yapabilmemiz için cihaz kapasitesi yüksek bir laboratuvara ihtiyacımız vardı. Karadeniz ve İstanbul İhracatçı Birlikleri’yle Fındık Tanıtım Grubu’nun desteği ile projeyi hayata geçirdik. Desteklerinden dolayı kendilerine tekrar teşekkür ediyorum”

Laboratuvarın resmi açılışının coronavirüs nedeniyle ertelendiğini belirten Akar, “Enstitümüzün yeni hizmet binasında kurulan Doku Kültürü Laboratuvarı’nın resmi açılış töreni bu yıl düzenlenecek Ulusal Fındık Çalıştayı ile birlikte yapılacaktı fakat coronavirüs nedeniyle çalıştayın ertelenmesiyle açılışta ileri bir tarihe alındı. Salgın süreci sona erdiğinde doku laboratuvarımıza yakışır bir açılışı gerçekleştireceğiz.  Ama biz açılışı beklemeden AR-GE faaliyetlerine başladık.” dedi. KARADENİZ EKONOMİ