Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Balıkçının umudu bir sonraki sezona kaldı

Denizlerde av yasağının başlamasına sayılı günler kala konuşan Giresunlu balıkçılar hem denizlerdeki balık durumu hem de hava şartları nedeniyle bu sezon istedikleri verimi alamadılar.

info@karadenizekonomi.com / 31.03.2021

Balıkçının umudu bir sonraki sezona kaldı

15 Nisan 2021 tarihinden itibaren başlayacak olan av yasağı öncesinde Karadeniz’de avlanan balık miktarı ve olumsuz hava şartları balıkçıları ve balık fiyatlarını olumsuz etkilediği ortaya çıktı. Bu sezon avlanan balık miktarı azalırken fiyatların da yüksek seyrettiği Giresun’da büyük balıkçı tekneleri sezonu erken kapatırken, balıkçılar istediklerini bulamadıklarını söylediler.

“Zor geçen iki yıl”

Görele Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Soner Aycı, sadece 2020’de değil 2019’dan beri balıkçıların istediklerini av sezonunu yaşayamadığını söyledi. Aycı, “son iki yılda amatör balıkçılar, orta ve küçük balıkçılar ve büyük balıkçılarda dâhil hiçbir balıkçı umduğunu bulamadı. Yeteri kadar hamsi olmadı. İstavrit yok denecek kadar az oldu. Palamut da aynı şekilde. Son bir buçuk aydır denizdeki orta boylu teknelerle 5 kilo balık yakalayan yok. Bu mevsimde en çok mezgit balığı oluyordu o bile kayboldu. Önceki yıllarda 10-15 gün sürekli hamsi olurdu. Büyük tekneler bile hamsi sezonunun bitmesine 2 ay kala paydos etti. Sezonu erken kapattı çünkü tayfasını doyuramıyor. Sürekli gezmek lazım buna da mazot dayanmıyor. Bu sene tüm balıkçılar istediği verimi alamadı” dedi.

“Hamsi yasağında zamanlama yanlıştı”

Bu sezon uygulanan hamsi yasağını değerlendiren Aycı, “Hamsi avı yasaklamaları doğruydu ama zamanı yanlıştı. Hamsi yasaklanmadan önce yakalanan hamsi boyu tutmuyordu. Fabrikalara gidiyordu. O hamsi Azak Denizi’ne gidip bir yıl sonra büyüyüp çoğalıp gelecekti. Yasak o hamsi bittikten sonra başladı. Bana göre hiçbir yararı olmadı. Çünkü yasak kararı geç alındı. Zaten havalar sıcak gidince hamsi Gürcistan tarafında gitti. Havanın yeteri kadar soğuk olması lazım. Yoksa hamsi buralardan gidiyor” diye konuştu. HABER MERKEZİ