Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Dünya Fındık Haftası Ödülleri verildi

9 Ağustos’ta başlayan Dünya Fındık Haftası Etkinlikleri kapsamında fındık ödülleri gümüş telkareden imal edilmiş çotanak fındık figürlü plaketler ile hak sahiplerine dağıtıldı.

info@karadenizekonomi.com / 14.08.2021

Dünya Fındık Haftası Ödülleri verildi

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ödül törenini yangınların, taşkınların ve heyelanların yaralar açıp, can ve mal kayıplarına sebep olduğu bir süreçte buruk bir havada gerçekleştirdiklerini ifade ederek; “Buralarda hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyor, milletimizin birlik ve beraberliği, devletimizin gücü ile bu felaketlerinde üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Kimimizin Dünya Ürünü, kimimizin Yeşil Altın olarak da adlandırdığı Türk fındığı ilimizin, bölgemizin ve ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünüdür. Böyle bir ürüne emek, destek verenleri, ezberi bozacak kadar çalışma yaparak farkındalık yaratanları kutlarken, onlara teşekkür etmenin bir borç olduğu inancıyla kendilerine yine yöremizin el sanatlarından olan gümüş telkareden işlenmiş fındık çotanağını anı olarak takdim ediyoruz” açıklamalarını yaptı.

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, Trabzon Ticaret Borsası Meclisi olarak bir eksikliği fark ederek ilk adımını attıklarını söyledi. Arslantürk; “Uluslararası literatüre de girmesine sağlamak için bu etkinlikleri düzenlediğimiz Dünya Fındık Haftası, gerçekte tüm Türkiye’nin, Dünya’nın bir organizasyonudur, öyle olacaktır. Biz sadece bunun için ilk adımı atan ve fındığa hizmet etmeye çalışan bir meslek örgütüyüz. Dünya fındık haftasının her yılın Ağustos ayının ikinci yarısında gerçekleştirmek için yola çıkarken, konuyu öncelikle borsalarımızla paylaştık. Görüş ve önerilerini istedik. Bildiren oldu, bildirmeyen de… Ama yine de biz eksikler olabilir diyerek, logosunu da yapıp tescil ettirerek dünya da ve sektörde kabulü için çalışmalar yaptık. Bu ilk organizasyon onun için tam hedeflediğimiz etkinliklerle gerçekleştirilmemiş olabilir. Bundan sonrakilerini hep birlikte el ele vererek gerçekleştireceğiz. Fındığı üretiminden tüketimine kadar bir bütün olarak ele alarak hareket edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki, eksik bırakılan her kısım sıkıntı yaratacaktır. Ama her ne olursa olsun en öne fındıkta verim ve kaliteyi arttırmayı koyduk, koymaya da devam edeceğiz. Biz diyoruz ki, daha çok çalışıp, daha çok üretecek, daha çok satacak ve hep birlikte, ülke olarak daha çok kazanacağız. Sözlerimi fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak başta olmak üzere projelerimize her daim maddi ve manevi destek vererek yanımızda olan TOBB Başkanım Sayın Hisarcıklıoğlu ile Trabzon Valimiz ve aynı zamanda fındık üreticisi de olan Sayın İsmail Ustaoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.

Hisarcıklıoğlu; “Bölgedeki fındık ve turizm altınını iyi değerlendirmeyiz”

“Burada altın değerinde iki hazine var: Fındık ve turizm” diyen Hisarcıklıoğlu, “Kıymetini bilirsek, hem bizi, hem de gelecek kuşakları zengin eder. Ama sadece miktara değil, kaliteye de odaklanmamız lazım. Aynı çay gibi, Fındık da, hem bölge insanımız, hem de ülkemiz için stratejik bir ürün. İthal girdisi olmadan, her sene 2-3 milyar dolar kazandığımız, belki de en yerli ve milli kıymetimiz. Hem insanlarımızı burada tutuyor, hem de kökleriyle toprağı yok olmaktan, erozyondan koruyor. Yani fındık, sadece fındıktan ibaret değildir” ifadelerini kullandı.

Fındığa ve fındık bahçelerine gözü gibi bakmak zorunda olduklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “İyi kurutup, doğru çuvallayıp, kaliteli şekilde pazara indirmeliyiz. Makineli tarıma geçerek maliyeti azaltıp, sürümü artırmalıyız. Yaşlanan bahçeleri, verimden düşen ağaçlarımızı, devletin de desteğiyle yenilemeliyiz. Verimi arttırdıkça, hasadımız da, kazancımız da çok daha bol ve bereketli olacaktır” dedi.

Hisarcıklıoğlu, bu sayede ihracat gelirinin ikiye katlanıp, 4-5 milyar bandına çıkabileceğini söyledi. Trabzon Ticaret Borsası’nın bu vizyonla, fındıkta verimi artırmak için çeşitli projeleri hayata geçirdiğini, örnek bahçeler kurduğunu, üreticiye fidan dağıttığını, Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesine imza attığını, en çok tüketilen ekmeğe bu ürünü katmak üzere, Fındıklı Ekmek gibi bir inovasyonu hayata geçirdiğini ve Dünya Fındık Haftası vesilesiyle, sektörün tüm paydaşlarını burada bir araya getirdiğini ifade etti. Fındığa katma değer katmak zorunda olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, 2 milyar dolarlık gelir elde ettiklerini, ama yurtdışında çikolataya koyunca 10 milyar dolara ulaştığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, daha fazla ihracat yapmak için daha kaliteli fındık üretmek ve fındığı ürüne dönüştürüp satmanın çok önemli olduğunu vurguladı. 

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise “Aynı zamanda bir fındık üreticisi olarak Trabzon Ticaret Borsası’nın fındığa verdiği değeri ve bu değeri daha da arttırmak için yaptığı verim ve kaliteyi arttırma çalışmalarını takdirle izliyoruz. Tarımsal ihraç ürünlerimiz arasında ilk sırada yer alan ve ülkemize net döviz kazandıran fındıktan her aşamada daha fazla döviz kazanmak için hep birlikte çaba göstermeli, birlikte hareket etmeliyiz. Borsamızın bu konudaki kucaklayıcı ve paylaşımcı tavrı herkese örnek olmalıdır” dedi.

 

DÜNYA FINDIK ÖDÜLLERİ

2020 YILI FINDIK İHRACAT REKORTMENLERİ:

FERRERO FINDIK İTH. İHR. VE TİC. A.Ş. /ARSİN-TRABZON

DURAK FINDIK SANAYİ VE TİC. A.Ş./ ÜNYE- ORDU

BALSU GIDA SAN. VE TİC. A.Ş./SAKARYAYAVUZ GIDA SAN. VE TİC. A.Ş./ GİRESUN

PROGIDA OLAM GROUP/İSTANBUL

ARSLANTÜRK TARIM ÜRÜNLERİ SAN. İHR. İTH. A.Ş. /ARAKLI-TRABZON

YAVUZKAN HAZEL GIDA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ./ BULANCAK-GİRESUN

ÖZGÜN GIDA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. /TRABZON

POYRAZ POYRAZ FINDIK ENTEGRE SAN. VE TİC. A.Ş./ORDU

AYCAN ENTEGRE GIDA A.Ş. /DÜZCE

FINDIĞA DESTEK VERENLER

MEHMET HİLMİ GÜLER/ ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANI

CAHİT GÜLBAY / TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRÜ

AHMET AĞAOĞLU/ TRABZONSPOR BAŞKANI

MURAT ŞAHİN/ BİTKİ SAĞLIĞI VE KARANTİNA DAİRE BAŞKANI

AHMET GÜLDAL/ TMO GENEL MÜDÜRÜ

AYSUN AKAR/ FINDIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ

FINDIĞA DEĞER KATAN AKADEMİSYENLER:

DR. KİBAR AK/KARADENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMALAR ENSTİTÜSÜ

DOC. DR. İSLAM SARUHAN/ 19 MAYIS ÜNİVERSİTESİ

PROF. DR. CELAL TUNCER /19 MAYIS ÜNİVERSİTESİ

DR. İRFAN HÜSEYİN BALIK/ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

FINDIĞA ÜRETEREK DEĞER VERENLER:

ÖMER USTAÖMEROĞLU-TRABZON-ÖRNEK BAHÇE SAHİBİ

MUSTAFA ŞAHİN/ KEŞAP FINDIK ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI

ORHUN GÜVEN-ORDU-ÜNYE FINDIK ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARI

SUAT YILMAZ/ ÇARŞAMBA ÖRNEK ÜRETİCİ

FINDIĞA DEĞER KAZANDIRANLAR:

ADEM SARI/SAKARYA TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

HAMZA BÖLÜK/ GİRESUN TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

HASAN SABIR/ SABIRLAR LTD. ŞTİ.- DÜNYA SERT KABUKLU MEYVELER KONSEYİ MÜTEVELLİ HEYETİ ÜYESİ VE TÜRKİYE TEMSİLCİSİ

MEHMET SOYTÜRK-FINDIK İTHALATÇISI HOLLANDA

 

FERRERO FINDIK İTH. İHR. VE TİC. A.Ş. /ARSİN-TRABZON

PROGIDA OLAM GROUP/İSTANBUL

BALSU GIDA SAN. VE TİC. A.Ş./SAKARYA

DURAK FINDIK SANAYİ VE TİC. A.Ş./ ÜNYE- ORDU

YAVUZ GIDA SAN. VE TİC. A.Ş./ GİRESUN

ARSLANTÜRK TARIM ÜRÜNLERİ SAN. İHR. İTH. A.Ş. /ARAKLI-TRABZON

YAVUZKAN HAZEL GIDA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ./ BULANCAK-GİRESUN

ÖZGÜN GIDA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. /TRABZON

POYRAZ POYRAZ FINDIK ENTEGRE SAN. VE TİC. A.Ş./ORDU

AYCAN ENTEGRE GIDA A.Ş. /DÜZCE

AYSUN AKAR/ FINDIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ

AHMET GÜLDAL/ TMO GENEL MÜDÜRÜ